Педијатар

Дискусија во 'Бебе' започната од lina-kalina, 22 август 2015.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    За што да ме лажат? Не сфаќам. Воопшто не ми пречи што тек фебруар не закажаа, зашто не ни е хитно. Рутинска контрола и префрлање на картон е. Доколку не Дај Боже бидне нешто алармантно ми напоменаа слободно да се јавам и да одам. Сепак мојов е скоро 2г, да беше под 1г кога се иде често на контрола е тогаш ќе ми беше проблем со терминиве. Од 12мес до денес дали 4 пати бил на педијатар рутинска контрола ( да не го подречам ).
    Си се јавив вчера да закажам за префрлување на картонот на малиот и една рутинска контрола колку за сефте. Нит прашав кој се педијатри нит ништо за педијатрите. Единствено што прашав и што ме интересираше беше : Дали секој од педијатрите работи по некој свој протокол и принципи или се сите со ист пристам и доколку е потребно едни со други разменуваат мислења? Одговорот беше ДА така работат. Океј реков доколку е така, зашто не ми е проблем и од кај вас картон да повлечам. Бидејќи реков дека е само рутинска контрола слободен термин беше почеток на фебруари. Напоменаа дека доколку е нешто хитно или до тогаш има некоја ситуација слободно може и порано да го носам. Дека и слободно и деновиве може, но не ме советуваат да пафтам дете во екот на вируси и морбили.
    На крај прашав кај кој е закажано колку да си знам. Одговорот беше ( цитирам ) : Ќе ве прими Кристина Петреска кај нејзе ве закажавме. Доколку се врати докторката Емел тогаш она ќе ве прими.
    Знам за ситуацијата која тука беше пишувана со закажувањето. Незнам што да кажам, нит оправдувам доколку е намерно или доколку си играат со термини ако има слободни а не закажуваат.

2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    48.441
    Нели се зема истата плата и на породилно? Или вака дупло зема не ми е јасно баш..

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.817
    Мене ми е ок Драгана.Немам носено дете кај неа али на фб увек ми излегнала во пресрет за било какво прашање или совет :)
    Ипак се раб за приватен нејзин профил и не е должна да ми одговара ако несака, ама не ме ете оставила никогаш без одговор.

На JuLleE и pile30 им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    48.441
    И со првото дете се врати брзо на работа, тогаш беше само она вработена и мислев ради тоа се враќа, но сега има и други педијатри во ординацијата значи друга е причината..

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.270
    Се зима плата од работодавецот + породилно од државата.

На LiliBoz и anastasijaki им се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.157
    Допаѓања:
    124.525
    Онака. Се не е ништо. Ако си го однел на дежурен,зошто. Достапна е многу, навечер доцна ми има вратено а и јавено телефонски нареден ден да праша како е.
    Против антибиотици е, не крева паники, со децата нешто посебно не е , да ги закачка, муабети, онака ....
    Ама мислам да не прима пац.освен ако имаш близок да и се јави

На duffi и ajaja95 им се допаѓа ова.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Кога се враќаш на работа породилното отсуство се прекинува. Што значи дека породилно незимаш зашто законски не ни можеш, во сам систем стои дека си започнал со работа. Што значи дека само регуларната плата од работодавецот си се зима.
    Таман работа да можеше така, верувам секоја една ќе искористеше без кривично да биде гонета.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мислам дека ако мајка се врати порано на работа, односно го прекине породилното, во тој случај покрај редовната плата добива уште 50% од износот на платата, значи плата ипол месечно. Ова трае додека не измине регуларното породилно отсуство од 9 месеци. Прилично сум сигурна зошто имавме таков случај на работа.

На elena.mak, gjoker4e, TeddyGrey и 5 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Земаш 50% породилно. Ова е согласно правилник на фзо.

А зошто би лажеле, поим немам. Можеа да ми кажат нема термин, а сепак ме излажаа.

На NarCis@, sofi2107 и duffi им се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Plata + pola porodilno od drzavata.

На NarCis@ и duffi им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.270
    Мислев цело породилно се зема. Не знаев дека е пола.
    Небитно. Докторката си знае поради кои причини се враќа толку рано. Не сме ние никој да судиме , или да ја проценуваме професионално поради тоа.

На Majjja, Coco31, pile30 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Извонреден? Ауу никако! За мене е најнепосветен педијатар што сум го запознала! Никогаш повеќе кај него.И јас мислев така бидејќи сум го слушала на предавања и на тв ама кога отидовме многу лошо искуство имаме..

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    140.634
    Исти вакви коментари имав кога прекинав породилно.

На gjoker4e и pile30 им се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Стварно? Вака фин делува

15. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Da moze, ima nov zakon od pred nekoja gidina, so toa sto porodilnoto go zemas vo visina od 50 %, od toa sto si zemal, do kraj na istoto odnosno do 9 mesec

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.779
    не се споредувај твоето е сосема различно.

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.191
    Допаѓања:
    258.396
    Значи прима нови пациенти така?
    Ми треба педијатар, малиот не ми е добар, ќе се ѕвонев денес ама заборавив. Утре не работат така?

едит. Примаат, се јавив, ми кажа да одам вторник да го пријавам и право може да го прегледаат.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Ете значи има некоја промена во законот. Незнаев. Порано немаше таква опција знам по другаркиве кој изродија од 2003та.
    Сепак на кој му одговара и кој решил да се враќа порано на работа и да остави бебе мало сепак е личен избор. Никоја неможе да ја знаеме причината зашто некоја така решила некоја мајка. Верувам секоја има добра причина.

19. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    И мене ми делуваше,но ми го остави голо детето 10мин господинот busy бил па кога дојде на стоење и брзање ни го прегледа бебето и од толку што брзаше да не откачи пола прашања ги заборавив,а и лупаше нешто без прво да праша зошто е тоа така.Воглавно целиот впечаток од него е еднаков на нула! Арно еден доктор од систина ми рече тие што немаат работа тие ги праќаат по предавања и телевизии]:)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Кој Ложанковски? Ако ме прашуваш за нив Да примаат баш вчера тоа ги прашував и таму ќе се префрламе
    Незнам дали работат. Мислам не, сега ева на нивната страна на гугле пишува од понеделник до петок работеле. Јави им се сега до 20ч работат. Веројатно за болно дете или било што ваљда и викенд имаат амбуланта прашај.
    Со лесно мајка :hug:

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.