@elena.mak Najozbilno! Zosto, kako i sto mozes da procitas vo mojot prethoden post. Moe pravo e da znam ako postoi potencijalna opasnost za moeto dete, bezrazlika sto i da e, ok?
Ние вчера го однесовме на прва контрола малиот кај нејзе,ми остави добар впечаток убаво ми објасни се минодвои време,одговори на сите прашања кои и ги поставив и го прегледа убаво малото. Мене уште во болница ми ја предложија а и ептен ми е птед зграда па да не лутам со мало бебе.
Дали го шеташ твоето дете некаде? Дали ги знаеш сите дијагнизи на сите деца кои дента дошле на доктор? Знаеш дека од рота може да лежите 5 дена на клиника, а од сипаници не? Колку од тие деца таму беа со 40 температура? Колку од нив имаа бактерија? Не паничи. Апсолутно е глупост што ја нападна членката.
Kako prvo nikogo ne napadnav, ama ako taka mislis ok misli si, tvoe e. Normalno deka setame, normalno deka nasekade ima bakterii, virusi i sto ti ne. Nemozeme od se da se zastitime. No koga veke ima indicija za nesto bi sakala i imam pravo da znam za toa, isto kako i ti i kako site drugi tuka.
Сипаниците се заразни пред да избијат, значи кога нема симптоми и пред да се нафрли. Затоа не паничете. Мали е 5 год и уште нема прележено. А сакам помал да прележе. Инаку он рота фати, 7 дена во болница бевме, со тежок облик на вирусот. Друг од групата не се разболе, освен јас нормално. Сите вируси и бактерии ги прележав. Јас никогаш не паничам какви деца има во амбуланта. Истите тие може да ги сретнеме и на улица.
Со самото искачање од дома имаш индиција свакаш? А богами и со примање на гости дома. Од кај знаеш дали се здрави тие околу тебе? Варичелата е заразна 2 недели пред да се појави осипот. Да прашаш во колку сум била на лекар само за да си правиш филмови во глава дали има потенцијален ризик??? Кај малата во градинка, во истата група веќе месец унапред има пријавено случаи на варичела. И што требаше да правам затоа што имаше "потенцијален ризик" да се зарази и она? Да не ја носам во градинка следните 3 месеци! е тогаш со сигурност немаше да се зарази @mariz жал ми е што во бременост си морала да ги прележиш, сигурно не било лесно. И те молам кажи ми кога почнуваат да чешаат?
Има епидемија на морбили. Денеска уште еден случај има. Дали шетате? Тие се пренесуваат и после 2 саати откако некој ќе си отиде од просторија. И сие ги фаќаат. Ретко некој да не фати. Еден од нив да влегол у Сити мол, сите ќе се испозаразат.
Мене третиот ден... ми олеснуваше премногу одмивање со хиперманган (она лилаковите кристали) Земи си такви и еднаш во денот поливај ја од врат надолу. И пудра со анестезин. Ние сред лето прележавме... Јас и таблетки пиев зашто страшна бев, од глава до пети, дури и на табани, премногу голем осип, синко малку полесно помина, а сестра ми со 10тина само, прелесно. Инаку и на другарка малата избила вчера, она е во градинка во к.вода.. Мислењава мислам треба да се префрлат во друга тема...
Eve ti eden primer. Ti doagjaat gosti doma so dete vo inkubacija, neli nikoj neznae. Posle edna nedela izbiva osipot. Covecki i moralno e rodiotelot na toa dete da ti se javi i da ti kaze deka deteto ima sipanici i deka mozno e da se zarazilo i tvoeto zosto bile zaedno. Jas taka bi postapila, pred se kako majka kon majka. Iako znam deka nemoze da se spreci zarazata sepak bi go izvestila roditelot da znae zosto mozebi ima bebe bratce ili sestrice, majkata e trudna a ne prelezala ko dete, mozebi samoto dete ima nekoja zdruga zdravstvena sostojba i milion drugi pricini moralni zosto bi go predupredila drugiot roditel. Da razjasnime, jas nikogo ne obviniv za nesto ! taman rabota za bolest. I da, go setam moeto dete sekade, se druzi, i doma i nadvor so deca, faka pesok, ljuljaski, tugji igracki, jade od zemja ako mu padne a ne go vidam, pie od tugja casa itn. Nikogas nemozeme da znaeme kade ima virus, bakterija i sl. NO koga veke nekoj KAZAL deka zarazeno dete bilo vo ista prostorija (makar i 2 saata porano) so moeto bi sakala i imam pravo da znam za toa za da znam dali da ocekuvam i jas nesto (iako nemoze da se predvidi neli). Ama sepak tuka odma napagjate jasno e toa kako sto vi odgovara a ne docituvate ubavo i ne svakate sto ustvari sakal nekoj da kaze so pisanoto, a pogotovo da se stavite na tugjoto mesto vo dadena situacija pa sda vidite kako bi vi bilo vas. Bilo koja od vas tuka da bese vo ista ili slicna situacija istoto bi go prasale neli? Ama ste silni na anonimen forum, a vo realnost begate i od virus. Sto normalno e, koja majka namerno so sila bi odnela malo detence kaj licnost so virus a da ne zboram za nesto pogolemo ko sipanici na primer. Jas kazav sto imav, clenkata ako ja navrediv sto prasav koga bile neka mi izvini. No sepak jas na nejzino mesto bi postapila ko sto pisav pogore vo primerot i ne bi se lutela ako drugiot roditel saka da znae. So lesno da pominete, Pozdrav Edit: zarazna e vo periodot na inkubacija da, ama i od koga ke izbie osipot se dur ne se napravat krasti. Pozdrav i srekni praznici na site
