Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Педијатар

Дискусија во 'Бебе' започната од lina-kalina, 22 август 2015.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Катастрофално.
    Малиот на 3 недели кога ми настина дотичната ми рече дека многу тешко дише (а кутрата го наслушуваше 10 пати и ќутеше, ко да не знаше како се наслушува бебе), рече дека сигурно има и слаба сатурација и итно да го носам на детска или козле.
    Јас заминав Систина, го прегледаа комплетно и немаше апсолутно ношто од нејзината дијагноза, се работеше за обичен вирус кој помина за 2-3 дена.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.262
    Која бактерија ја имате?
    Ќерка ми имаше стрептокока пиогенис, по препорака од матичен и орл (бидејќи за неа нема вакцина) од тогаш наваму еднаш годишно давам Бронховаксом капсули. Се даваат по шема. Од тогаш наваму ептен намали со разболувањата, а и кога ќе фати бактерија малтене од нога ја поминува.

На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    392
    Koja ne. Hemofilis pa sega moraksela, streptokoka ocekuvam sledno. Ama on i vakvive obicni da ne recam bakterii problem mu pravat so temp, uvo, mrsuli.. I jas se mislam da prasam za Bronhovaksom sledniot pat kaj pedijatarot. Prvo ke odime za tretiot krajnik no nikako termin da nacekame koga e zdrav.

4. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    295
    I respivax se slicni apcinja. Kerkata ima 6g i gi pie po sema od 3g i sum zadovolna. Mozes i za niv da prasas pa koj od niv ti recat/najdes probajte

5. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    4.317
    Искуства кај др. Сашко во Реоника? И дали прима нови пациенти како матичен?

6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.031
    Допаѓања:
    21.320
    Која докторка? Благородна?
    Ако си се слушнала со сестрата, сте се разбрале верувам. Таа малку мултитаскинг е.
    Да ја прашам докторката ако сакаш?

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    8.609
    Да за Благородна така ми кажа. Вика нема специјализација ама може да е матичен.
    Прашај ако не ти е мака.

8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.031
    Допаѓања:
    21.320
    Не можам да ти пишам ЛП. Ај пиши ми те молам :)

9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    4.637
    @rikimiki ако сакаш распрашај се за ИРС19 спреј, тоа на времето била ко некоја вакцина која штити од широка палета бактерии. Другарка пред 30 години често била болна, па доктор им спомнал во маубет на старите и другарка ми го примила, сега и на малата и го даде и вистина не е којзнае колку болна, претходно го прашала педијатарот и педијатарот исто го дал на децата.
    Е сега па јас мојот педијатар го прашав и некако беше дека на времето со причина била повлечена не знам дали затоа што сега преку други вакцини се прима, ама остана на тоа дека ќе истражуваме дали да прима или не ако почне мн да се разболува, кога ќе тргне во градинка и сл.

10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    1.656
    Добро, др Паскалов збори со некоја од вас? Ви кажува повеќе од 3 реченици? Што и да прашам се однесува како најглупавото прашање да сум го поставила....

11. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    392
    Samo 4 zbora kazuva: nisto ne mu e :rofl: i ceka da si otides

На Tea SK и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.300
    Допаѓања:
    102.791
    Кој не го разбира неговиот однос тешко му е да се прилагоди, со нас е супер. Маж ми еднаш го сретнал во град и си напраиле муабет, пиво пиеле, се дружеле. Мене си има ставено во глава дека работам во градинка и се тоа ме прашува :D

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    1.656
    Буквално!

14. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    1.656
    Па нема баш и што да се разбере во интровертниот негов однос...секако надвор од работа и за "чамче" муабет не ме интересира каков е. Со прво дете сум, имам многу прашања, а никаков одговор. Секогаш излегувам збунета од таму, затоа сакав да знам дали со сите е таков. И се си викам фала Богу што не сме имале нешто посериозно со бебуш...тек тогаш не знам каков пристап ќе имаме

На eli25, Romantic и Tea SK им се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    8.609
    Никаков пристап. Ќе ти вика ништо не му е, а детето ќе се корне од кашлање и ќе има мрсули до колена. А да и ќе те гледа ко муле зашто си прашала како ништо не му кога на плуќа има симнато.
    Ако идеш за здраво дете гледај Виктор да го погодиш. Јас до година кај него ја носев малава. Кога почна да се разболува сфатив дека сум го утнала педијатарот.

На eli25 и rikimiki им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.264
    Допаѓања:
    18.379
    Покрај тоа ништо не му е, не ви дава никаква терапија,во смисла на инхалации и други совети?

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    8.609
    Мене ми рече еднаш вода да пие поише за да се разводнел секретот.
    Се испокарав тогаш, следниот ден отидов, Сандра ми даде инхалации со Кортиар.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.300
    Допаѓања:
    102.791
    Добро се зезам за тој момент, муабетот дека не збори ништо мене ми е стварно непознат, ние сме веќе 7г кај него, со големото и малото сега, и двајцата ги гледа многу добро. Големиов ми го знае и знае да каже донеси го тогаш и тогаш да го видам сакам јас. И мене ми беше на почеток тешко, ама кога на годинка се заангажира да најде добар кардиолог, добар неврохирург, да не покрие секаде за секој случај, сфатив дека стварно немало што посебно да се збори. Исто првиот пат кога ми спушти лошо дремеше со нас на паркинг у ноември на еден студ да го слуша на 15мин зошто беше критично. И сега кога на прв ден Велигден отвори за да прегледа болни дечиња, а дома жена му со гнојна ангина и мало бебе, мислам дека додека работи во Македонија не го мењам.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.264
    Допаѓања:
    18.379
    Не е во ред да ги измачува децата кога има алтернатива,а да не е антибиотик.
    Нашава докторка секогаш прво дава совети од типот да не спие во топла просторија,вид на спреј за нос,тоалета на нос,инхалации доколку се потребни,каков вид на храна да внесува, дополнително витамини итн. Детално го прегледува и закажува контрола за 3 дена ,ако во случај крене висока тт не праќа на кс и брис. Потоа антибиотик. До сега 3-4 пати дали пиел антибиотик,а бил болен 359 пати :)
    Скоро имавме посета кај докторката кога ние како родители мислевме дека ништо не му е зошто само шмрчкаше со носот. А всушност му се слевало зад грло и веќе се таложело на плуќа па го фативме на време .

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Да не дозна нешто за неа?