N Nez na mene mi rekoa oti nemoze I sega pisaa od 5 noemvri na porodilno boleduvanje bez da me prasaat dali sakam da go koristam odmorot ili ne na sestra mi isto odma I go otvorija porodilnoto po zavrsuvanjeto na komisiskoto boleduvanje iako ona rabotese vo druga firma doskoro na koleska moja istoto I go rekoa a znam oti nekoj taka pravele I jas sakav ama nema
Kako ne moze, jas iskoristiv prvo odmor pa posle otvoriv trudnicko. Plus prethodno se konsultirav so vraboteni vo fondot. Ne shiri dezinformacii aman veke zheno. Toa firmata ako ne ti dozvolila e drugo. Inalku po zakon ti sledat 20 dena odmor koj mozes da go.iskoristis.do.narednata godina do.30 juni. Tebe ke ti propadnat u sekoj sluchaj.
Ma nemoj ti lazes ne ti veruvam znaci jas go prasav I maticniot gin I vrabotenite vo firmata rekoa nemoze a isto bese I so sestra mi
Маѕичниот мој,фирмата моја вика дека може,на лавица вика дека може знам сигурно дека уште неколку членки земаа одмор па породилно. Значи одморот тебе ти пропаѓа,на фирмата твоја така и одговара а матичниот твој појма нема. Да не можеше на сите ајде ама ете глрдаш фека може ние што фајде имаме тебе па да те лажеме.
Ne veruvam znaes zasto oti ne samo na mene I na drugi sto bea vo ista situacija kako mojata istoto Im go kazaa a se vraboteni vo drugi firmi
Па јас што имам фајде тебе да те лажам или Лавица да лаже. Ти така тврдеше и за решението за исплата дека треба прво решение па исплата па не беше така.
Abe laze pa ti I jas sakav da go iskoristam odmorot I rekoa nemoze ne samo na mene I na drugite istoto go kazaa
Едно е дали може,друго е дали фирмата дозволува. Ако начекаат некој неинформиран,посебно ако е приватњак,на кој така повеќе му одговара,нема да му дадат. И јас тврдам дека може,во мојата фирма каде ќе напоменам се почитуваат сите законски прописи и не се скратува ниту едно право на трудница или мајка,колешки користеа одмор па отвараа породилно. И реално, матичните отвараат боледување,породилно и слично и може да знаат од пракса и од други случаи,ама не им е тоа стручно прашање од областа,на кое може да дадат којзнае колку точен одговор. Правно прашање е ова повеќе од гинеколошко.
Lele dali si seriozna so muabetov? Sto fajde imam da te lazam pa tebe pa zeno ziti se. Toa sto si neinformirana e tvoj problem, a kaj pa ne znaes uste me klevetis. Na patoloska bev od januari, mi zavrsuvase patoloskata na kraj na juli, so predlog od komisija da otvoram porodilno 45 dena od termin. Terminot mi bese na 19ti septemvri, 45 dena pred termin mi bese 28mi juli za otvoranje trudnicko. Od firma iskoristiv odmor do 30ti avgust. Na 31vi avgust mi e otvoreno trudnicko. Sakala veruvala ili ne bas mi e gajle. Zalam sto ne site firmi zakonski gi teraat rabotive. Inaku firmata tebe ne ti dava odmor da koristis bidejki za tie denovi ke treba plata da ti isplati firmata, pa te otkachile.
Da imas pravo bas ke prasam ovie denovi pak sto ke kazat od firmata znam samo edna zena sto go iskoristi odmorot pred porodilnoto a bese na komisisko boleduvanje ama ne sega pred edna god Ama cudno mi e znaci I na drugi vraboteni vo drugi firmi istoto Im go rekle oti nemoze
Ај и јас да прашам во темава... Практично одморот од 2018 ќе нема кога да го искористам, на боледување сум од 25ти април, ми го продолжуваат секој месец. Многу ми е глупо, незгодно, да прашам на работа...за да земам одмор. Од друга страна тоа ќе значи помалку денови со бебче.. Уф...
