Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.123
    Допаѓања:
    5.248
    Јас треба прв пат да поднесам документи за рефундација.
    Може малку помош кои документи им требаат?

Од ФЗО ми дадоа листа со потрребните документи, ама е толку лошо испринтано што ништо не може да се прочита

2. mamacita que

mamacita que Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    56
    Кои се шансите да добијам патолошка бидејќи имам неконтролирано повраќање неколку пати на ден, вртоглавици, не можам ништо да јадам и пијам, поради хашимотото и астмата имам отежнато дишење и брзо срцебиење. Од каде се почнува со документација? Бев 7 дена од општ лекар на болдеување, сега сакам да земам од гинеколог уште 15 дена.

3. mici.i

mici.i Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    21
    Сега гинекологот ќе ти даде упат за на специјалист (клиника/чаир или ако одиш приватно) па после тпј преглед се враќаш кај матичниот гинеколог и од таму одиш во букурешт на комисија да одобрат, па од букурешт кај матичниот пак да ти отвори боледување. И така е секое продолжување, на месец дена обично.

4. mamacita que

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    56
    Од 3-9 бев на боледување од општ лекар, од 10-16 сум од гин. Вчера ме оставија во болница. Матичен гин ми кажа да побарам специјалистички извештај додека сум тука за во четврток да го однесам во социјално имало комисија. Не сум од скопје, не знам за каква комисија станува збор? За патолошка или конзилијарно?

5. Moonlight7

Moonlight7 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Матичниот гинеколог може да ти даде 15дена максимум. Неколку дена пред истек треба да имаш нов извештај од специјалист гинеколог од некоја болница, приватна или државна сеедно. Го носиш или ти го носат кај матичниот гинеколог каде што ти даваат предлог за продолжување на боледувањето над 15 дена. Извештајот од болница и предлогот од матичниот , некој треба да ги однесе на комисија- во поликлиника Букурешт, 1 ден или 2-3 дена пред истек на тие 15дена. Треба претходно да се јавиш вк Букурешт да прашаш која смена е твојата буква од презимето таа недела и немој да одиш лично. Комисијата ќе одлучи колку и дали ќе ти продолжи.

6. Moonlight7

Moonlight7 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Потоа со оценката од комисијата, повторно се враќаш кај матичниот да ти напише боледување

7. mamacita que

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    56
    Ама ние имаме комисија што доаѓа во нашиот град секој четврток не знам дали е таа од букурешт ама никој не оде таму...

8. Moonlight7

Moonlight7 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Е за други градови не знам, најдобро за сите информации да се јавиш кај матичниот .

9. Malina@

Malina@ Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2024
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    36
    Девојки, од 1ви мај сум преку фонд. Кога сте добиле решение за исплата?Дали ќе треба да чекам уште,или да се јавувам?

10. Moonlight7

Moonlight7 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Јас од 16 мај, треба да добијам некое решение на адреса? Јас мислев директ пари на сметка стигаат.

11. Malina@

Malina@ Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2024
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    36
    Па од жена што била поради др причини на боледување, го чув ова, е сега дали е исто и за тие на патолошка,не знам.

12. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    123
    Јас решение добив на адреса после 3-4 месеци, а прва исплата после скоро 2 месеци ( имаше некои проблем со документацијата кај мене на почетокот). Иначе уште не е почната исплатата за мај месец ама може да им пишете маил тука: JovankaZ@fzo.org.mk дали ви се во ред документите и кога да очекувате исплата :)

На Malina@ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Eellyy

Eellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    37
    дали некој доби патолошка исплата за Мај

14. sarki

sarki Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    да земи и од гинеколог и после ке треба комисиско да си продолжуваш секој месец ке ти пише матичната гинеколог дијагноза и ќе ти даде упат за чаир или државна и со нивно мислење ке си продолжуваш. Не сум сигурна ама мислам дека и приватниве исто можат да дадат мислење за продолжување на патолошка ќе си се договориш со амтичната. Јас имав тешка хиперемеза повраќање дури и во чаир лежев на инфузии ми одобри матичната боледување неиздржливо беше

15. Malina@

Malina@ Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2024
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    36
    А друго прашање,кога останав првично на боледување, една недела ми даде општ матичен, една недела матичен гинеколог,и две недели ми даде доктор на гинекологија, при што документите ги однесов во фонд, за комисија,за тие две недели. Дали и тие две недели ги покрива фирмата каде што работев?

16. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    123
    Јас колку што знам, а и во мојот случај првите 30 дена ( имав 15 од матичен гинеколог и 15 од комисија) ми ги плати фирмата, се што е од 31от ден оди под фонд.
    Претпоставувам дека е кај сите така, освен ако не грешам ако некој знае дали е поразлично да ни каже :)

На Malina@ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Iggi

Iggi Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Женички хелп...
    на патолошка бременост сум од 20ти март, привте 30 дена ми ги исплати работодавецот, арно ама од април крајот, цел мај, и јуни, јас документите дури пред 10 дена ги однесов во фонд, (мислев дека ги носи фирмата), а на 10 јули треба да отворам трудничко, а здравственото осигурување ми е до крајов на Јуни?
    И сега што ако не ме исплата во месец Јуни (немам уште решение добиено), ќе немам здравствено? ќе ми направат проблем со трудничкото оти ако има случајно прекин?

18. aannnnnaa10

aannnnnaa10 Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2025
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Zdravo feminki , sakam sa ve prasam patoloskata mi zavrsuva skoro sakam da prasam dali na nekoja i ja terale do pred poragaj ili na site e 45 dena pred poragaj vi otvaraat porodilno ? I dali ako sakaat da mi otvorat 45 dena pred vreme porodilno dali imam pravo na godisen odmor

19. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.231
    Допаѓања:
    2.630
    Има ли некоја исплата за мај?
    или сега се по одмори ,па ќе почекаме.

20. Pixy101

Pixy101 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    30
    I jas sum vo istiot period momentalno, uste dve nedeli mi vazi patoloskata od komisija i bas kaj maticnata me prasaa dali ke koristam odmor pred da otvoram porodilno, sto znaci deka moze da se iskoristi del od odmorot i sega. Inaku spored zakon treba da se zatvori patoloskata i 45 dena pred termin da se otvori porodilnoto. Iskreno i mene se mi e novo, pa ako ima nekoj slicno iskustvo neka spodeli. So lesno