Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. ivans

ivans Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    36
    Ги имаа однесено без трансакциска сметка... и заради тоа сега ми доцнат пратив меил ми вратија дека се однесени документите тек сега дека се комплетирани, но не ми враќаат за да ми кажат кога да очекувам исплата..

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  2. aannnnnaa10

aannnnnaa10 Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Moze za pola fevruari da ti isplatat pocetok na april a za cel mart kraj na april. Ne se nadevaj deka ke zimas na pocetni dati i tocni da bidat kako od firma koga ti prakale .Ama ke ti pratat osven ako nemas nekoj problem so dokumenti .

3. Melanija9876

Melanija9876 Нов член

Се зачлени на:
    27 октомври 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Комисијата ми даде патолошко боледување до 16ти Март, а од 17ти отворив породилно. Е сега ме интересира дали да поднесам документи за пола месец овие денови, дали ќе ме исплатат од први или како? За февруари имам примено средства.

4. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    668
    Да, патолошка ке те исплатат за периодот од 1ви до 16ти, исто како и досега си поднесуваш документи. А породилно исто пола месец ќе ти исплатат (од 17ти).

5. Melanija9876

Melanija9876 Нов член

Се зачлени на:
    27 октомври 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Благодарам

6. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    2.625
    Има ли некој инфо утре буква И која смена е во Букуреш.
    Или ако имете број пишете,на кој број да прашам.

7. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.032
    Повели број +38923064088 секогаш ми креваа послем 9ч

8. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    2.625
    Фала ти ептен:handshake:

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nala1806

Nala1806 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    185
    Здраво, имате исплата за февруари?

10. aannnnnaa10

aannnnnaa10 Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Daa , ovoj mesec veke treba za mart da pratat

11. denizzz

denizzz Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2014
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    110
    Има ли некоја што земала патолошка на сред бременост. Се мислам да одам до крај но газдите се однесуваат идиотски со мене. Трпам ама веќе не се Трпе. Работам од октомври 2024 година дали може да ме остават без породилно

12. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    889
    Доколку си ги известила (на писмено најдобро) немаат право да ти го прекинат договорот за време на бременост и мајчинство. Дури и после тоа мора по закон да те вратат, ама тука имаат простор за игра. Инаку, во моментов си заштитена комплетно со закон, само да имаш доказ дека си ги известила дека си бремена. За отварање на боледување мислам дека може од било кога, ама не ме фаќај за збор ова ќе оставам друга членка со искуство ако има да сподели.

13. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    429
    Ako imas poveke od 6 meseci neprekinat staz togas nemas problem za porodilno, a za patoloska ke treba da zemes od specijalist izvestaj otkako ke ti pominat 15 dena boleduvanje od ginekolog.

14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.119
    Допаѓања:
    27.248
    Ова е се така, ако е на неопределено.
    Ако е на договор со определено, за жал може да не и го продолжат. Таков е законот во нашава скапана држава
    А инаку може да отвори и покасно боледување.

15. marristovska1

marristovska1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    176
    Здраво :) Имам прашање едно. Од понеделникот 30.03 сум на боледување две недели од матичен гинеколог, до 13.04. На 08.04 ми закажа матичната на специјалист да одам на преглед за да можам на 09.04 да одам во букурешт бидејќи 10.04 и 13.04 се неработни денови.. Прашањето ми е дали во букурешт одма истиот ден ти даваат документ за продолжување на боледување и што после јас треба да правам? Дали документите треба да ги носам за првиот месец во фирма кај мене или во фондот? Читав до сега на темава, ама ништо не сфаќам како оди постапкава прв пат ми е и некако хаотично ми изгледа процедурава…

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.119
    Допаѓања:
    27.248
    Две недели матичен, па две специјалист и после одиш во Букурешт.
    И првиот месец ти исплаќа фирмата, после си под фондот.
    И најубаво сама да си носиш документи.

На marristovska1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marristovska1

marristovska1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    176
    Зошто тогаш мојот матичен ми рече во среда ќе ти закажам преглед кај специјалист и наредниот ден со предлог мислење од специјалистот ќе одиш во Букурешт за да средиш со време ради празниците.. Изгледа она нешто згреши, дали дека беше во голема гужва, којзнае..
    Иначе фала ти многу на одговорот :)

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.119
    Допаѓања:
    27.248
    Јас вака терав. Сестрава кај матичната ептен чекор по чекор ме водеше и за се ми даваше насоки.
    После двете недели од специјалист ќе ти даде за во Букурешт. Од таму ќе видиш колку ти дале. Мене првично две недели само и ми побараа пак мислење од специјалист само. Пред да завршат тие две недели бев на специјалист, за мислење и пак кај нив. Е после тоа ми даваа на месец , со конзилиарно. Ќе гледаш убаво најдоле што мислење од нив имаш.
    Што и да те интересира, пиши ми слободно порака.

19. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    889
    Истиот ден даваат во Букурешт. Исто и јас сум во четврток на 09ти пошо на 11ти ми завршува а е неработен. Ќе појдеш, ќе си ги оставиш документите на твојата буква(од презиме). Излегува некој од комисијата, ги собира документите, за некое време ќе те викнат и ти даваат документ. Со тој док пак кај матичната за да ти извади ИСР образец, и него заедно со документот од комисија, копија од трансакциска и овој документ треба да се однесат во фонд за здравство. Ова на некои преку фирма им го носат, но често им каснат. Јас си ги носам сама. Треба да се однесени пред да ја поминат платата, но во твојов случај сега, првите 30 дена се на терет на фирмата така што овој месец не треба да носиш ништо во фондот, туку после тие 30 дена. Сега регуларно од фирма ќе ти стигне плата (70-90% од основицата зависно од политиката на фирмата)

20. sandra985

sandra985 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    65
    Zdravo devojki , imam edno prasanje bidejki prv pat sum bremena i sum patoloska so ivf sum , vekje sum 5 ti mesec vlezena mi baraa konzilijarno mislenje bev sistina mi pisuva za dva meseci konzilijarnoto , ama sega koga bese mazh mi kaj matichnata mu kazhala pak mora od sistina konzilijarno sekoj mesec li se zima me zbunuva deka od sistina pisuva za dva meseci