А за што ти давал антибиотик, а да не требало? Чисто да знам во која ситуација второ мислење да барам.
Па на секое подкашлување и температура ни правеа крвна слика и по неа секогаш требаше демек антибиотици. Оваа матична не ни проверуваше на секое црп и лечењето и беше на поинаков пристап. Кај него не сме 4г некаде и на синчето 4г не му дале антибиотик кај новиве (освен еднаш во Козле за викенд што му препишаа пред 2 години). А на малата исто ме ми текнува кога последно пиела препишано од нив. Освен скоро што пиеше 5 дена препишано од Систина за дупната глава и шиена. Еве ја вчера почна да ми кашла (носе не и тече, а кашла како да има секрет), па ќе ја носиме да видиме што ќе каже матичната.
Фала на инфо, ја се секирам дека до сега 3 пати болен ниту еднаш не е направена кс а гледам сите прават. Бар да знам да барам и втора консултација.
Според мене и немора одма крвни слики, доволно е да ги слушнат на гради, да видат носе, уши, а тек ако по 2 дена нема никакво подобрување тогаш крвна слика. А кај нас последниве 2год ќе даде инхалации и некое сирупче за искашлување или за смирување зависи каква е кашлицата и за 2,3 дена се како нови, па не дошло до потреба за крвни слики и антибиотици...
Не мора секогаш крвна слика. Јас правам кс и брисеви ако секретот менува боја, ако кашла или ако има висока температура која тешко се симнува, а брзо се качува за да може да се изреагира на време. Пред антибиотик обавезно црп. Се гледа кога е вирус и според однесувањето на детето, а кога е работата за на лекар. Барем кај нас е така, од искуство досега. Сеуште немам педијатар на кој му верувам скроз.
Еве сега само што бевме, ај реков направете и црп дека одамна не ми била болна, а си кашла асално.. Црп 12, но не ни даде антибиотик. Дека на гради е океј, температура нема, грлото малку црвенко. Инхалации ни даде и Мукоплантот за искашлување. А ако има потреба да ја носам пак..
Здраво, кои витамини ги давате на вашите бебиња? Моето има 3м, досега бевме на д3 и к1. педијатарот ни рече да продолжиме со д3 само а на прегледот кај ортопед д3 и омега. Па ме интересираше ваше искуство
Мене ортопедот ми кажа да се консултирам со педијатарот и тој да одлучи дали има или не потреба од омега. Колку што се сеќавам тогаш, ми спомна како педијатарот ти го следи секој месец, знае дали се поти повеќе или помалку, па ќе ти каже дали треба, мое е да ти кажам колку д да прима. Ова е само мое искуство со Талевски. Па и педијатарот тогаш се согласи да пие д3 со омега.
Исто и нас ортопедот после 3 месевц ни ги даде д3 и омега, ама пошто имаше поголема килажа дополнително чисти д3 ни даде. Педијатарот се согласи. Најубаво консултирај си се со педијатарот
Дечки предлог педијатар, да е добар а да нема толку гужва? Или не постои? 3 години сме кај др. Драгана Емел, откако се префрли во млин балкан хаос е, секогаш има по 10 деца пред нас без разлика кога и да идеш, а атварно сум задоволна, на вибер често комуницираме ама кога имаме проблем, минимум саат ипол чекам
Isto i jas baram nov maticen. Kaj Paskalovi haos e mal zbor, nemoze koga i da odis 30 dusi pa cekaj cel den. Plus na sekoj pregled razlicen doktor. Nekam taka, sakam eden i da go znae. Sea pa dr Kate mi vika na viber ajde kakov imas doma takov antibiotik daj mu kako taka be cccc
Јас од Кате не сум задоволна, од Виктор и Гого сум задоволна. Кате се деси да му даде Амоксиклав и покрај моите предупредувања дека не треба и дека не му делува и дека е алергичен на него (не којзнае што ама зошто после антибиотик да лечам кандида уште 3м и башка боли тоа црвено газе). Ве читам и се мислам, изгледа премногу лаганица размислувам, ама ич не ми е на памет што дале и зошто дале, они знаат поише од мене, добар знак ми е кога и после 2г доктор памти што се дешавало со детето а не да изгледа како прв пат да го гледа.
Mi vika Kate nisto ne treba samo solen rastvor. Vikam ama streptokoka pnemonie ima neli ako ne se leci pravi problem. Vika a da moze da vospali uvo, daj mu kakov imas antibiotik. Kako da mu dadam sama od kaj da znam koj antibiotik. Mene guzvata najveke mi smeta, nemozam jas da cekam so dete od 9 do 13 Sea mi go pofalija nekoj Ilija Timovski vo Vojna bolnica bil dobar. Iskustvo nekoj?
Ако е тој кај кој што се префрли јатрва ми и тој не бил педијатар и ништо посебно, пак дете и е цело време болно и не можеа чаре да најдат за една состојба па молеа кај Паскалов пак. И мене не ми е до чекање па си закажувам таму кај што може да се закаже нели де. И поише од 10мин не сум чекала сега. Додуша во година дена 2 пати сме биле, а на контролата некни не видов дека до 7 е за позитивни и си отидовме, не ни се чекаше зошто сепак тие си имаат предност, нивен е терминот. Мене ми е ок, сум чекала по саатипол, ама знам дека кога ќе го види ќе рече и пресече доктор како што треба,
Pedijatar e. Neznam za koj zboris sea. Bas vo detsko odelenie e, vo poseben den od bolnicata, odnadvor se vlaga nemas nikakov kontakt vnatre vo bolnicata da vlagas. I tuka bese guzva deka pon pa utre ke odime pak. Bas citam sega mnogu pozotovni iskustva a i go vidov tamu vaka dobar vpecatok mi ostavi na prv pogled. Bas seriozen doktor koj ne leci moderno kako ovie pa posle idi baraj si go careto so vospalenie vo uvo ko sto kaza kate ili so laringit na koj nisto ne treba. Neznam kako i da e sakam da si odam od tamu.
I kako da zakazam eve neznam, termin tek vo sreda ima. Gluposti kako da cekam do sreda termin da dojde. Gluposti im e ova so terminive, termin za bolno dete abe ajde. Ovoj mi rece donesi go odma ke go pregledam ama mi spiese vo kola i plus imase pred nas nekolku....