Феминки, треба за некој ден да почнам со процедурата за инвитро и сакам тој период додека е боцкање...чекање да се фати плодот да останам дома. предложете ми некој матичен гинеколог, кој ќе ми даде боледување за тоа, затоа што мојава матична нема да сака. Претходно правев хистороскопска операција и не сакаше да ми даде боледување 1-2 дена иако на отпусната листа од Ремедика стоеше предлог: боледување. (ми вика приватните секогаш така си пишувале). Отпосле дознав дека ординацијава и била затворена 2 години заради боледување и од тогаш не давала боледување ни за патолошка бременост, исклучиво со комисиско мислење и тоа само од ГАК.
Ложанковски се супер, многу фалени сите од кумата моја, а јас сум кај Коруновски - Васо или докторката Снежана мислам се викаше кога мојот не е на располагање. Никој проблем не ми правел за боледување кога законски следува. Навистина не ми е јасно како може некој доктор да се осуди да оди против здравјето на пациентот, и против утврдени законски критериуми за боледување без разлика дали е од приватна или државна институција дали е дадено отпусно писмо, изештај или конзилијарно. Штом комисијата не се буни, што има таа. Срамота. Еве за хистероскопија законски си следува 4 недели: Така и за инвитро законски си следува:
Ќе пишеш меил на фондот ќе ти одговорат одма јас така правам. Јас сум кај Надица не ми прави проблем за боледување, и носам извештај од систина и ми дава предлог за на комисија без проблем.
Девојки јас треба да го земам последното боледување по што ќе го искористам целиот одмор од годинава па на породилно. Е сега, прашањето ми е дали некако формално треба да го прекинам боледувањето или со самото тоа што нема да поднесам документи и да го продолжам нареден месец, тоа се прекинува?
Мислам не пошто и јас така направив еве го доискористив одморот па ќе ми го отворат породилното од утре фирмата кај мене се си доставува уредно
Читам дека исплатата за патолошка бременост е 70%,а во законот стои 100%,на која основа ги кратат ивие 30%. Исто шишува дека исплатата од првиот ден е на тивар на фондот.
При патолошка бременост (додека трае боледувањето) се исплаќа 70%, а породилното е 100%. Јас барем вака знам.
Ние така знаеме,ана еве кајо пишува во законот. Извадено е од страната на фзом,законот со последни измени,затоа ме збуни сите овде викаат 70%,а во законост убаво пишува бременост,раѓање или дете до 3 години усплатата е 100%.
Мене само првиот месец ми беше исплатено 70% а наредните 1000 ден. и нешто помалку така што ни 70% не ми е
:/ duri sme ovci ke ne strizat so da recam a porodilnoto jas bev na dog od 9500 pred da se vovedi 12 minimalna sega potpisav na 12 ama kako me mi bidi porodilnoto dali na 9500 ili na 12 neznaat da mi kazat od rab deka bev na bolovanje patoloska nz ni kaj da prasam
Ќе ти биди 12000 јас бев на 10800 па сега кога останав на болување потпишав на 12000 само ради тоа да земам здравје породилно..така ми објасни шефот ако тој ме лаже те лажам и јас..