Која е постапката доколку сакам, односно можам, порано да го прекинам боледувањето? Јас и така одам двапати во месецот на контроли, па дали ми треба мислење од специјалистот или матичен може да го прекине. Имала некоја трудница вакво искуство?
Може матичен јас погрешка го прекинав ама од фирма ми средија ми пишаа одмор за тие денови.. кога ќе ти истече боледувањето оти мене на месец ми одобруваат и може матичен да го прекине и си одиш на работа ама внимавај ако сакаш после пак боледување нема да можат да ти дадат под иста дијагноза..
И мене ми продолжуваат на 1 месец со конзилијарно мислење, ама мислев дали може пред да истече месецот. А ова за дијагнозите, што да кажам Демек гром не удира двапати на исто место. Од кај ги вадат правилата...
Ќути страшна работа се ова боледувањата... е за така незнам мила јас со првото имав спонтан во 25 недела и така можеа одма го преќинаа.. а за вака незнам..
Девојки јас бев на боледување од матичен и комисија ми продолжи уште 20 дена... Со мислење од гинекологот и специјалист... Како иде понатака тоа дали пак ќе ми го продолжат или ќе треба мислење од трет гинеколог и повторно на специјалист да се оди?
Ќе ти треба конзилијарно мислење,и ќе ти продужи комисијата 30дена,после тие 30 дена одиш со извештај од специјалист пак ти продужува комисија 30 дена,и секој месец така во круг. Конзилијарното има рок 60 дена.
Како тоа на 2 месеца конзилијарно,кога на самото има датум до кога ти одобруваат.Ме збунивте малку јас секој месец на конзилијарно па на комисија.
A konzilijarnoto kolku Dr go potpisuvat eden ili poveke dr prasuvam oti jas sega prv pat od komisijata imam boleduvanje do peti maj i dali se kasne so isplata na parite
Вториот пат кога ке одиш на комидија ке ти пишува нареден пат дека ке ти треба извештај од преглед и конзилијарно мислење.Истиот ден ке одиш ксј матичниот гинеколог да ти закаже термин на коз.комисија јас одам на гак бидејки сум од Ск.А за исплатата на парите од социјално све зависи кога ке ти ги испратат док.од фирма не каснат могу ако е во ред најмногу 15 дена. Заборавив да ти спомнам првиот месец од боледување го исплака фирмата.
Конзилијарно потпишано од 3ца др.има важност 60 дена,еден месец носам конзилијарно и извештај на комисија,следниот месец идам со истото конзилијарно и нов извештај. Ме исплаќаат околу 15ти,фирмата ноја поминува плата на 1ви и одма ми ги носат док.не ми ги каснат.
На козилијарното немаш датум на пр.кај мене стои од 20 04 до 19 05 или кај тебе поинаку пишува.Да така исто и мене ми стигаат парите на 15 во месецот.
Значи све зависи колку ке ти пишат на коз.мислење ете тебе ти е на два месеци мене на месец значи не важи за сите козилијарното 2 месеци,да не збуниме некого да ја утне датата отиде боледувањето во бестрага.
I moeto konzilijarno mislenje e 2 meseci, zosto bi go davale na nekoj na eden na nekoj na dva meseci. Jas zemam konzilijarno od Sistina so potpis od tri doktori. Moze na gak davaat za mesec eventuallno.
Мислам дека можеби и дадената дијагноза има улога како и да е целта ми беше дека не е правило дека козилијарното важи за сите 2месеци за да не се зафркне некој.
На ГАК конзилијарното мене ми го даваа на еден месец. Во приватните на два. Следете си ги датите да не се направи грешка.