Дента пред да го приметм осипот, бевме во друштво со 2 деца, едното 2.5, другото неполна годинка. Малата си играше со големкото. И се јавив на мајката и кажав уштр вечерта дека се сомневам во варичела, нормално дека се исплаши. И ја разбирам целосно, сама со 2 деца од кои едното бебе. Душа ме болеше, не за моето туку за нејзините. И знаеш што ми рече? "Дај боже да не фатат, но и да фатат нема што да се прави. Како сите така и јас. Не се обвинувај". Е сега ти да се најдеше во ваква ситуација, со оглед на тоа како тука изреагира, не сакам да помислам како би реагирала да си на место на мајката во случајот. Ај кажи што да правам ако сме ги заразиле децата, да се отепам? Е па и моево фатило од некој, не ни дојде од небо. @mariz педијатарот ми рече да не ја бањам, ако добро разбрав одкако ќе искочат едно 4-5 дена. И малава ми има на табани осип, на дланки, имтима, анус и каде не ако фати да чеша ова, страшно ќе биде. Иначе ние сме во Аеродром. Комшики мислам
Kako izreagirav? Bas me interesira, spored tebe sto sum prasala koga bevte i sto sum pisala nie posle vas sme bile se nadevam nema da fati e neznam kakvo reagiranje? Naprotiv ti i nekoi drugi tuka izreagiravte sto sum prasala. Ok ako burno si ja svatila mojata reakcija neka ti stoi ne e problem ne se lutam sto pisanoto mi go vadite od kontekst, sekako i vo momentov radi situacijata malku i nervozno razmisluvas, no koga ke splasne se ke vidis deka nema zosto da se lutis i deka sum vo pravo,deka i jas kako majka sum zagrizena za moeto dete kako i ti za tvoeto i kako site drugi tuka sto skokaat bez da razmislat (ama koga ke im zastane i na niv muvata na kapata ke ja svatat mojata zagrizenost). Ete si se javila si kazala na taa majka sto e vo red, a zosto ne e vo red spored tebe i jas kako majka da imam pravo da znam?
Не се расправајте џабе, како мајки сите се грижиме за своите деца и никоја од нас не сака да го изложи детето на одредена болест, макар било и обичен вирус, нели. Тоа ни е во природата и во инстинктот мајчински на сите. Тешко е и за оние мајки кои сфаќаат дека детето било изложено на потенцијална зараза и разбирливо е да се плашат, а тешко им е и на мајките со веќе болни дечиња. Се додека намерно не се мешаат болни деца со здрави, сите мајки се во право што се грижат за се’ горенаведено. Таквите што без трунка совест носат болни деца кај што има здрави се посебна категорија, но тука не станува збор за таков случај. Некои од нас реагираат побурно, некои посмирено, но на крајот сите сакаме децата да ни се здрави, и тоа е она што е битно
Твоето со ситуацијата горе нема никаква врска. А нервозно немам потреба да размисувам. Дете е, така ќе расте. Ако се нервирам за секој вирус, што е со помин, тогаш и јас ќе треба да се разболам. Не се лутам ни јас на твојата реакција, само несватлива ми е. И некако непотребна.
И јас така, немаше кај немав, цела буквално, во уши дури. Не сме комшики, подалеку сум јас, Железара Нз за бањањето има поделено мислење, некои викаат може без проблем да се бања, некои не.. ама иди летно време на 40 степени не се бањај, се бањавме и јас и синко, јас ако не и два, три пати туш мавав во денот... Како ви рекле да терате, така...
Ima vrska. Koga veke imate mozes eve malku i da proguglas kako se prenesuvaat. Prvicno e deka so direkten kontakt so zaboleno lice, no denes ima sekakvi mutacii i sekakvi drugi nadvoresni faktori, lugje so sekakov imunitet, pa taka mozno e i da se prenesat i posredno, t.e preku treto lice ili vo zatvoren prostor. Nejse, i da gi fati ke si gi nosime, koga togas mora da se fatat toa e. Ajde uzivajte tamu mi se smaci da ti se objasnuvam ocigledno nekes da svatis sto ti kazuvam imam popametni raboti. Pozdrav
Мене ми е матична, за возрасни знам дека е ок- солидна. Исто и мене ми е најбизу, ептен во комшии. Секогаш има гужва тоа иритира страшно. Ај ќе видиме како ќе се покаже. @gjoker4e на таа мислев, да.
Јас три пати одев да видам колку гужва има иначе не го внесувам внатре со луѓе. А среќа ни е што и Биотек ни е одма тука за било каква анализа да не се маткаме навака натака.
За чудо, точни им се анализите, ама тоа што не знаат да боцкаат... Еднаш бев за боцкање и толку. Сестра ми се таму оди. А кај Слаѓана исто можеш со упат, во Синлаб се носат.