Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. vogue.and.vogue

vogue.and.vogue Истакнат член

Женски имав боледување 15 дена од матичен гинеколог и го прекинав за тоа ми скратија 80% од плата, после една недела под иста дијагноза со комисиско мислење ми даде уште 15 дена , после тие 15 дена комисијата ми даде уште 30 дена што се вкупно 45 . Прашањето ми е како ке ми се крати од плата дали фондот ке треба да ми исплака бидејки сум под комисиско , а од друга страна нели првите 30 дена ги исплака работодавецот ?

2. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Кога се паѓа датумот за на комсија во сабота,се оди претходниот ден така?

3. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Prvite 30 dena gi isplaka firmata, vo tie vleguvaat 15 dena od matichen ginekolog i 15 dena od komisisko. Za prvite 30 dena firmata isplaka 90% od platata. Kako ti skratile 80% ne rqzbiram? Vo sekoj slucaj posle tie 30 dena ti sleduva isplata od fondot. Dokolku od firmata ti zgreshile vo isplata na pari, se dodeka ne se koregira nema da ti se isplatat sredstva os fond.

Da

Last edited by a moderator: Aug 15, 2018
  4. pepapa

pepapa Популарен член

Greska vo presmetka od firma za prviot mesec koga si na boleduvanje megjutoa na teret na firmata, a potoa na pataloska, koregirano od firma megjutoa ne tocno i so meseci se tapka vo mesto i isplata nema, dali e mozno da propadnat parite i da ne se isplati voopsto ili se dodeka ne se koregira pravilo ne isplakaat?

5. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Дали на клиника кога одите за конзилијарно мислење чекате многу долго?

6. monik55

monik55 Форумски идол

Не,во колку имам закажано во толку ме повикуваат може 5 мин само.

ajaja95 likes this.
  7. @Verba

@Verba Истакнат член

Мешиња,едно прашање. Боледувањето од матичниот гинеколог ми истекува во четврток на 30 август. Потоа матичниот ќе ми даде упат за на специјалист.
    1.Прашањето ми е до кога најкасно треба да одам кај специјалист,поконкретно дали тоа МОРА да го направам претходниот ден пред да ми истече боледувањето (во средата на 29) или можам на пример и во понеделник на 27 пред празникот,малку порано?
    2.Потоа со мислењето се враќам кај матичниот и он дава препорака за боледување,кое го носам на комисија?
    3.И последно,кога да го носи мм документот на комисија,на денот кога ми истекува од матичниот боледувањето (30 август) или наредниот ден од кога треба да ми важи комисиското (31 август)?
    Извинете на долгиот пост,но се плашам да не пропуштам нешто во овие државни лавиринти

8. Lavica2016

1. Ako ti zavrsuva boleduvanjeto na 30ti od matichen, site obvrski okolu komisija ke si gi zavrshis porano. T.e ke pojdes na specijalist nekolku dena pred da ti isteche. Mozes 26/27 Avgust.
    2. So mislenje od specijalistot odis kaj maticniot, mozes uste denta koa.ke.zemes izvestaj od specijalistot, za matichniot da ti dade upat za komisija.
    3. Isto taka sekoj mesec za na komisija potrebno ti e da napravis krvna slika (so.upat od matichen) ke ti treba za na komisija.
    4. Site dokumenti gi nosis pred da ti isteche prethodnoto boleduvanje. Primer na 29ti ides na komisija.
    5. So mislenjeto od komisija povtorno ae vrakas kaj maticniot za da ti dade boleduvanje.

So sreka so brkanjeto na dokumentacija po lavirintite.

lavica82 likes this.
  9. @Verba

@Verba Истакнат член

Фала Лавице. Ова за крвната слика прв пат го слушам. И сега ми се отвара проблем. Последна крвна слика ми е од 10 јули. Следна ми е закажана на 3 септември,тогаш ќе правам скриен шеќер и упатот ми е за комплет крвна слика. Сигурно е ова за крвната слика? Не ми се поклопуваат датите

10. Lavica2016

Jas pravev sekoj mesec, mene taka mi kaza maticnata. Najubavo javi se utre prasaj za sigurno. Ama 7 meseci taka pravev.

@Verba likes this.
  11. abc1234

abc1234 Популарен член

Јас 3 месеци сум на патолошка и ниеднаш не сум носела крвна слика кога одам за нареден месец за боледување не носам,не ти треба

@Verba likes this.
  12. lavica82

lavica82 Истакнат член

ne baraat krvna slika,i jas ne nosam

13. Smokva90

Smokva90 Активен член

Каква е постапката за барање исплата на надомест од фондот по истек на тие 30 дена што ги плаќа фирмата? Пример ако од 20јули до 15 август треба да добијам исплата од фирма (пример на 1ви август ми исплатиле за тие 10 дена од јули а на 1септември за тие денови до 15август), дали треба веднаш потоа/пред крајот на август/до 15септември да поднесам барање за исплата до фондот или што треба да направам? Стварно немам појма како одат работиве со фондови и со се поврзано со нив

14. @Verba

@Verba Истакнат член

Уште ова мешиња. Ако земам мислење од специјалист десет дена порано, нема да ми прават проблем нели?
    И дали упатот од матичниот гинеколог мора да биде со истиот датум кога ми е дадено и мислењето од специјалистот?

15. lavica82

lavica82 Истакнат член

ne mora da se so ist datum

@Verba likes this.
  16. abc1234

abc1234 Популарен член

Ако упатот ти е преглед со приоритет без дата кога сакаш мозеш да одиш на преглед
    Гледај мислењето да не ти е 10дена,бар 3-4 дена пред истек на боледување

17. Lavica2016

10 dena e veke mnogu. Gledaj da e po moznost 3/4 dena pred boleduvanjeto da zavrsi.
    Upatot od matichen ne mora da e so ist datum kako i izvestajot od specijalist.

18. cacikr

cacikr Истакнат член

Дали некоја имала слична ситуација како мојата значи вака: матичната ми даде боледување од 7 дена после 7 дена ми даде упат за на специјалист и таму ми пишаја контрола за седум дена и матичната само ми го продолжи боледувањето до 15дена бидејќи претходно ми рече декс смеела само 7 дена да ми дај. И сега за да го продолжам треба повторно да одам на специјалист и таму ако сакаат да ми дадат извештај па со него на комисија. Многу сум разочарана од матичнава воопшто не е заинтересирана а и неможам да ја сменам само таа е во градов. Таа требаше да ми објасни дека треба на извештајот да пишува контрола по еден месец и решен ќе беше проблемот, сега само малтретирање и се надевам дека ке биди во ред.

19. abc1234

abc1234 Популарен член

Матичната смее да даде до 15дена боледување
    Пред истекот на тие денови со упат за на специјалист одиш на преглед и со неговотп мислење одиш до кај матичната зимаш предлог за комисија (тоа е како упат од матичен за на комисија) и одиш на комисија
    Пред истекот на боледувањето од матичниот заврши се за да немаш прекин во боледувањето

20. cacikr

cacikr Истакнат член

Епа мојава изгледа појма немаше дека можи 15 дена и зато ми рече само 7 а и упатот за на специјалист ми го даде по истекот на тие 7 дена и ја прашав да не имам некој проблем бидејќи тие 7 дена ќе се поминати ми рече не без гајле, а требаше да ми кажи како е шо. Се надевам дека ќе завршам раб. Само незнам дали сега е доволно само извештај од специјалист или ќе ми треба и конзилијарно.