Јас сменив картичка и ми се избришаа броевите на сестра Данче и Сребра така да утре ќе одам па ќе ти пишам што како се надевам ќе завршам работа
Девојчиња јас пак со прашање овде, досадна станав веќе. Користев 15 дена од матичен гинеколог, па 7 дена од општ матичен, па со мислење од комисија матичната пак ми отвори 15дена. Кој треба да ми префрли плата, 30дена фирма 7дена фонд?
Јас користев 15+30од комисија, за првите 30дена си добив од фирмата за останатите 15"од фонд. Мислам дека 30покрива фирмата, сем ако немате некој поинаков колективњн договор.
Исто и јас. Користев 3 до општ+ 15 од гинеколог 30 од комисија. Првите 10 ми ги плаќаа фул (имаме платени денови одмор), па 30 фирма процентуално како што оди, па после тоа фонд. Реачно фирмата одлучува кога ќе те префрли на фонд, ама мин 30 дена исплаќа.
Не решава фирмата. Ако се 3 различни боледувања не оди под фонд дур еднотк болесување не надмине 30 дена.
Зошто сме горе доле исти случај, најтазе инфо од моето сметководство -30 дена си под фирма.За 15дена ми скратија само 10 посто. Не било 30 по дифолт кај сите. 30 е максимално кратење, ако сака може и ич да не ти скрати
Ок тоа го разбрав. Сакав да кажам дека ако сака фирмата може и до 40 дена ќе ти плаќа па после ќе те пријави под фонд. Кај мене беше така.
И кај мене не беше сјајно до пред година дена. Ни за одмори, ни за боледувања, особено не за трудници. Ама работите се сменија и сега неможам да се пожалам.
Секое конзилијарно важи 60 дена, ама на комисија ќе треба 2 пати да одиш со истиот документ затоа што даваат по 30 максимум.
ОК фала ти Либра ми пиша сега давале 30 само баш се збунув што да правам те молам пиши ми дали си сигурна за 60 дена да знам што да правам
Сигурна сум. Кога одиш на комисија со конзилијарното ти даваат 30 дена боледување. Кога ќе поминат тие 30 дена, пак со истото ќе ви дадат уште 30 дена.
Значи на конзилијарно ќе пишува 60 дена Само што се вратив од ГАК бев на конзилијарно ми одобрија ама само по 30 дена даваат да знаете така да после секој месец си одиш и ти одобруваат пак 30.