Здраво би сакала да ве прашам нешто.Значи вака бев со патолошка бременост до денес од утре почнувам со одморот од оваа година па продолжувам со трудничко.Патолошка земав 70 % од плата ме интересира колку ќе изнесува трудничкото боледување дали 100% колку што земав плата или помалку.
Породилно е 100% и се пресметува просек на последни 6 месеци, значи ти влегува и се дополнително што имаш во плата ( викенд,празник,прекувремено и бонуси)
Да прашам дали некој знае за појас за трудници , дали матичниот ти пишува потврда или специјалист а кој специјалист како оди процедурата зошто ни матичнава незнае да ми каже???
Таму каде што ја водиш бременоста, клиника или градски болници дури и матичната ако е спец.гинеколог акушер а би требало да е
Ako moze maticnata super, ali ona mi vika jas ne sum dala do sega neznam,inace se vodam vo sistina a nemoze od tamu
Женички ајде ако некоја знае каде да се обратам веќе сум 5ти месец на породилно ама за месец Јуни уште немам земено боледување одма почнаа да ми исплаќат породилно
Жени, Кога сте на патолошка придонеси плаќа фирмата? Може ли со 2 месеци работен стаж да се земе патолошко боледување и дали ќе следува породилно т. е. дали ќе се брои во тие минимум 6 месеци што се потребни за остварување на правото за породилно?
Здраво, 4 месеци сум веќе на патолошка, ќе продолжам уште 1 месец и планирам да почнам на работа. Дали по прекинот можам понатаму да земам обично боледување од матичниот гинеколог од 2 недели?
Na boleduvanje sum zaradi patoloska bremenost so ivf, e sega vtor pat vadam konziliarno od sistina i od tamu sum so dijagnoza 020 i taka se vodam od pocetok na boleduvanje. E sega maticniot ovoj pat vo predlogot za boleduvanje mi napisal 031.2. E sega dali znaete dali ke mi pravat problem od fndot ili ke treba da se smeni shifrata od bredlogot?
Дали некоја била на боледување со шифра z35.9. Јас сум веќе 29 недела и сега ми ја сменија дијагнозата од О20 во оваа. Дали ќе ми направат проблем?
Ви се десило ли да ви го земат конзилијарното во комисија а да немате направено копија? Мене ми го земаа,никој не ми кажа дека треба копија а сестрата сега ми вика незмеат два пати да ми го дадат истото конзилијарно него само некој извештај. Ке прават ли проблем ако е со извештај?
Ne go otvoriv porodilnoto 45 termin pred termin,tuku iskoristiv odmor od rabota,kolku ke mi isplatat cela plata ili del samo?
Cacikr ,beshe li na komisija za patoloshka bremenost? Jas ne sum go zela izveshtajot od komisija, mazmi utre ke odi, izgleda ima nesto so dijagnozite vo 29 nedela tuka jas kaj shto sum, a toa se odnesuva na toa koj ke plakja boleduvanje dali firmata ili fondot , ama ajde da go zemam izvestajot i boleduvsnjeto pa ke pisham shto odlucile
Да го зедов ми одобрија за еден месец и сега пак ќе треба наново да вадам извештај и ломзилијарно и сигурно и тие ќе бидат со нова дијагноза. А ако се смени дијагнозата повторно плаќа фирмата или нема врска тоа?
Pa ako ima clenka na koja i e smeneta dijagnozata, od 020 vo nekoja druga dg, da ni kaze koj go plakjal boleduvanjeto?
Кај мене се менуваше неколку пати, немав проблем со продолжување и си тече боледувањето преку фонд Прво беше ризик од спонтан со ИВФ, после ризик од породување пред 37 недела, сега е нешто др.така да не е проблем