Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    И ја на 15ти земав прошли пат, затоа трљам раце и ја за утре да има! ]:)
    Туку, за клексаниве, по една фискална праќаш, мислам за една тура пушташ барање или собираш неколку па после во едно испраќање? Јас првпат сега за оваа тура успеав да земам извештај и да почнам со проект рефундација, па незнам дали на тотал да одам или поединечно едно по едно.. 8-|

2. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    И ја се надевам за исплата утре,и ја мрсам раце :D. А за рефундација на клексанот еднаш месечно поднесувам, собирам кога по две фискални со сметко потврди,кога по три и поднесувам. Обавезно да ти даде и матичниот гинеколог потврда за клексанот зс периодот до кој си се боцкала. И после ќе чекаш исплата по повеќе време. Поззз

3. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Да,да знам тоа за потврда од матичната, ете видиш добро шо спомна, и таа ја земаш поединечно или збирно? еве на пр. месецов,сакам сега да земам уште 15 за до крај на месец, шо значи 2 фискални ќе ми се фатат се на се... а од матичната треба датуми соодветни на фискалните или може од едната фискална почетен датум и редење на сите датуми до крај на месец ??

4. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Збирно ја земам, кога ќе ги спремам документите за во фонд, и ми пишува од датумот од фискалната кога ми се земени, и брои колку сум земала на пр. фискалната ми е од 01.03 и имам 10 клексани, па наредната ми е од 15 март, и пак имам 10, и во потврдата става датум од 01.03 до 25.03. Се надевам дека ти објаснив. И напрај си копија од трансакциската сметка да не заборавиш- најбитното :D.

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Фала срце на опфатен одговор, само уше ова... оригинали фискални,потврди и извештаи праќаш или копии? да не ми ги затурат па да ми е Извинете нисмо хтели, поплава се деси, загинаа документите :D
    Или не се толкави п*дери!

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Еј носиш оригинал и ја тераш шалтеристката да ти позира со сметките у рака и ја сликаш,онака за секој случај :rofl::P
    Јас истово го помислив сега кога ќе одам,пошто кај нас се загинуваат.И нацртана овца на бел лист да им дадеш ќе ја изгубат :rofl:

7. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Така,така, и глеаш ја отпуштаат у меѓувреме и се губи секаков траг..појма немаат која е таа...дупката од шалтерот си ја фотошопирала 8-|
    Тогаш настапуваме ја и ти ко Телма и Луиз и ја земаме правдата во свои раце!!!!! :muscle:
    Ќе викнеме и новинарка со камера со нас ]:)

8. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Аууу што пие кафана, ми пуштиле пари од боледувањево! :o :party:
    @Nane26 ај провери ако имаш банк акаунт профил...

9. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Не ми се префрлени, имам е- банкинг,ќе ми стигнеше нотификација. Ќе почекам утре,ако не ќе звонам.

10. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Ќе имаш утре гарант!

11. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.843
    Овие од ФЗОМ најмногу те сакаат, прво кај тебе пуштаат парички после кај другите хихихи... Мала шала, и јас ке чекам сега проблемот со мојот предмет е решен.

12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Абе или тоа или мојана колешка за плати ама стварно ажурно си ја води работата :o :D
    Ама и ме сакаат сигурно :inlove:

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Женски,се јавив во фонд за боледувањето,ми рекоа дека од вчера почнале со исплата на боледувањата,така да ќе има парички кај и да е.
    @Emma2 Ти си со повластици,затоа зема парички вчера :D:D. Поздрав

14. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    12-108.gif 12Oa.gif

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Имам три прашања.

1. До која недела одобруваат боледување со шифра 020?

2. Со промената на шифрата дали тоа значи дека паѓам пак под фирма еден месец или си продолжувам под фондот?

3. При патолошка знам дека комисијата дава извештај за отварање на породилно 45дена пред термин. Дали тоа значи дека автоматски ти го отвараат они или тоа значи дека кај матичната треба да отидам со тој документ да ми го отвори? Дали може од тоа дато што ми е препорачано да да отворам породилно да се договорам со фирмата да си го искористам одморот од 2019 кој ми е цел нечепнат 21ден и од кога ќе ми заврши одморот тогаш да си отворам породилно или порано доколку се породам порано пред да го искористам одморот?

Рано ми е ама да си прашам со време :)

На angelinkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dafnee

Dafnee Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.929
    Здраво на сите, заради побрза исплата сакам сама да ги носам документите во фонд. Има некој информација кој образец на барање се пополнува и кои документи се носат? Ако ги носам сама во фонд, во фирма треба да ги известувам или да им доставувам нешто? Фала однапред на инфо! Поздрав

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    1. Ќе ја сменат шифрата во о47 при крај (лажно раѓање, нешто така беше). Не се сеќавам која недела.

2. Јок. Тераш под фзо.

3. Мораш кај матичен. Они во извештајот ќе пишат, па ти треба да се јавиш кај матичен. Ко за боледување. Они пишуваат од-до, а матичен ти дава ИСР образец (боледување). Можеш да земеш одмор во тие 45 дена, па после боледување да отвориш.

На ocicka2014 и srekice им се допаѓа ова.
  18. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018
    Zenski pomos vie so iskustvo :D
    Imam izvestaj od specijalist na klinika za prodolzuvanje na boleduvanje pod sifra O47.0 (lazno ragjanje) 34ta ned sum..
    Dostaveno e vo fondot prijava ili neznam so bese od maticniot, izvestaj od eho i laboratoriski izvestaj ama mu barale na mm i izvestaj od specijalist koj ke go dostavime utre..
    Sto e sledno me interesira?
    Komisijata vo fondot za kolku vreme dava povraten odgovor?
    Staroto boleduvanje mi e do petok neznam dali ke stignime se da zavrsime na vreme:?:

19. omilenacvena

omilenacvena Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2013
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    14
    Zdravo mami, ako moze mala pomos ili resenie. Imam patoloska bremenost so prv den od 17.12.2018. Firmata mi plakja do 16.01.2019. E sega mi stigna resenie od fond deka se dodeka ne otvoram porodilno (45 dena pred termin) za fevruari,mart, april maj i do 19 Juni ne me sleduva isplata bidejki sumbemala 6 mes.staz koga sum ostanala na boleduvanje, a moram so krvarenje, bliznacka bremenost, konfekcija 8 casa stoenje i pa od 100km vo 2 pravci. Od fond mi rekoa da se dog. So firmata da mi pustat boleduvanje oni za tie nekolku meseci pa jas da im gi vratam za da mozele da mi napravat prosek za porodilno ili nema vrska ? Pridonesi mi plakja firmata, staz mi tece. Sto mozam da napravam ? Neli vikat boleduvanjeto ne se smeta vo prosekot tuku realnata plata kolku bi ti sleduvala...

20. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Јас бев со сличен проблем кога го отворив боледувањето. Исто немав 6 месеци, еден месец ми фалрше. Го решив проблемот така што го прекинав боледувањето кога направив 6 месеци, се вратив 3 дена на работа, па матичниот ми направи барање до комисија за боледување да се отвори ново боледување со друга дијагноза и земав и извештај од специјалист. Комисијата ми одобри и отворивме ново боледување, со тоа што фирмата пак го плаќа само првиот месец, после си продолжува фондот. Не знам дали објаснив доволно разбирливо, ако не ти е јасно пиши ми лп. Само треба во меѓувреме да имаш направено 6 месеци.