Здраво женички Ќе сака некоја да ми објасни како е во врска со боледувањето..веќе три месеци се водам на боловање со дијагноза 020, од нареден месец веќе ќе се водам со патолошка бременост или ќе си продолжам со боловање..? Прва бременост ми е и не сум многу упатена во овие работи. До сега добивав плата од фирмата, тогаш сум под фондот? И колку % префрлуваат.. фала ви однапред
Eve jas bev na komisija i do 29 nedela sum so 020 e posle pak ke treba da odam preku maticen 15 dena i se od pocetok no so druga dijagnoza. I od fondot mi rekoa koga ke se menuvala dijagnozata pak samo mesecot koga se menuvala dg plakjala firmata ,prvite 30 dena pa posle fondot. E sega za mene so zboram, drug ako ima drugo iskustvo neka spodeli.
Здраво, ќе може ли некој и мене да ми објасни нешто околу комисиско боледување? Од 11.10.2018 сум на боледување со дијагноза 020. Веќе 3 пати ми е одобрено боледување од првостепена со оваа дијагноза и последното е заклучно 22.01.2019. Планирам од 23.01 да почнам на работа. Прашањето ми е, дали нешто треба да направам пред да почнам и дали понатаму можам да отворам обично боледување од матичен гинеколог 2 недели доколку имам потреба? Сега сум 18 недела бремена.
Ако ти пишува на последното мислење да се јавиш на комисија јави се. Они да ти го прекинат. Во спротивно, ако не се појавиш следниот 1 месец нема да можеш да користиш боледување од гинеколог, дури и да ти треба.
Девојки сакам да прашам нешто - кога ќе останам бремена по втор пат , дај Боже што побргуу а претходно нели имав една неуспешна бременост- мисед абортус. следната бременост ќе ми ја водат како патолошка? така разбрав дека бил законот - ако претходно имаш неуспешна бременост, следната се водела како патолошка.
Мене не ме водат како патолошка,на боловање три месеци си бев ради сукрвица и терапија што примав да кажам повејќе како превентивно одмарање. Ме водат како втора нормална бременост по дијагноза. Ако си е се во ред со бременоста нема потреба,мислам не е по автоматизам патолошка
Многу жени не ни знаат дека се бремени, им касни само менструација ќе им дојде и кога ќе забременат си тераат нормално. Ако имаш проблем тогаш би те воделе, дури и за ин витро 3-4-5 да е ако нема реален проблем со носењето не ја водат патолошка.
Да, ми пишува да се јавам на 22.01 на комисија. И што правам, јас одам или сопругот како и до сега, носам нешто, извештај или слично? Јас на 23 сакам да почнам на работа ако дај боже се си е ок.
Женски како е работното време на комисијата? Од колку до колку саат е прва/втора смена? И ако знаете која буква кога е?
Женички среќни празници, мене баш лошо ми тргна во новава со ова боледувањето ми го продолжија само 1 недела и не пишува да се јавам на комисија како на сите претходни, туку само пишува дека е максимално продолжено со таа дијагноза. Инаку дијагнозата ми беше о20 и сум 22 недела. Има ли некој поискусен да ме упати што да правам понатаму, ќе може ли пак да продолжам ако ми смени дијагноза матичната и каква е процедурата?
@lady.N Во поодмината бременост ја менуваат со друга, ама мислам дека во 22н уште би требало да е 0.20. Најдобро прашај кај матичната.
Прашав. Ми рече сега со нова дијагноза пак се од почеток. Така правеле за да бидеш пак под фирма 30 дена. Мака ми е веќе од болници и глупости. А ги плаќа ли фирмата тие нови 30 дена воопшто? Мм го прашал и докторот од комисијата му рекол со таа дијагноза максимум до тогаш може да е боледувањето, а читам тука до 29 недела одобруваат со 020. Значи како ќе им текне прават.
Прашав. Ми рече сега со нова дијагноза пак се од почеток. Така правеле за да бидеш пак под фирма 30 дена. Мака ми е веќе од болници и глупости. А ги плаќа ли фирмата тие нови 30 дена воопшто? Мм го прашал и докторот од комисијата му рекол со таа дијагноза максимум до тогаш може да е боледувањето, а читам тука до 29 недела одобруваат со 020. Значи како ќе им текне прават.
Јас за ноември имав исплата на 12ти декември.А за декември кој знае кога ке биде,имаше празници а и плус од фирма треба да се пушти прво плата за да можат во фонд да поднесат документи за нас.Јас пред 15ти не се надевам иако моиве уште на 31ви ја пуштија платата