Previse guzva e, spremi se za cekanje , nie kaj nea sme veke 8 godini ama vamu kaj sto e sega vo pol.mvr ic ne mi se sviga, tesen hodnik, nema provetruvanje, deca bolni kaslaat kivaat..odma vrata do vrata se bolni zdravi deca, ako si za redovni rutinski pregledi za bebe ne znam..
Они по старо одат со алергените, не ги воведуваат по ново. Јас сама ги воведов сите алергени после 10м, јатки, риба, патлиџан, ама баш се, воведов после 10, освен мед и јагоди немам уште дадено. Инаку одат со 6м основните намирници, после следен месец додава безглутенски житарки и компир, батат, брокула и карфиол, па после воведовме следна контрола пилешко и телешко, значи со некои 8м, млечни и жолчка. И после веќе ништо немаше смисла бидејќи не напредуваше не пазев на алергени и воведов се, ама баш се.
Mene mi e ok takvoto voveduvanje na alergeni zosto sme so predispozicii na alergii. Samo ne mi se svigja toa dve lazicki prv den, cetiri vtor itn. Moevo be masala pisti ako i go trgnam tanjirceto kakvi dve lazicki
Е давај си де, ти реков, не се замарај со лажички. Јас се сеќавам и со првото многу не се замарав, пазев ама не до толку. Второво па ич. Второво прво проба морков, дека има од секогаш побрз метаболизам и почеста и помека столица, лапна цело морковче од прва.
Многу е поделено мислењето за воведување алергени кај деца со алергии. Баџакова пример вика да се почека, Европскаѕа насока е да се воведе се до година. Јаа со првото се воведов до година, одев по листата на Коиќ во која жолчка и месо се на 6м. Сега не знам што да правам искрено
Jas ne brzam so alergeni. Mnogu dobro znam sto znaci alergicno dete. Slusaj si ja Badzakova rentgen e nas i pred alergotestovi ni kaza na sto tocno ke izleze alergicen i taka i bese
Ние сме кај др. Сашко Реоника, кај школото Александар Македонски во Ново Лисиче, предобар педијатар одговара на пораки во секое време и уште на првата контрола ви го дава неговиот приватен број. Исто така наши роднини се кај него премногу се задоволни, многу е претпазлив и внимателен дур прегледува и објаснува детално Исто така го фалеа и Филев ама не сум запознаена со неговата работа како педијатар и он е во Ново Лисиче кај реонски центар.
И јас имам дилема околу ова, новите препораки кажуваат што побрзо да се воведат алергени и често, толку подобро за понатака. Не го спорам тоа не сум стручна што е подобро, само не ми е јасно каква е разликата ако е алергично на нешто, на пример белка, и ја проба на 10 месеци или 13, различна реакција ќе има?