Ја кога бев да го пријавам за вакцинација партонажната сестра ми рече дека не доаѓаат ради пандемијата. Еднаш ми се јави, ме праша дали дојам, како напредува бебуш, дали ми зарасна раната од царскиот, да не имаме некој проблем и тоа.
Кај мене дојде ама се прашувам зошто. Ми разгледуваше и прашуваше кое од каде ми е, ме праша за нареден пат и реков нема потреба да иде
Ова изгледа зависи од реон. Мене ми се јави после 3 недели и ме прашаа дали да дојде. Кога више си влезен во шема ич немам потреба да ми идат. Ми се јави уште еднаш да ме праша за напредокот и толку беше.
Кај мене дојде прв ден кога си дојдовме од болница. Боље да не дојдеше. Заостаната во Југославија. На 40 степени во август ми ја умота ќерка ми во широк повој со 2 тетри и една шведска пелена и ми рече да ја бањам со сапун .
и мојата само што дојде истото одма ми рече зашто широк повој не сум и ставала, одма да почнам со 2 тетри и една шведска
мислам дека има врска кај си се породила државно/ приватно барем мене мојата така ми кажа .. јас се породив во систина и исто скоро после 3 недели ми се јавија да дојде викам дојди ајде не дека веќе ми требаше што викаш јас веќе влегов во шема до тогаш.. и тоа ми кажа дека од систина покасно ги пријавувале бебињата, а баш се чудев затоа што кај сите другарки порано им се имаа јавено
Зависи каде си породена, и која општина. И кај мене не идеа, се јавив телефонски (на нет прочепкав за бр) и одма следниот ден веќе дојде патронажна
И јас Систина се породив. Епа браво за ажурноста, што да речам друго . Не дека ми требаше и порано, ама има мајки на кои може ќе им се најде кога се во хаос на почеток. Па и одма со муабетот: “Вас ве имаат научено таму сѐ”… Да, секое сабајле часови по нега на дете имав и на крај полагав .
За првото само ми се јави на телефон, а сега за второто ни тоа. Искрено не ми ни треба да ми доаѓа во короништево.
И моиве две од Ѓорче беа, дури и на Вибер ги имам, дека за папчето им пишував за совети ама за широк па не се сеќавам, мислам ми велеа како сакам така
Мене ми се јави патронажна после 6 месеци од породувањето, а баш сакав да дојде на почетокот, да ме подучи како што бев сама не знаев ни пелена да сменам
Јас во систина се породив ноември 2021, еве уште ја чекам. Нити ми се јави некој нити ништо. А ми напоменаа да оставам адреса каде што ќе сме со бебето. Мада сега во овие услови искрено не знам дали би ја примила да дојде.