Samo da ve izvestam otkako ke se prefrlite na porodilno 45dena porano isplata ke ima duri otkako ke se porodite i ke podnesete dokumentacija vo fond i normalno pak ke se ceka ne znam kolku vreme ke ve izvestam koga ke stignam do toa
Јас им пишав вчера на фонд од патолошка породилно отворено 2 Мај се породив 7 мај рекоа ако се е ок со документите и ујп исплата во Јуни.Кај мене се однесени документите се чека од ујп придонесот
Kaj mene komisijata mi dade da otvoram porodilno 45 dena pred termin.Trebase od 3 maj da otvaram porodilno ama jas se porodiv 7 maj vo 34 nedela i taka da ok mi dojde.Ama mozes da zemes bolovanje od maticen lekar,ili star odmor ako ne sakas da otvoris 45 dena porano.
Боловање од било каков доктор мене ми рекоа дека неможе да ми дадат тој период. Само одмор ако си земам
Кај мене самата матична се понуди да ми даде боловање ,исто и гинекологот ми спомна дека не мора да отворам породилно 45 дена порано ама знаев дека кај и да е ќе се породам а и од дома работам така да сеедно ми беше.
Дали некој има искуство со прекин на патолошка бременост за користење на годишен одмор па после породилно? Од комисија имам боловање до 8ми јуни, а јас сакам да земам одмор од 1ви јуни. Термин ми е 20 јули, ама докторката за пораѓај ми вика дека би терала до 22 јуни и очекува да се породам порано оти сум со близнаци. 45 дена пред Термин се веќе 25 јуни а одмор ако земам на 1ви јуни би ми траел до 2 јули. Ако има некоја од вас искуство или совет дали да прекинувам патолошка за одмор и која е процедурата би ми користело. Фала
Зошто да прекинуваш патолошка? Истерај ја до крај, па земи одмор. Јас така направив. А во случај да се породиш пред да го искоростиш одморот, ќе го искористиш по породилно. Во мојата фирма не пропаѓа стариот одмор поради породилно, но сепак прашај за кај тебе. Со лесно
Да прашам до 16ти мај бев на патолошка од 18ти мај ми отворија породилно терминот ми е на 12ти јуни со исплата ќе продолжат континуирано или откако ќе се породам ќе почнат да ми исплаќаат породилно?
Девојки, ФЗОМ за поднесување на документи за патолошка е кај Црвен крст (Социјално) или на ул.Македонија? Итно ми е, фала