До 36 та недела е дозволено. Ке си прашаш секако на лекар. Има авиокомпании кои бараат потврда од лекар дека смееш да патуваш но тоа мислам се однесува на бременост во поголемите месеци. Во авионот е низок притисокот на воздухот па може да ти се забрза пулсот и качи крвниот притисок но не треба да паничиш.
Jas sakav za Grcija da odam ama otkako izleze ova so deteto vo Dojran nekako ich ne mi teknuva..Zika is evriver.
Имало 3месечно бебе од Дојран на детска клиника, со микроцефалија било. Дали е од Зика вирусот или нешто друго, допрва треба да кажат, не да пласираат непроверени информации. И јас ја читав статијата, Софијанова вели дека се сомневаат дека е зика, ама не е потврдено... треба да ја испитаат мајката веројатно, антитела или што јас знам... Инаку не ми се верува толку брзо да дошол тој вирус тука, макар што се е можно со денешниве глобални миграции. Иако читав и дека вирусот не бил предизвикувач на микроцефалијата, туку наводно пестицидите со кои била затруена водата во Бразил каде што првично се појави овој вирус.
Сабајлево тек прочитав. Затоа бев збунета... Се согласувам со @DigY тогаш, патување само ако е неизбежно.
Здраво Мами, во 22ра недела треба да патувам од Охрид до Скопје на семинар со автобус. Иначе јас се осеќам добро и до сега се си е во ред со бременоста. Треба да одговорам дали ќе одам, па се мислам дали ќе издржам во автобус со 1 пауза само на стража.....ваше искуство?
Јас крај на 23та недела, патував од Пп до Ск напред назад, без никаков проблем и без пауза...не би требало да ти е проблем
Јас патував на крај на 6 месец, почеток на 7, два викенди по ред Скопје - Битола на свадби. Супер си поминав. Ако е сѐ во ред, зошто да не...
Jas mn cesto patuvam, I se si e vo red. Patuvajte si bez problem. E sea toa so bebeto so bese so zika mi stvara strav za patuvanje vo Grcija, a drustvovo za tamu e za prvi maj, ama jas se otkazuvam!
Sara i jas istata dilema ja imav i go prashav doktorot. ko shto razbrav samo prvite tri meseci ima rizik od zika dur bebac se razviva. potoa ne. mi reche slobodno odi ne mozesh doma da se zatvorish. ako neshto ti pomaga ova..
Нема кај нас Зика вирус... братучетка ми работи на ГАК, ми кажа дека не добиле никакви наредби за преземање соодветни мерки во однос на тоа. Бебето што се родило со микроцефалија најверојатно е од друга причина. Инаку, не е точно дека само во прво тромесечие може да се појави - може било кога во текот на бременоста, ако е од вирусот. Главата не се развива само во првото тромесечие, расте и се развива во целата бременост, па и после породување.
Ne e bash taka zika ne e obichna mikrocefalija na glava tuku fali del od mozokot koj se razviva vo prvo tromesechie.