Епа ако се праве од нозе, сигурно не се праве од копитата на свињите. Се ставаат коски,јазик, глава, било што со месо и се вари, после во фрижидер да се стврдне. Мене ми е најубава кога е стврдната и ладна и кога има многу месо и лук. Ние правиме еднаш, само за Водици, и тоа во лонецот за ајвар правење.
На помлади години не можев да ја смислам. Потоа пробав една феноменална пача од една колешка...и од тогаш јадам. Сакам да е убаво стврната, лукосана, умерено насолена, со мевце. Абе пачата е специјалитет, а освен тоа е и многу здрава. Во пачата нема маснотии, а ако се наталожат малку во горниот слој лесно можат да се отстранат. Пачата е коскена срж и рскавица и е особено корисна за оние со здравствени проблеми со коски и зглобови. Верувам дека на повеќето особено на помладите им е гадна и самата помисла, но плескавиците, кебапчињата и колбасите не ни знаемо што чуда има смелено внатре. Во домашна пача барем знаеш што си ставил.
Jas mnogu jadam pivtija da vi kazam ama tuka vo avstralija ne pravat najverojatno bidejki e zeshko .... Mmmmm mi se prijade..
Од самата миризба имам нагони за повраќање.. Никогаш не би го пробала.. Кај што не јадам месо нешто многу, плус тука во пачава ... Моите дома редовно купуваат пача. Минатите години имаа навика да прават и денот кога ќе се правеше пачата јас не бев дома
Неможам ни да ја гледам ни да ја мирисам Еднаш кога бев помала ме измамија и пробав од водата само За малку ќе повратев И сега ми се гади од самата помисла од што е направена пачата
Традиција е да на празников се јадат пивтии кај нас. Ги сакам само тој ден (и само еднаш во год. правиме) со месена погача со содабикарбона. Кај нас се прават специјално значи се става само пушено бутче или 1-2 коленици а не копита, уши, опаши и што ли уште не пишувате. Такви прават само во кафана. Таа рскавица (која највеќе ја има во коленици) се разварува и кога ќе се оладат се стегаат како желатин. Лук се става по желба (не пола кило како што ставаат туку 5-6 чешњина) за да со сузбие мрсното, кај нас не смее да има ич мрсно одозгора - така си ја истрениравме свекрвата да ни ги прави. Ова се свински пивтии. Постојат и телешки,ќуреќи и од риба. Телешки често варам т.е коски со мевце (заедно со зеленчук) за малиот затоа што поздрава и поубава супа нема. Кога ги ставам во фрижидер се стегаат. Ќуреќи се прават од ќуреќо сушено месо исто како и со свинските. Од риба се прават исто само што се става 2 или 3 вида риба со коска. Обично се зема сом, јагула или др. риба која е помрсна и има поголеми коски за да се развари рскавицата убаво од рибата за да се стегнат. И во нив се става лук и лимон по желба. Малце е поголема мака затоа што коските на крај треба убаво да ги исчистиш, ама многу е вкусно и здраво. И да, на овој начин поубави се од гомна. КОј сака нека јаде кој нејќе не мора.
Најгрдото нешто што сум го пробала како мала и никогаш повеќе , воопшто не ми е вкусно премногу ми е мрсно . Едноставно ПАЧА јеах
Јас не јадам, и не поради тоа од што е правена,туку .. поради нејзината конзистенција,абе такво желатинозно,лигаво ставено на јазик, ептен ќе ми го надразни рефлексов за повраќање. А можда е вкусно,не викам не, и месо јадам и лук јадам.. ама во ваква комбинација - не. Кај мене само татко ми јаде,ама мајка ми не му ја исполнува желбата да направи и неа и е гадно,па се снаоѓа човекот, дали купува,дали баба ми му прави..
Aјде браво убаво си кажа Cекој има право да си каже што мисли, дали би јадел или не! Mожеби тебе ти е вкусно, јас попрво гомно би јадела. и што сега?
Не те цитирав тебе и нема потреба мене да ми поднесуваш извештај што јадеш а што не. Јас си кажав мое мислење
Девојки темава е за храна, греота е да се спомнуваат такви гадости. Океј е да не јадете, да ви има грд вкус, но внимавајте со што ја споредувате затоа што има луѓе што ја јадат. Јас си обезбедив тањир со пача а за тие што сакаат да купат ми кажаа во Мега била најубава, а во Мик најлоша.
Aман ме затепавте! Jас не го споредив вкусот на пачата со фецесот ( да се изразиме покултурно) туку реков попрво фецес би пробала, кога би требала да бирам меѓу тоа и тоа Hикаде не реков дека фецесот е повкусен
Како мала со душа чекав баба ми да направи пача. Па нели и треба 2 до 3 дена додека да се дојде до крајниот резултат. Абе едвај чекав да ми биде пресечено парчето. И 3 дена да има 3 дена ја јадам само неа. Ништо друго во уста не ставав. И ми беше преслатка. Еднаш имав многу јаки болки од крајниците и не можев да голтам, е тогаш плачев затоа што неможам да јадам . И така со текот на времето ми се одмили. Незнам ниту зошто, ниту како. Од толкава љубов спрема неа, сега нема ич. Сега неможам да ја смислам, ниту да ја помирисам, ниту да ја јадам. Дали ја прејадов или што е работата незнам. Ама знам дека повеќе такво нешто во уста нема да ставам.
Нешто најодвратно шо можи да постој, ич го нејќам, дома никој не јадат и кефој сум поради то, и зато не ни прат, ми смрди лукојна многу ич не е убо
Кај нас се јаде дома,за јадење, се прави мајка ми ја сакаше, и татко ми ја сака Ама јас во село кога бев, луѓе таа пача не беше оноа да се трес, туку правена со свинска маст внатре се месото си беше, и цела намазена со маст,наместо тоа желето, па уште и паричка и ставија, за паричка беше моментот, свечено приготвена Е ајде, оди и јади го тоа! Онаа маст во тегли што се чува по дома, е таква маст! не растопена него тврда