Доколку имаш ризична бременост матичен гинеколог ти отвара 15 дена боледување,после специјалист гинеколог без разлика дали од државна или приватна болница ти дава извештај со мислење и дијагноза,најчесто е 020 заканувачки абортус и со тоа одиш кај матичен гинеколог кој ти пополнува барање и те праќа на комисија за да ти продолжат 1 месец,после ти продолжуваат уште 15 дена и после тоа земаш од тројца специјалисти без разлика приватно државно конзилијарно мислење и така у круг.Прашај матичен се ке ти објасни детално
Обавезно некој друг да оди ти чекај или во кола или седи дома.И плус сезона на вируси и сипаници е а тамо баш вршат вакцинација.
Би требало да е втора смена,минатава недела беше прва,знам по мене,го продолжував боледувањето, баш сега во четвртокот. Поздрав
Девојки малку сум збунка од износот на платата за јануари.Во државна фирма сум и платата ми е околу 20.000денари.Имав боледување во декември 15 дена,па после еден месец до јануари и платата ми е намалена за 70%,и ми беше 18 и нешто.Тоа ок.Е сега боледувањето во половината на јануари ми е уште 15 дена и до 01.02.имам вкупно 60 дена боледување,а платата за февруари ми е само 800 денари.Е сега прашањето ми е како ја одбиваат втората плата и колку %,малку ми е нејасно.До 60 дена боледување првата плата 70% е во ред.Е сега втората колку %иде оти и таа ми е од фирма.Во моментов сум на конзилијарно и од нареден месец плата ќе земам од фондот.Како идат овие работи.Искуства?????Ви благодарам на помошта.
Тие 800 денари ти се само за еден ден од февруари, оти боледувањето ти е до 01.02 кога од комисија за боледување ќе ти го продолжат боледувањето со нови дати тогаш ќе имаш друга пресметка на плата од 02.02 па до крајот на месец февруари. Така беше кај мене
Мила фала што ми разјасни,да имам еден ден од февруари а тоа е 01.Но зошто немам ни денар за периодот од 01-31.01.,нели платите ги префрлуваат месец потоа плата во февруари на база од јануари,за јануари врз база на декември, ми е во ред,нели платите идат уназад.Фала ти мила
Mozebi ako za januari boleduvanjeto treba da go За јануари немааш плата аза февруари имаш за еден ден такали? Можеби некаде каснат со пресметките слободно прашај си го книговодителот или кој ида ви јаправи платата. Ќе ти кажат до кој е .
Мила фала ти уште еднаш.Да,за еден ден имам,а за цел јануари немам.Да не треба да чекам од фондот или....Ќе прашам во понеделник што е работата.
Мила фала ти на одговорот.Само да те прашам дали знаеш колку ќе ми исплатат.Платата ми е 20 илјади и нешто.Колку посто одбиваат.Првпат земам и не ми е баш јасно.Те