Najcesto kako sto rastat decata ja nadminuvaat i alergijata. Zatoa alergenite se preporacuva na pogolema vozrast. Eve na primer sin mi pokaza mala reakcija na belka prv pat koga mu dadov kako bebe. Prestanav da davam normalno. Nad tri godini pak proba bez nikakva reakcija. Do tri godini bese alergicen na kravji protein, posle tri poleka voveduvavme mlecni bez problem so pomos na Badzakova. Vecno sum i blagodarna mi go spasi deteto od tie pusti alergii Nekoi alergii ostanuvaat za cel zivot, kako na primer na jatki. Ama poveketo alergii se nadrasnuvaat i zatoa mislam deka se preporacuva alergenite na pogolema vozrast.
Јајце и млеко се алергени кои најчесто се надраснуваат, затоа ги „одложуваат“. Друга причина за одложување е затоа што се мали па ако има реакција потешко се справуваат, ама решение за тоа е да не дадеш цела лажица путер од кикирики туку, на врв лажичка, па да зголемуваш. Новите препораки кои претпоставувам ги збориш, се однесуваат дека доколку во рана возраст детето е изложено на некој алерген шансите во поодмината возраст да развие алергија на истиот се намалуваат за многу голем процент. Алергиите не се константи, се менуваат, може да ги имаш па да ги немаш, да немаш па да си ги добиеш. Мислам дека студиите се за кикирики. Пример имаш историја од мајка и татко кои се алергични на кикирики, во моментот нивното бебе од 9 месеци нема реакција на кикирики и ако тука завршува изложеноста на алергенот, а тоа дете после 10 години проба кикирика може да јави реакција, студиите викаат ако тоа бебе на 9 месеци кога немало рекација редовно е изложувано на кикириката на 10 години шансите да има реакција се помали. И јас не ја гледам поентата на одложување на алергените, затоа што не можеш да знаеш кога ќе ги надрасне, не логично е до 3 години да чекаш, да не дадеш јајце и млеко. Според мене е најважно само да се почне со многу малку па да се зголемува, и не 3, туку 5 дена да се воведува алерген. Затоа што реакција може да избие и после неколку дена, а не веднаш по самото изложување.
Neznam tocno, bevme vo 16h na pregled i doktorot kaza ,,kasno e tuka da i zememe krv ke treba utre da go nosime vo labaratorija na ispituvanje , zemete i bolje sega vo druga labaratorija ili utre kaj nas ,, drugo ne go prasav
До година секој месец одевме на прегледи,после година како се препораките за редовни контроли? На приватно одиме и некако не ми се даваат пари секој месец веќе а верувам и нема потреба
Дали знаете кој ортопед е во Букурешт и дали е добар? Ни препорача педијатарот, и треба да закажуваме, па можеби имате инфо.
За тие што сте кај Билјана во Букурешт што ви е матична.. како комуницирате со неа, имате број.. мејл? Нешто што би можеле да споделите. Изумив да и побарам а ми е потребно да ја прашам, па каде комуницирате со неа?
До кога давате Д3+Дха? Давам дневно 1 таква капсула на babytol, и 3 капки пливит Д3. Доволно ли се, бебе има 14 месеци.
Една е Марина Комненовиќ ок е докторката моја блиска беше брзо, ние одевме кај Лидија ама во пензија е отидена, е сега со упати како што не знам, дека во странство живеевте вие нели? Инаку така не се плаќа ништо.
Билјана во Букурешт, колку најдоцна можеме да закажеме преглед? После 17h можно е, или тогаш работи само со болни?