Омилениот мој автор .. ги имам прочитано: Алхемичарот. Крај реката Педра седев и плачев Захир Победникот е сам Вештицата од Портобело Би му ги прочитала сите книги.. предобар автор, уште поубави книги..
Еден од моите најомилени автори во мојот живот . Посебно ке ми остане при срце Алхемичарот, покрај неа ја имам прочитано и Вероника реши да умре, Захир И дневникот на еден волшебник . Дефинитивно препорачувам !
значи вака. Пауло за мене претставуваше не само омилен автор туку и мн повеќе од тоа. му ги имам прочитано сите книги. голем дел од неговите колумни. списанија каде што објавувал натписи, сум ги гледала филмуваните дела, значи се тоа. буквално опсесија. како некоја тинејџерка со 3MSC така ја со зборовите на овој. единствено некако ми измакнало Ангел чувар. само тоа ми имаше останато и еве сега го читам. иииии ... буквално цела слика и почит што ја имав за него паднаа во вода. книгичево е нешо као авторско дело. сам себеси се опишува свои случки. односно кога отишол во пустина и со сила ја одвлечкал жена му 40 дена за да го најде својот ангел чувар и да збори со него тоа е само оноа главното, другите детални глупости да не ви ги објаснувам . значи јас разбирам што значи фантазија и како луѓето прават научни фантастики и вадат пари, односно живеат од тоа. и како такви посебно ги почитувам Џ.К.Роулинг, Спилберг, Питер Џексон и компанија. не значи дека ми се допаѓаат нивните дела, ама секако заслужуваат почит. и кај Куељо секогаш имало фантазија ама во делата. не во стварниот живот. не знам што повеќе да кажам. типов е дефинитивно забеган. се занимава со магии. гатања. култови. ѓаволи. покрај дрогата што е земена за помало зло. да беше некој обичен човек и се ова го изнесеше јавно ќе гниеше во затвор. и баш истражував на нет малце за книгава , и кај сите што претходно го почитувале го имала истиот ефект. нема повеќе што да зборам, освен ако го сакате и уважувате како автор не го читајте Ангел чувар, бидејќи веќе нема.
Коелјо ми е еден од омилените автори и имам прочитано неколку негови дела. Сите си ги купувам и си ги сместувам во домашната библиотека. Многумина за него велат дека е искомерцијализиран, дека пишува по порачка, но безразлика дали пишува за пари и инспирацијата ја добива од тоа - јас ќе продолжам да го читам. Затоа што има силни пораки во неговите книги, стилот на пишување му е интересен и те држи во неизвесност до самиот крај.
Не го можам. Сум читала негови книги, ама само почетокот, не ги довршувам. Не ми се интересни, ни привлечни, а гледам не е до мене. Јас ниедна негова книга што сум ја зела да ја читам, не сум ја завршила. Не ми е воопшто занимлив.
Мислам дека е преценет. Книгите, барем оние што јас сум ги прочитала не се лоши, но ептен многу ги форсираат, а сепак не вредат толку многу. Алхемичарот ми се допаѓа најмногу.
Неможам да кажам дека ми е омилен, далеку од тоа, но чат-пат сакам да прочитам некоја негова книга. Мислам дека е преценет, на некој начин бренд и баш поради тоа скоро секоја негова книга станува бестселер. Стилот на пишување ми се допаѓа исто така има и многу добро делови и мисли, но неможам да кажам дека и содржински нешто посебно ми се допаѓаат. Не ми се книги од стилот да не се испуштаат од рака.
Го обожавам , прекрасен ми е. Скоро сите книги му ги имам прочитано и ги читам во еден здив. Добро сега, ствар укуса је , ама мене многу ми се допаѓа начинот на кој пишува, мислите и тоа како навлегува во човечката психа . Кога ги читам неговите книги, чувствувам дека се запознавам самата себеси.
Книгите на Коелјо изобилуваат со поуки за животот и добри изреки. Ама ликовите му се слабо изградени (единствено Вероника ми оставила впечаток)...И мислам дека дејствата му се апсурдни, немаат никаква смисла. Дај мислам шо везе има алхемијата со личната легенда и се себе пронаоѓање. Апсолутно никаква врска. Како што кажав слаби ликови и немам никакви импресии. Брзо му ја заборавам содржината. Само вака памтам некои ситници дека "целата вселена кова заговор да ти ги оствари желбите".
Далеку од омилен... Последниве неколку книги едвај со сила некако ги прочитав... Ми ја фалат Победникот е сам, ама немам некој мотив, и ене ја фаќа прашина... Ама ќе биде еден ден... За добри делови ги има... можеби само ради тоа и го читам да си го збогатам ворд документчето со квоти, а приказна нема некоја добра... Посебно не во поново време Некој ја прочита новава Алеф? Еве нешто од него што сум зачувала: Јас знам дека љубовта е како брана: доволна е сосем мала пукнатина низ која ќе протече тенок млаз вода.Малку по малку тој ќе ги срони ѕидовите и ќе дојде миг кога никој повеќе не ќе може да ја совлада силата на водата.Ако се урнат ѕидовите љубовта станува апсолутен господар; повеќе нема да се прашувате што е возможно а што не е, дали може или не да се остане покрај саканото суштество...да се сака значи да се изгуби контролата.
Значи со човеков конечно завршувам! По долго време му дадов уште една шанса си велам ај да видам да не сум јас проблемот и орле зорле ја прочитав Ангелот чувар и повторно се разочарав. Неможам да сфатам неговиот стил на изразување многу ми се допаѓа, но книгите содржински ама ич ич не ми се допаѓаат. Некако празни ми се без некоја длабока приказна.
Лично мое мислење е дека човеков си е бизнисмен - знае што точно му треба на нашево петпарачко општество и тоа го дава. Книгите му се смешни, ликовите нереализирани, а стилот површен. Штета е што вакви автори се светски афирмирани, а некои навистина квалитетни се игнорирани.
Го сакам Коелјо, Алхемичарот, Вероника и Педра ми се меѓу поомилените книги. Последно земав да му ја читам Победникот е сам и успеав да прочитам само 30 стр. според мене тотална утка.
Од Коелјо ја имам прочитано само Вероника реши да умре, и не ми се допадна толку многу, искрено повеќе очекував
Ја имам прочитано 11 минути и искрено ми се допаѓа книгата. Алхемичарот и Вероника реши да умре се на списокот за читање веќе подолг период, ама се некако некоја друга книга ќе успее да се провлече преку ред ама наскоро ќе дојде и нивното време
Јас ги имам прочитано скоро сите негови книги и ми се допаѓаат што ме натераа да размислувам подлабоко особено Влкирите и се однесува на второто јас во нас, можеби на прво размислување наликуваат на смешни на нереални на пример Вештерката од Портобело, но сепак имаат тежина и не се љубовни романи кои секогаш завршуваат со среќен крај , неговите книги потикнуваат на размислување и која ни е целта во животот на пример Дневникот на еден вошебник која е токму таква книга или Демонот и госпогицата Прим. Дефинитивно мој стил на книги и затоа сите ги иамам прочитано од него.
Имам прочитано повеќе негови книги меѓу кои "Брида","Крај реката педра седев и плачев" "Вероника реши да умре","Алхемичарот" Како што напоменав и во една друга тема ќе кажам и овде,дека сите книги до сега што ги имам прочитано од авторов ми се со слична содржина,сите јунаци во книгите се во потрага по нешто.Ми се допаѓаат книгите бидејќи има многу поучни работи,изреки и стилот на пишување му е разбирлив.Но не ми се допаѓаат тоа што се сите слични и веќе го знаеш крајот на веќе почнатата книга.