Јас искрено ја избегавам Кате, со малово немавме избор. Ама за воспалено уво верувај тоа е најпаметно да се направи, атб одма, оти многу бргу ескалира. Е има и за тоа чаре, нека даде атб па после кс почни го, како што правевме ние.
Кој рече дека верувам во секој доктор?? Тоа никако, зборот ми беше за Паскалов.. еднаш однесов дете во козле и таму една млада докторка уште да се кара со тебе.. специјализанти биле таму тие што прегледуваат и не испоизвади од памет за утредента кај Паскалов да рече ништо нема дете си е добро и стварно излезе така Јас затоа кажав види погоре, кога можам да бирам и гледам секогаш кога Паскалов е таму кај него да одам.. моето искуство со сите таму е одлично и секогаш било како што они кажале
Jas koga biram nikogas ne go odbiram paskalov zosto go znam ishodot (osven koga se na smena on i sandra sekako ne odam kaj nea) pola minuta pregled i na kraj nisto ne mu e a znam deka mu e, si go znam deteto ne se razboluva od vcera tuku sekoja vtora nedela e bolen. Zaradi nisto ne mu e pocnsv viktor da go baram i ni ja znae cela istorija i znae deka si imame maka, sekogas ni posvetuva vnimanie za se. Koga se kate i paskalov na smena ja biram kate. Kate nekolku pati pravilna dijagnoza ni dade za razlika od nisto ne mu e na paskalov. Koga mislev deka ima problem so glutenot paskalov rece neka ne jade gluten cela godina (aj ti ne jadi leb a edvaj imaj 7kg na godina) go odnesov na detska klinika mu napravija ispituvanje izleze deka nema problem so toa i moze slobodno da si jade, sto ako go poslusav? Kolku kg od tie edvaj 7 ke imase? Kate od prva mu otkri mononukleoza i ne prati na ispituvanje koe pokaza deka kate e vo pravo a prethodno neli nisto ne mu bese. Koga imavme kovid kate sekoj den po dva pati mi se javuvase da prasa kako sme, a paskalov ispanici da ne se zarazeni i oni zosto bevme kaj niv a neznaevme deka sme zarazeni, pa mi se javuvase po telefon dali da otkazuval rodenden ili ne Site vikate deka paskalov doagjal vo sekoe vreme ako e itno, epa koga ni bese itno mu se javiv i samo mi kaza nosi go vo kozle i spusti. Bezveze ne ima prateno na ispituvanje i na kraj koga vide deka e ok rezultatot nisto ne mu e, a mu bese so sosem drugo ispituvanje. Edino ednas koga kaslase so meseci posle nekolku pati nisto ne mu e mu tekna da ne prati na pneumoslajd koj izleze deka mu e. Tamu sum samo radi viktor i kate, ako nekoj od niv otide na drugo mesto jas ke odam po nego posebno vitkor.
Jas sekogas cim kaci temp odma pravam krvna slika i brisevi pa so rezultati odam i znam deka sum na sigurno za antibiotik, iako pancefot ednas bese senzitiven pa ne mu deluvase, dali e do samiot pancef dali go rasipaa kako i site lekovi neznam. Ama bez bris ne odam na pregled i ne davam antibiotik, sto me kosta eden bris. Sega posledno nekako cudno mi padna, vo ponedelnikot go odnesov vo biotek vo kapistec deka dezuren bese a neraboten den brisot izleze negativen, dete so zolti mrsuli gusti nikakvi, pred toa so visoka temp nakaj 39 odese. Sigurna sum deka ima bak, go odnesov vcera vo gjorce vo biotek eve uste gi nema znaci pozitiven e brisot. Osven ako moze da se smeni za eden den od doma sedenje eve neznam i na laboratoriive ne im se veruva veke Inaku edino Kate mu ima pregledano usi vo site ovie godini sto sme tamu.
За брис се чека два дена, а ако се погоди викенд и четири. А бактерија ќе направи беља ако чекаш толку денови. И не се прави брис на секоја температура и нос течење.
Zavisi kade. Vo biotek ako e negativen prakaat rezultati sledniot den, ako e pozitiven za dva dena. I da jas pravam na sekoja zosto imame problem, nos mu tece bukvalno na sekoja nedela ipol dve zosto so godini imame problem so edna bakterija i na sekoe mora da kontorlirame. Sekoj si ima pricina za se sto pravi i ne e vo red da se soli pamet kako trebalo koga vrska si nemas drugiot so sto se soocuva.
