Ако боледувањето ти се продолжува на сред месец (на пример ако ти заврува на 15ти во месецот) тогаш две уплати треба да чекаш, ама мора да ти се однесени документите за цел месец. Пример, имаш однесено ИСР во фондот за до 15ти Јуни, ама го немаш однесено ИСР-то за до 15ти Јули, нема да ти исплатат ништо додека “не го затвориш” месецот. Така е кај мене, и секогаш ми исплаќаат двократно со неколку дена размак.
Здраво , дали има некој уште да нема земено патолошка за јуни ? Ми рекоа во ред се документите очекувајте исплата .. но сеуште нема ништо
Дали некој имал ситуација, ми завршува боледувањето, не успеав да земам ново конзилијарно, ме зафркнаа нешто, не е важно, ќе морам да се вратам на работа, дали после некое време можам пак да отворам патолошка или не? и дали има неков рок после колку време смеам пак да отворам?
Истата постапка е 2 недели со извештај па после конзилијарно? Мене сестрата кај матичната ми рече за комисија после прекин ке треба да лежиш на болница..
Devojki bremena sum so IVF,imav Malo krvarenje, sega sum na odmor a od 7mi Septemvri maticnata mi rece ke mi dade bolovanje. Rabotata mi e sedecka ama dosta dinamicna I stresna zatoa sakam da zemam patoloska. Kako odi procedurata posle ova boleduvanje od maticnata. Dali izvestaj nekakov se zema so Ivf doktorot so Koj ja terav procedurava? Citam ovde konzilijarno mislenje izvestaj vakov takov pojma nemam od nisto prv pat mi e Mnogi ke mi znaci nekoj iskusen da me upati kako odi postapno procedurata.
Прво ќе добиеш две недели од матичен гинеколог, после ќе те прати на комисија во Букурешт да ти дадат уште две недели. На самиот документ од комисијата ќе ти пишува што следно треба да направиш за продолжување а тоа ти е конзилијарно мислење од ГАК. Матичната ќе ти даде упат за таму, секоја среда во месецот има прегледи за тоа. Јас цела бременост ја терав така, да знаеш кога си на патолошка боледување даваат до 32ра недела, после тоа отвараш породилно или можеш да земеш боловање од општ матичен или одмор во зависност од договорот во фирмата кај што си вработена.