Патолошка до крај ќе тераш? После патолошка ти е отварање породилно. Збори со нив. Може ќе ти искочат во пресрет.
Ako znaat deka si trudna, mislam deka ne smeat da ti go prekinat dogovorot duri i da ti e na opredeleno vreme, te stiti zakonot, javi se vo Drzaven trudov inspektorat da se konsultiras najdobro
Prvo maticen dava bolovanje 15 dena, posle ti treba izvestaj od specijalist koj se nosi na Komisija od Fond, oni ti davaat plus 30 dena bolovanje, pa pak izvestaj od specijalist i pak Komisija 15 dena ti prodolzuva, e posle toj period se bara i izvestaj od specijalist i konzilijarno mislenje i pak se prodolzuva od Komisija pri fond za uste 30 dena, se toa do 45 dena pred poroduvanje.
@Iggi Nema da i go prekinat ke i istece i toa e toa. Pokrieni se oni. Drugarka koga ostana na patoloska, dogovorot i istece za 2 meseci i ne go prodolzija. Najde nekoj da ja prijavi si plakase sama pridonesi platata mu ja vrakase za da ima trudnicko. Pocni od sega da baras nekoj da te prijavi odma cim ti istece ako si sigurna deka nema da ti go prodolzat.
Po mene da si se obrati do Drzaven trudov inspektorat bez ogled dali ke i istece dog.ili ne, da ne ostanela trudna ke i go prodolzele taka, Zakonot za rab.odnosi posebno gi stiti zenite za vreme na bremenost, majcinstvo, roditelstvo
Законот во наша вукујебина, штити само ако си на неопределено. Вака нема да има продолжување на договор и никому ништо. И да не е трудна , исто можат да речат не ти продолжуваме договор.
Точно. Не прават ништо спротивно на закон. Договорот истекува фала пријатно ке биде, на другарка баш тоа и се случи.
И јас знам во една фирма, кај што остане ли некоја трудна, што е на договор, штом помине периодот , не им продолжуваат. Три пати ме викаа таму за работа, одбивав, само од оваа причина.
Да е само една таква... и многу потешко оди вработување / преместување ако си мажена а немаш деца знаат некој иден период ке користиш трудничко. Затоа решив фирма да сменам после породилно
Па и дете ако имаш, ќе ти превртат очи 10 пати. Па и дали си со план за второ, како прашање би добила. Дно дна сме.
ama sto im menuva niv i neli ke bidam na boleduvajne vo period koga ke prekini dogovorot? konzilirajnoto ke go opfati i toj datum
Да ве прашам феминки...Исплата за патолошка како иде ? Гледам доста се жалат дека каснат со исплата ем за патолошка ем за породилно... Дали некоја од вас веќе е на патолошка и земала исплата или чека сеуште?
За патолошка, мој совет ти е, да си носиш сама документи. Ниту еден медец ми немаа ден закаснето. И за породилно беше исто. Освен последното малце каснеше.
Тоа сега во брзо време сте биле на патолошка? Со првото дете исто бев на патолошка (пред 6.5 години),од фирма ми ги носеа документите и не ми каснеа со исплата никогаш ниту со породилното Затоа и прашувам што како зашто сево ова сега ми е многу нејасно. Башка што сега гледам дека доста се жалат околу исплатата.
Јас сум во моментов на патолошка, секој месец исплата на иста дата, овој месец два дена порано затоа што паѓаше викенд. Не ми се допаѓа што кратат 30% и што мора да се отвори трудничко 45 дена пред термин (од друга страна па не дотуркуваме реално до термин), но во однос на редовност на исплата не можам да се пожалам, точни се до ден. Документи ми носат од фирма.
Здраво, ве молам за инфо во врска со исплатата на патолошка, кој датум најчесто ја пуштаат? Јас всушност од јануари се водам под фонд, ова треба да биде прва исплата.