Кога се работи за бебе,нема што да ти биде незгодно. Се работи за твое законско право и обврска на фирмата да ти го даде да го искористиш. Штом си на патолошка комисијата ќе те прати 45 дена пред термин на породилно. Барем мене така ми направија и им прават скоро на сите. Кога веќе имаш одмор имаш целосно право да го користиш одморот од првиот ден кога ќе треба според комисија да отвориш породилно. Ќе те плати фирмата за тој период. Кога ќе го искористиш одморот ќе си отвориш породилно и така нема да си го скратиш времето кое ќе го поминеш со бебче.
Firmata ima pravo da se povika na del od zakonot za porodilno otsustvo, kade pisuva deka se otvora 28 dena pred verojaten termin... Ako od komisijata dobiete resenie so koe vi se otvara porodilno 45 dena, firmatа ima pravo da se povika na toa i da ne vi dade pravo na iskoristuvanje na odmor... A ako sakaat ima pravni dupki eden kup...Jas na primer imav komisisko do 08.10, na koe pisuvase kontrola na toj datum.. Jas od 09.10 otvoriv porodilno, so termin 04.11... Odmorot od 26 rabotni dena mi ostana cel... Rabotnoto mesto mi e takvo sto moze da me viknat porano... No i da ne bide taka, ke pocnam porano na rabota, so toa sto ke iskoristam i odmor i 50% porodilno za tie 26 dena i plata od firma, bidejki posle 30.06 nema da mozam da korustam star odmor, ima nov. E SEGA PO OVA PRASANJE, IMA DEL OD ZAKON. .. kade pisuva, dokolku ne se iskoristi odmorot poradi boleduvanje porodilno otsustvo, i sl... Ima pravo istoto da se koristi do krajot na kalendarskata godina. Sto znaci deka vtoriot del od stariot odmor bi mi sleduval na koristenje po 30.06, no koj kako go cita zakonot. Ne veruvam deka ovie moive ke.mi dadat koristenje na star odmor po 30.06 ... Eve na sto mislev pa ako ima nekoj sto znae neka me poduci...
Каде го најде законот? Ако може стави линк. И фала што го сподели ова со нас. Само стварно ми е жал што на некои од нас ќе им биде скратено времето што треба да го поминеме со бебето.
пиши на гоогле закон за работни односи, или закон за годишен одмор, ке излезе,... Најчесто барам на правдико
Г Го најдов и го читав... ама некако не ми е јасно. Ако комисијата сепак донесе решение за породолино отсуство 45 дена пред терминот, тогаш фирмата нема да даде одмор, според мене. Ама ако пред да се донесе тоа решение, едноставно боледувањето заврши до датумот до којшто е дадено, и не се поднесе ново барање за продолжување на боледување до комисијата, тогаш фирмата ако сака може да дозволи користење на одмор. Но што ако одморот заврши, а се уште не сум породена? Дали во тој случај матичниот смее да ми даде боледување, ќе бидат поминати да речеме помалку од 30 дена...Мислам дека нема да смее.... А нема да смее ни да ми отвори породилно бидејќи ќе има повеќе од еден месец до термионт за породуивање. Не знам дали воопшто да прашувам на работа... стварно не знам... Ми е многу глупо и незгодно, работам во фирма со повеќе од 1200 вработени, и најчесто прават како за еден така за сите. Не сакам да бидам привилегирана во однос на другите трудници поради мојата позиција. Ете затоа ми е незгодно да прашувам. Ќе се распрашам кај колешки кои биле бремени, како било кај нив... ама колку што знам никоја не земала одмор.
X И јас се мислев што да правам, ... На крај решив да одам директно од боледување на породилно. (боледувањето ми го водеа цело време со конзилијарно, месец за месец...) комисијата на последното решение, ми пишаа контрола на соодветен датум, но не и отворање на породилно 45 дена пред термин. Јас си отворив породилно веднаш по истекот на боледувањето нареднит ден, 25 дена пред термин (во консултација со мат.гинеколог) . Некако ми се поклопија работите... А одморот ми остана неискористен. Па сега здравје, до 30.06 2019, ако сакаат од фирмата ке почнам порано на работа(во временска рамка на користење на одморот) , ке го земам одморот цел, а за тоа време ке земам 50%од породилното и плата од фирма .. Ама што ке биде ке видиме отом потом...