Ама не сме на форумов сите од Скопје...во мојов град нема ни дежурен педијатар а не брисеви...брисеви само на државно и тоа само денски...само да знаете вие во Скопје колку сте среќни што се ви е на достап, лабаратории, приватни болници, педијатри итн
Ај комуницирај посмирено. Јас не солам памет, туку си кажав мислење, плус и доктор од Ремедика истово ми го потврди. Нема поента на секој растечен нос да се прават брисеви. Доктор ако е одличен дијагностичар нема на секое да те праќа на брисеви.
Pa vo normalna situacija nema, ama koga imas problem i toa kako ima. Zatoa ti rekov koga neznaes za sto se raboti i zosto pravam na sekoe pogotovo na zolto zeleni mrsuli ne soli pamet.
Dete koe ne se razboluva od edno te isto dva pati mesecno bukvalno sekoj mesec so godini i koe pie tri antibiotici vo dva meseca duri i koga sedi doma ne odi vo gradinka, skolo. Spored mene toa ne e normalno, a ti ispitaj se togas sto e normalno spored tebe.
И ние сме биле вака, но брисеви не правев. Направив само еднаш, имаше лоша крвна слика, црвено грло, а брисевите негативни и тоа пред да го почне антибиотикот.
Normalno deka brisevi se pravat pred da go pocne antibiotikiot inaku obratno ke bidat lazno negativni. Jas antibiotik bez da znam sto lecam ne davam i kraj. Se znae zosto se dava antibiotik, samo za dokazana bakterija i spored antibiogram. Jas znam koga moeto deka ima bakterija, si go znam deteto po simptomite veke bukvalno na sekoi dve nedeli so godini. Pravam bris za da znaeme koj antibiotik e senzitiven na taa bakterija, zosto dosta ni e od pienje antibiotici za dzabe koi ne mu deluvaat. I ne planiram veke da ti se pravdam sto i zosto pravam na svoe dete. Pozdrav
Кој ти рече дека ми се правдаш? Само нонсенс ми е да чекаш резултати од брисеви, а детето ти гори од температура или има ангина, црвено грло, плус со лоша крвна слика. Затоа има антибиотици со широк спектар. Поздрав.
Epa mene nonsens mi e da pocnes antibiotik koj ke izleze rezistenten pa da menjas vo drug posle, sto ni se sluci nas. Koga se raboti za dete sekogas odam na sigurno i dva pati ke razmislam za se, mislam toa e odgovornost...
Џабе правиш брисеви. Најди си добар дијагностичар и верувај му. На добар доктор не му треба ниту крвна слика, ниту брисеви, во 99% случаи ќе погоди за што се работи. Се знае од што најчесто се разболуваат децата и кои бактерии и вируси циркулираат. Ова ти го кажувам од искуство, бидејќи и јас како тебе на секое правев брисеви и крвна слика, бидејќи ќерка ми често фаќаше бактерии. На крајот во рок од два дена, добив спротивни резултати, па по совет од матичната во ист ден, со растојание од половина час, повторно правевме брис и погоди? Резултатите беа различни Брисот не може да биде лажно позитивен (освен ако не е контаминиран) ама многу лесно може да биде лажно негативен ако не се земе правилно. Затоа пак ќе ти кажам, најди си добар дијагностичар и верувај му
Pa toa vikam, dete so temp, zolti mrsuli grlo go boli bris negativen. Sleden den odam pozitiven. Inaku kaj nas e problem edna te ista bakterija koja dzabe ja lecime posle edna nedela vo skolo pak isto, da se samo mrsuli ajde ama i tie veke kako ne seknaa neznam aman veke sekoja nedela, kaj nas se manifestira so temp i uvo zafateno. Se znae koi se najcesti da ama nekogas ne e taka koga si ima specificen problem. Najverojatno tret krajnik ke vadime i viktor e veke zagrizen. Zatoa rekov ne e sekogas nisto ne mu e a ne ja znaes cela istorija nanazad. Ama ete gogo se pogodi denes samo da me nanervira so nisto ne mu e a znam deka mu e.
Колку време пиете антибиотик? 7 дена или 10 дена? Обично кај нас практикуваат да даваат 7 дена, меѓутоа матичната на ќерка ми практикуваше 10 дена, бидејќи според неа така бактериите не станувале резистентни. Колку е ова точно, не знам.
Zavisi koj antibiotik. Pancefot se pie 10 dena. Tricef ni dadoa 7. Ama ne e problem toa, ke go zavrsi dobar e, trgne vo skolo za nedela najmalku pak isto i se taka vo krug so meseci, godini.
Има ли некој кај Билјана Христовска во Букурешт што има ординација да сподели како е со гужва, како лечи докторката и сл?