За што да ме лажат? Не сфаќам. Воопшто не ми пречи што тек фебруар не закажаа, зашто не ни е хитно. Рутинска контрола и префрлање на картон е. Доколку не Дај Боже бидне нешто алармантно ми напоменаа слободно да се јавам и да одам. Сепак мојов е скоро 2г, да беше под 1г кога се иде често на контрола е тогаш ќе ми беше проблем со терминиве. Од 12мес до денес дали 4 пати бил на педијатар рутинска контрола ( да не го подречам ). Си се јавив вчера да закажам за префрлување на картонот на малиот и една рутинска контрола колку за сефте. Нит прашав кој се педијатри нит ништо за педијатрите. Единствено што прашав и што ме интересираше беше : Дали секој од педијатрите работи по некој свој протокол и принципи или се сите со ист пристам и доколку е потребно едни со други разменуваат мислења? Одговорот беше ДА така работат. Океј реков доколку е така, зашто не ми е проблем и од кај вас картон да повлечам. Бидејќи реков дека е само рутинска контрола слободен термин беше почеток на фебруари. Напоменаа дека доколку е нешто хитно или до тогаш има некоја ситуација слободно може и порано да го носам. Дека и слободно и деновиве може, но не ме советуваат да пафтам дете во екот на вируси и морбили. На крај прашав кај кој е закажано колку да си знам. Одговорот беше ( цитирам ) : Ќе ве прими Кристина Петреска кај нејзе ве закажавме. Доколку се врати докторката Емел тогаш она ќе ве прими. Знам за ситуацијата која тука беше пишувана со закажувањето. Незнам што да кажам, нит оправдувам доколку е намерно или доколку си играат со термини ако има слободни а не закажуваат.
Мене ми е ок Драгана.Немам носено дете кај неа али на фб увек ми излегнала во пресрет за било какво прашање или совет Ипак се раб за приватен нејзин профил и не е должна да ми одговара ако несака, ама не ме ете оставила никогаш без одговор.
И со првото дете се врати брзо на работа, тогаш беше само она вработена и мислев ради тоа се враќа, но сега има и други педијатри во ординацијата значи друга е причината..
Онака. Се не е ништо. Ако си го однел на дежурен,зошто. Достапна е многу, навечер доцна ми има вратено а и јавено телефонски нареден ден да праша како е. Против антибиотици е, не крева паники, со децата нешто посебно не е , да ги закачка, муабети, онака .... Ама мислам да не прима пац.освен ако имаш близок да и се јави
Кога се враќаш на работа породилното отсуство се прекинува. Што значи дека породилно незимаш зашто законски не ни можеш, во сам систем стои дека си започнал со работа. Што значи дека само регуларната плата од работодавецот си се зима. Таман работа да можеше така, верувам секоја една ќе искористеше без кривично да биде гонета.
Мислам дека ако мајка се врати порано на работа, односно го прекине породилното, во тој случај покрај редовната плата добива уште 50% од износот на платата, значи плата ипол месечно. Ова трае додека не измине регуларното породилно отсуство од 9 месеци. Прилично сум сигурна зошто имавме таков случај на работа.
Земаш 50% породилно. Ова е согласно правилник на фзо. А зошто би лажеле, поим немам. Можеа да ми кажат нема термин, а сепак ме излажаа.
Мислев цело породилно се зема. Не знаев дека е пола. Небитно. Докторката си знае поради кои причини се враќа толку рано. Не сме ние никој да судиме , или да ја проценуваме професионално поради тоа.
Извонреден? Ауу никако! За мене е најнепосветен педијатар што сум го запознала! Никогаш повеќе кај него.И јас мислев така бидејќи сум го слушала на предавања и на тв ама кога отидовме многу лошо искуство имаме..
Da moze, ima nov zakon od pred nekoja gidina, so toa sto porodilnoto go zemas vo visina od 50 %, od toa sto si zemal, do kraj na istoto odnosno do 9 mesec
Значи прима нови пациенти така? Ми треба педијатар, малиот не ми е добар, ќе се ѕвонев денес ама заборавив. Утре не работат така? едит. Примаат, се јавив, ми кажа да одам вторник да го пријавам и право може да го прегледаат.
Ете значи има некоја промена во законот. Незнаев. Порано немаше таква опција знам по другаркиве кој изродија од 2003та. Сепак на кој му одговара и кој решил да се враќа порано на работа и да остави бебе мало сепак е личен избор. Никоја неможе да ја знаеме причината зашто некоја така решила некоја мајка. Верувам секоја има добра причина.
И мене ми делуваше,но ми го остави голо детето 10мин господинот busy бил па кога дојде на стоење и брзање ни го прегледа бебето и од толку што брзаше да не откачи пола прашања ги заборавив,а и лупаше нешто без прво да праша зошто е тоа така.Воглавно целиот впечаток од него е еднаков на нула! Арно еден доктор од систина ми рече тие што немаат работа тие ги праќаат по предавања и телевизии
Кој Ложанковски? Ако ме прашуваш за нив Да примаат баш вчера тоа ги прашував и таму ќе се префрламе Незнам дали работат. Мислам не, сега ева на нивната страна на гугле пишува од понеделник до петок работеле. Јави им се сега до 20ч работат. Веројатно за болно дете или било што ваљда и викенд имаат амбуланта прашај. Со лесно мајка