Нашата во Систина секој пат не прашува дали имаме приватно, за да напише дека сме дошле со причина итн. за да имаме поврат на средства, пробај само дете над 1 година смееш да вклучиш на приватно за жал, сите прегледи до тогаш од џеб.
Дали треба да се препишат сите вакцини од книшка/картон или само да се напише статусот за тоа дали вакцинацијата е комплетна до моментот на возраста на детето? Мојата матична одбива да ги препише вакцините, не и било тоа работа ни надлежност...
Матичната ми пиша комплет вакцинација, сестрата ги препиша од книшка првиот пат. Вториот пат ко бараа вакцинален статус заради кашлицата, матичната се ми потполни, и вакцините ги препиша она.
Колку убаво, нашата матична се бунеше и не препишуваше вакцини не и даде ни на сестрата да пополнува, не и било работата тоа, не била она писар. (можела само да напиши дека се е примено за возраста но не и да ги напиши една по една) До некаде е во право, ама ние сме на цедило сега. Матичната не сака да ги препиши вакцините, а во градинка не ни ја земаат пријавата бидејќи ја сметаат за некомплетна.
Ако имаш печат и потпис од педијатарот, земи сама препиши ги. Друго решение не гледам. И не кажувај на никој што те советувам
не дека не помислив на тоа Ама од поодамна мислам и матична да сменам, генерално матичните ни се за услуги од тој тип... да излезат во сусрет за давање потврди, лекови, упат... Не дека некој се подобри од други во лечење секако не лечат којзнае колку само препраќаат
исто и мојата, не сакаше она да ги препише, не и даваше ни на сестрата( може сме кај истата матична) на крај земав ја сама си ги препишав искрено да ти кажам
Зошто се мислам дека јас поднесов само копија од вакцинален картон? Ова нешто ново е? За срничка прашуваш?
Имам полиса преку фирма каде новороденче ако се вклучи во некој краток рок по раѓање во полисата (не се сеќавам колку дена беа во прашање) без каренца беше, веднаш беше осигурано.
Да во срничка е детето. По новото правило за упис матичната требаше да ги испиши сите примени вакцини во тоа ливчето, но една од матичните од Аеродром одбиваше дури и на сестрата не и даваше тоа да го прави. Многу родители реагираа и одлуката е сменета сега може да се упишат децата со копија од вакцинален картон. Пред да ја сменат одлуката мене не ми ја примаа пријавата во градинка, многу незгодна ситуација 2 дена изгубив Идам кај матичната вика јас ова не го пополнувам, идам во градинка управителот ми вика јас оваа пријава не ја примам не е комплетна
Од кога е сменето? Вчера земав нов договор, педагогот инсистираше сите вакцини да се една по една запишани. Големото дете е последна група, ова прв пат бараат. И како тоа матичен не запишува? Кај нас сестрата ги запиша, он се потпиша, што ги чини да напишат??
Па некаде февруари мислам беше за малото кога поднесував. Да не грешам баш ќе препрашам и мм он да не зимал нешто, ама дека копија од вакцинален зимав сигурно е зошто знам јас специјално одев во ј.сандански па мораше да сликам и печатам. Сега деновиве планирам да одам за нов договор, валјда нема нешто да ме изненадат. Јас ммр уште не сум стигнала да ја ставам. Како тргна во градинка со разболувањата дури сега ревакцината петовалентанта стигнав да му ја ставам. Остана ммр таму септемвти-октромври здравје и да завршиме до школо.
Ново е ова, сега го смислиле. И јас дадов вакцинален лист тогаш за двај. За бебето плус потпишав изјава дека ќе прима се по календар, ако не, ќе го отпишат.
леле кој ќе се објаснува. За изјава знам и ние потпишавме дека имаат право да го отпишат ако не прима. Ама еве стварно незнам како да стигнам да ги ставам. Сега после одмор искористив за петовалентната. Како и да е пред средина на септември не може ммр да прими