Постојат контроли за да проверат дали си дома, не дека нема баш никаде да тргнеш ама па на свадба и тоа кај колешка не би отишла
Јас сум способна да одам негде да поседам два саати а не сум способна да одам на работа со стомак да кревам тешко да работам со машини што може да се исечам и да стојам 8 саати на нозе. Моите препоставени за тоа се свесни и го знаат тоа така да кај секој е различно. А од дудлачки (колешки) што како ќе кажат одамна не се замарам.
Не навлегувам зашто си на патолошка за тоа си одговара твојот доктор, мојот совет беше за тие што се на патолошка а не знаат дека фирмата може да им пушти контрола, па затоа реков кај колешка па ич не би отишла. Не е кој што ќе каже туку кој какви последици може да има ако не почитува дека е на боледување за патолошка бременост, плус што газдата што знае каква ти е состојбата не ти ја плаќа патолошката, фонд ти ја плаќа
Da vo pravo si postojat takvi kontroli jas letoska ne otidov na svadba na bliska rodnina bas zaradi toa a na koleska nema sansi da odam
Никако одење. Ако можеш на свадба, можеш и на работа. По ЗРО злоупотреба на боледување е причина за отказ без отказен рок. @monik55 не се работи кај ќе те најдат. Фирмата има право да ти пушти контрола и тебе и на тој што ти дал боледување. Фирмата може да те прераспредели на друго работно место ако не можеш на ова. И не скокај. Логиката е таа. Можеш на свадба, можеш и на работа. Стави се на место на работодавецот. Имаш фирма, вработената е на боледување и се шета. После ригорозни се за боледувања. Еве зошто се.
И јас бев поканета на свадба кај колега додека бев на боледување, но не отидов, дадов само пари исто како другите колеги што беа. И тоа е начин да се испочитува поканата. Може твоите претпоставени се свесни, но не знаеш кој се во твојата околина може да помисли, да каже, да набуцка некој и тоа со доказ, црно на бело, еве слика, на боледување е, а оди по свадби. Не ти требаат такви нервози, па макар и само муабети да се шират.
@monik55 само што сакав да го пишм истото ко Кукла. Во последно време фирмите преку фондот пуштаат инспекции кај гинеколозите.
Аман луѓе што ме направивте како да акам по улици,бев на свадба седев два саати и си дојдов дома значи јас од дома немам искочено освен кога одам на контрола и дента ќе прошетам да купам нешто за бебето. Си купував овошје и доручек одсабајле ни тоа веќе не сум способна да го правам. Ептен до сега сме искочиле два три пати на ручек. Еве пак ќе кажам слободно нека ми пуштат контрола ќе ме најдат во кревет легната и со нова дијагноза. Сега да очекувам отказ дрка сум била на свадба? И да кај мене во фирма нема работа со седење.
Во право си, и те како има разлика од седење на свадба на столче една вечер до одење на работа секој ден по 8 саати.
Сериозна си со муабетов за 2 часа на свадба?! Многу незрело размислување. Се знае што е боледување и како и за што се користи. Ако можеш на свадба, можеш и на работа. И ќе изгубиш на суд ако мислиш дека си обесправена. И те како има работи кои може да се работат седечки и кај тебе. Пак ќе кажам. Се знае што е боледување. Нит продавници, нит ручеци шетање. Како сакаш сфати ме. Ти кажувам да внимаваш.
Па ако сме бремени не сме парализирани. Боледувањето подразбира неспособност за работа а не немрдање од кревет..
Аман бе Кукла што толку се сипа на мене,дури и на суд ме прати да ми судат Еве јас незнам која е таа седечка работа кај мене,нит знам некој да седи. Ти нели шеташе за бебето да купуваш? Или ти си друго јас сум друго? Во 6 месеци дали 5 пати сум искочила еве слободно ако мислиш дека ми следува отказ слободно пријавиме.
Јас се решив да не одам,некако мислам дека ми е ризик одењето,секако ќе ја испочитувам и ке и честитам,ќе отидам на гости и готово,таква е ситуација
Ne sfati si go toa ozbilno na mm kolega go prijavil nekoj oti po doma si rabote nekoi gradezni rab I mu otide taa komisija doma go fati kako rabote nekoi gradezni rab I go izbrkaa od rab
Jas go delam mislenjeto na @kukla21 . I jas sum na patoloska iako mojata rabota e cel den sedenje vo kancelarija jas sum doma i miruvam.Mojot gazda mi naglasi deka mozam da ocekuvam komisija da mi prati vo sekoj moment i da proveri dali navistina sum doma. A tolku pa e moralno da se odi na svadba ... Ima pogovorka sluzba si e sluzba bas tie finite koleski moze i fino da te namestat. Za dva saati prisustvo na svadba,mozes da izgubis mnogu
E Tvoe si ti si rizikuvas da si ja izgubes rabotata nikoj drug a tie finite koleski mozat mnogu fino da te naklevetat