Ова го има само кај нас,за едни вака за други така. Мене ми пишуваше способна за работа и самите членови од комисијата ме упатија што треба за да продолжам понатаму боледување.
Tocno Monik,i jas sum isto Porodilno ke otvoram 45 dena pred termin.Taka dava komisijata,a mozes odmor od rabota da zemes po boleduvanje pa da otvoris porodilno
Да и мене ми беше термин од 8 декември да отварам породилно 45 дена пред термин,ама ми дадоа 2 недели одмор од работа.
комисија ми продолжи боледување уште 15 дена и ми пишува да се отвори породилно јас ќе коростам одмор после сакам да отварам породилно дали треба да пријавам во фонд дека нема да отварам породилно во предложениот датум?
Srcka ja imav slicnata situacia samo jas bev prokravarila i mi rekoa vo bolnica deka nema srceva reakcija i ako nema bebeto vo rok od 3 dena ke me pravat kiretaza koja posle nekolku dena imase bebeto srceva reakcija iako sum bila enos vo 4ta nedela tie baraa srceva reakcija toa se slucuva bidejki nasite doktori ne se tolku strucni i sekogas koga ke ti kazat nesto sto ke te isplaai baraj mislenje od drug kako jas na priivarno
Zdravo sakam da prasam sega vaka jas sum na boluvanje veke 2ri mesec poradi krvarenje vo bremenost mi rekoa deka prviot mesec mi pustat od firmata plata a posle 2riot mesec veke natamu ke mi pustat od fondot e sea problem e kolku treba da mi pustat od firmata bidejki jas posledna plata zemav 27.000 a sega toj mi pustil samo 11.000 bidejki mi rekoa deka toj treba da mi pusti za cel mesec i mislam deka e mn malku.. kolku procenti od platata toj treba da pusti?
jas sum 11ta nedela vo 4 nedela malku imav iskrvareno me ostavija na boluvanje za 4 dena podocna jas imav obilno krvarenje i me ostavija vo bolnica mi rekoa deka moram do krajot 3 mesec da miruvam da lezam sto e i taka lezam postojano sega se vodam na boluvanje toj trebase da pusti mislam poveke zosto vaka malku nz treba da prasam utre ako e nekoja greska ok ali ako ne e ? Sto treba da pravam i kaj da prijavam
Законот е тој кај сите. Во мојот случај ке дојде пократко негде околу 25 ден може и порано за пораѓај ако има некаква врска тоа.
90% исплаќа фирмата боледување до 30 дена првиот месец. После 30 дена фирмата кога ја обработува платата прави просек од последните 12 месеци (пред да биде на товар на фзо) и бруто износот го пријавува. Боледувањето кое го исплаќа фондот е како секое боледување 70%. пример: боледувањето почнало на 15 во претходниот месец, до 30 дена е 14 овој месец и фирмата за претходниот месец исплаќа плата редовна до 15, од 15 - 90% а за овој месец 90% до 14, а од 14 до крај пријавува и земаш остаток од фондот.