Патување во бременост

Discussion in 'Бременост' started by Plavuska.inaci, Oct 28, 2010.

1. ssweety

ssweety Популарен член

Здраво феминки
    Ги читам предходните постови и повеќето сте патувале во бременоста...
    Мене ме фаќа страв ... уште пред да останам трудна уплативме за одмор со авион мене ќе ми биди прво летање а ќе бидам 4месец од бременоста... нз што да правам дали да патувам или не ... летот е 2 ипол часа

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Здраво на сите, стара членка сум но одамна немам пишано. Постарите ме знаат. Имено бремена со второ од утре полни 16 недели. Утре идеме на одмор од германија до црна гора ќе бидат 16 17 часа пат со кола, со чести паузи можеби и 20 часа. Доктор ко доктор рече да не патувам со кола оти е долга релација. Инаку во ред е бременоста немам проблеми фала богу. Си обезбедив чорапи за компресии да не ми отечат. Кога бев во 5 недела требаше да летам за мк откажавме поради докторот кој ми рече ризик е во рана бременост да патуваш со авион. Ок откажавме. Сега сакам да одам на одмор. Таму остануваме една недела а потоа одиме за мк( 7-8 часа пат). А дури после две недели се враќам здравје за германија пак. Некој искуства на подолги релации? Малку ми е страв! Поздрав

3. Miss.N

Miss.N Популарен член

Здраво,
    Јас сега со прва бременост заминав на одмор во 10та недела со кола од 5-4 саати до аеродром и потоа авионски еден час.. а имав и кафеаво пред да одиме.. докторите ми рекоја слободно можеш да одеш бев на преглед пред да заминам ми рекоа не е страшно само не изл на жешко не се сончај повеке течности и тоа.. немав никакви проблеми супер поминав .. доколку немаш некоја мака мислам дека можеш.. баш и докторите ми посочија ако си бремена не си болна :) оти сум паничарка за такви раб..

dunika and Anomis11 like this.
  4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Ако ти е страв, не патувај, издржи, па потоа со бебето ќе си патувате.
    Или одете со авион, пократко е патувањето.
    Најдобро сама да си процениш дали можеш и треба да патуваш. Со лесно бременоста.

Martka likes this.
  5. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Те памтам , честитки , пријави се во термини :)
    Ако се е во ред со бременоста, нема зошто да се плашиш од долго патување. Ќе правите паузи и тоа е тоа. Јас најдолго што сум патувала е 6 часа , и тоа јас сама возев , 28ма недела кога бев :) здравје , нареден месец кога ќе треба да си одам од мк ќе бидам 34 недели па пак ќе мора сама да возам.. :) но секако ако се е во ред , нема да имаш проблеми :)

6. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Патував и во 8 гн ,во 12гн, ќе патувам здравје за две недели пак тогаш ќе бидам како и ти 16 гн. Ниту првиот пат ниту овој верувам ќе немам проблем . А башка и мм многу ретко прави паузи , не ја трга ногата од гаста :D А па и јас до душа си се однесувам најнормално како и кога не бев бремена , и ни немам некои барања да правиме често пауза - првиот пат патувавме 10 ч ,вториот околу 6 ,сега дури и подолго . Од мое искуство не претставува никаков проблем , ама секој си е индивидуа за себе и најубаво е сама да си процениш дали треба да патуваш ,како си се чувствуваш .. :)

elieli123 likes this.
  7. cimparka

cimparka Истакнат член

Јас сум во Австрија, во бременоста патував 2 пати со авион и еднаш со кола на подолга релација 30 часа. Никаков проблем, супер бременост. Доколку немаш никакви проблеми и тегоби слободно можеш.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Фала ви на сите за инфо, со страв патувам но со господ напред се надевам ќе биде се во ред, 1400 км е ќе правиме често паузи перници околу мене вода грицки се што треба па со божја милост убаво да поминеме.

koritsaki likes this.
  9. dunika

dunika Форумски идол

@ddevojce ако имаш уредна бременост не е проблем да патуваш.
    Баш пред некој ден прашував лекар,јас ке сум 10та недела на почеток Септември планираме одмор,со кола нешто над 600 км+ секојдневни тури таму.Лично имам мачнини и ради нив може да одложам,иначе не,дури сакам и да возам дел,досадно ми така да дремам.
    Вашиот е доста долг пат,ке правите паузи па ако треба и отспијте некој саат во мотел по пат,пази да си хидрирана и испружувај нозе често.

elieli123 likes this.
  10. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Дали и трудници поминуваат на ренген на аеродромите,или сепак е штетно да се помине ,и имаат мозеби друга алтернатива??

11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Јас поминував. Ми кажаа дека не е штетно.

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не е воопшто штетен, тие скенери не продуцираат јонизирачко зрачење. Јас секој ден за да влезам на работа проаѓам таков скенер.

13. Lorins

Lorins Популарен член

До која недела од бременост можи да се патува со авион со wizz air без да ми бараат дозвола од гинеколог? Знае ли некој?

Знаев во првата бременост, но сум заборавила.

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Мислам дека до кај 32 ако ме држи меморијата. Ама јас си земав потврда од гинекологот и кога одевме сега на одмор, бев 26 недела - за секој случај. Можеш да се јавиш и да ги прашаш...

Lorins likes this.
  15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Мислам дека е до 28 недела. Воопшто и до тогаш препорачуваат патување.

Lorins likes this.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Да ве прашам за искуство дали некоја од вас има патувано час и половина со автобус во 32 недела. Докторот ми рече нема да биде проблем имам нормална бременост , ама јас некако не би се нафатила да патувам :(

17. joy1

joy1 Форумски идол

3 часа у 34 та недела :)
    Ако не се осеќаш ок да патуваш немој тогаш.

SanelaS likes this.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Немаш потреба да се плашиш штом имаш нормална бременост.Мене гиникологот ми беше 1 и пол саат од дома.Со јавен се возев.Од 32 одев на 2 недели мислам на цтг.Се породив со провокација 41+0.Уживај си:)

SanelaS likes this.
  19. dunika

dunika Форумски идол

Немаш потреба од грижа ако бременоста ти е уреднa.Се разбира и патот да не е лош,неасфалтиран и со кривини кои би ти предизвикале мачнини или контракции.
    Има жени што до крај одат на работа,и секојдневно поминуваат толку време во јавен превоз.Без гајле биди си.

SanelaS likes this.
  20. Arijana22

Arijana22 Истакнат член

Дали е дозволено во првото тромесечие да се патува со авион? Шеста недела сум и треба да патувам 2 часа со авион. Се е супер а гинекологот ми рече дека не препорачува патувања до 12 недела..