Пекарски компир

Discussion in 'Рецепти' started by mackice, Jan 3, 2011.

  1. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    хахах е, пак може де и во ќеса да се печат, не е тоа проблем :), оние на маги ќесите, не е страшна грешката :P има и за тоа чудо, решение. Штом пилето може и компирот може, но не би било тоа тоа, според мене :)
     
    wolf4e likes this.
  2. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    го направив и е превкусен :o :) му ставив презла,црвен пипер,вегета,italian herbs, и печев со путер,немам зборови :)
     
    zhap4e likes this.
  3. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Повеќе пати каде што се продаваат готови готвени јадења или во порции низ ресторани гледав пекарски компир. Нешто што воопшто не ми се допаѓа е тоа што го прават неизлупен. Некако немам доверба дека доволно е измиен и чист компирот, па никогаш не сум пробала.
    Инаку дома си го правам малку сварен, па печен да зарумени и да фати како коричка, со повеќе различни зачини по избор.
    Го добивам ова
    [​IMG]

    Ама ако кај нас ваквиот компир се нарекува пекарски, на други краеви од светов пекарски компир е нешто друго :) . На едно патување порачав baked potato и добив неизлупен компир (си го излупив сама) :D ама цел, вдлабнат во средината и полнет со кашкавал, некој сос, павлака, варен зеленчук, шунка..Вкус извонреден!
    [​IMG]

    Е вчера по сугестија на Моира, испеков во рерна замрзнат помфрит на хартија со зачини и излегоа прекрасни, непремрсни, крцкави компирчиња (се прејадов :$ )
     
    Jagoda123, zhap4e and Moira like this.
  4. ilipili

    ilipili Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    1,310
    Likes Received:
    4,992
    Кај дечкото за прв пат пробав ваков вид на компир,односно приготвен вака.Се лупи,сечи компирот на половина ,по желба и на помали парчиња.Потоа се реди во плех предходно намачкан со маргарин или масло ,а одозгора се става ким,вегета,малки сол,рузмарин,црн бибер.Може да се стави се што сакате од зачини,изборот е голем.Се печи се додека не зарумени компирот.Вкусот е феноменален и дефинитивно препорачувам да го пробате.
     
  5. Bubamaricka

    Bubamaricka Популарен член

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    1,568
    Likes Received:
    3,082
    Gender:
    Female
    Како сте домаќинки? :D Пекарски компир мммм преубаво. Читам дека го печете компирот во рерна. Јас пекарскиот (по рецептот од тато ) го правам во микробранова. Се сече компирот на кругчиња, се полива со малку масло вегета и млеко. Во микоробранова некаде 15тина минутки (зависно од микробрановата). Пробајте, поедноставно е за припрема ама во секој случај вкусно :)
     
  6. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Пекарскиот компир (или т.н компир во фурна) прво се вари неколуку минути, потоа се зачинува и се пече во релна додека зарумени целиот.

    Разликата од домашниот од тој по рестораните е што во рестораните користат замрзнати исечкани компири (а, во некои ресторани го печат во фурна), и не користат многу зачини.

    На крајот компирот мора да е убаво златесто-кафеав, одзгора крцкав, а внатре мек и да не е мрсен. (Значи не се пржи во масло, туку се печи).

    И највкусен е со одзгора изрендано сирење како на шопска. :)
     
  7. bumbi

    bumbi Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    494
    Likes Received:
    262
    Gender:
    Female
    Јас испробав многу рецепти ама пак не ги добив тие што ги барав. Претпоставувам дека по рестораните ги печат на поголеми температури така да ми останува само да одам по кафани :)
     
  8. Pufkaa236

    Pufkaa236 Активен член

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Messages:
    29
    Likes Received:
    4
    ние правиме онаков компир со сусам..
    се земаат помали компирчиња, може и поголеми сеедно!! :)
    се ставаат во тавче (ама цели) се става малку масло врз нив и под нив да не се залепат..
    потоа си ставаш зачини по желба (вегета,црвен пипер,оригано..шо сакаш) и потоа се посипува сусам врз компирите и ги печеш..тоа е тоа :)
    бонапетит! :)
     
  9. Sweetheart87

    Sweetheart87 Популарен член

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    619
    Likes Received:
    707

    Потврдувам за овој рецепт... синоќа го правев и сите останаа вакви :o .
    ПРЕВКУСНО Е !!!

    П.С го правев во комбинација со Доритос сосот на Ludoto19
     
  10. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Колку сакаш прави ги дома, ќе имаш вкусни компири, ама нема да бидат исти.
    Ги печат замрзнати и во фурна. Дома во релна не се добива истиот ефект.
     
  11. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2013
    Messages:
    2,652
    Likes Received:
    15,512
    Gender:
    Female
    Денес планирам да го испробам,ама ќе видиме,како ќе имам време... :)
     
  12. LusySkyDiamonds

    LusySkyDiamonds Истакнат член

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    784
    Likes Received:
    824
    Јас денес го пробав, преубаво од сега се вака ќе го правам
     
  13. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Јас го правам вака:
    Тавчето го мачкам со маргарин за да не залепат,компирите ги сечам на поголеми парчиња и секое парче го посолувам со вегета и го ваљам во презла и сусам и го печам.Превкусен е