Jas seuste nemam,no obrati se do fondot ke ti vratat. Kaj mene imase od firmata ne mi dostavile dokument,zatoa mi kasnat so isplata pa Rakovoditel otsuten i kontrolor i koj znae koga ke imam isplata
На Гак на преглед кај специјалист за поднесување док на комисија, прегледуваат на стомак или вагинално?
Дали решение од комисија даваат истиот ден кога се поднесуваат документите во Букурешт? И по буква на презиме ли се гледа дали е сабајле или попладне?
Да, истиот ден го земаш решението ќе почекаш малце и ќе те викнат. По буквата од презимето се гледа која смена се, гледај да отидеш точно мене ме вратија дека мојата буква била прва смена а јас појдов попладнето.
Devojki za 2nedeli vlagam 6ti mesec,rabotata mi e stoecka,dali moze doktorkata da mi dade patoloska da ostanam doma?
Здраво. Ме интересира ако земам патолошка бременост дали работодавачот може да не ми го продолжи договорот за работа. На определено сум една година
Здраво девојки, ако знае некоја да ми одговори. Боледувањето ми заврши на 28.09, а породилното ми е отворено од 29.09. Дали ќе ми исплатат за септември во октомври или мора да чекам да започне исплатата на породилното?
Ако имаш отворено породилно пред да родиш за тој период не ти плаќаат, исплатата ќе ти се рачуна од датумот кога си се породила мене ова ми го има кажано матичниот гинеколог
Знам дека за породилното исплатата ја пуштаат дури откако ќе се породиш. Мене терминот ми е 12 ноември, но морав да отворам породилно порано затоа што немам одмор. За септември бев на патолошко боледување, па не знам дали ќе ми ја пуштат исплатата во октомври или ќе морам да чекам заедно со породилното. Ама слушам дека и многу доцнат со исплатите.
Зависи како ќе им се погоди месецот во фонд јас се породив во август, патолшка за јули добив почетокот на септември а две недели покасно породилно прво. Нема правило, некогаш знаат и точни да бидат ама треба да бидат различни исплати во секој случај
Jas od juli sum na patoloska na teret na Fond, oktomvri dojde jas seuste nemam isplata. Kontrolorot bil otsuten, pa Rakovoditel pa Direktor i veke krenav race.
Провери дали документите ти се однесени во фондот и прашај дали од фирмата ги носат или треба сама. И јас сум од јуни под фондот па еве имам земено за сите месеци, со тоа што за јуни ми ги каснеа, а за јули и август зедов септември во рок од 5 дена за двата месеци бидејќи покасно ги однесоа од фирмата во фондот.
Prasav dostaveni bile,makar docnele i od firmata ama vo Fondot si go drzat predmetot i ne mi e odobren za isplata.
Јас отворив патолошка во јули месец , сега во септември ми заврши договорот исто бев на определено на 3 месеци. Ми пратија нов договор потпишав