Советот ми е од ортопед, наместо перница душегот на кој спие да биде поткренат под агол од 30 степени. Така ке спие на рамна површина но ке биде малку закосена за да може полесно да се справи со задавување. А се сеќавам и на детска клиника новородените така спијат.
Имавме една од дормео ама секоја вечер се тргаше од перницата. Ја зедов на лимес од 2 до 5, по цела ноќ е со главчето на перница. Мека и убава.
Ергономската перничка од локо кроко дали може да се користи кај бебе(3месеци сме), ја земавме поради сплескано главче..или беља ќе направиме..совет некој или искуство
Сто перничиња и' имав сменато, и ни едно не се покажа ефикасно. Најпосле, зедов голема перница, ко за возрасни.... го подиспразнив полнењето, и и ја ставив в креветче.. Таман од оградичка- до оградичка, да не ми се тркала на страна од перницата.
До година дена не треба никаква перница за бебе. Бебе мора да спие на рамна подлога, зарем ортопед не ти кажа ?! Главата ќе си се оформи, уште е мало бебе
Ти кажале погоре никаква перница до 1 година. За главчето. Главчињата во најголемиот процент се оформуваат сами. И во екстремни случаи кај што има екстремна сплесканост и децата носат помагала на глава за да им се оформат главчињата убаво, дури и во тие случаи нема апсолутно никакво никакво ни најмало оштетување на мозокот. Додека пак постои прилично ризик од перници/прекривки/плишани играчки во креветчето на бебето. Нема никаква потреба од перница. Не се загрижувај за сплесканото главче.
Пробај. Мојот е скоро 2ипол год.сеуште не сака перница. Од топ шоп купив една ама сака на рамно да си спие
Сега дека беше настинат спиеше на висока перница, цел поткренат беше и поубаво му беше за дишење, повеќе спиеше, затоа си велам со оваа од лимес да пробам, таа не е многу висока.
Јас сега ја приметив како си бара перница. На година и 5 месеци. Сака да заспие на перничка, после се потспушта на рамно. Каде е Лимес?
кај нас па баш поради спиење на рамно почна главчето да му се сплескува од една страна. А го вртам не спие секој ден на иста страна
Спиењето без перница е највеќе од безбедносни причини. А и апсолутно не им е потребна перница ако мислите на удобност. Ко ќе ми речеа поудобно и било со перница, ептен се чудев од каде знаеја.
Козметика е како Авон, Орифлејм, ама демек се му е на природна база, српска е мислам, кај нас има зачленети жени и од таму ќе порачам.
Да, јас ја имам, ама таа од 2 до 5...приметувам дека му е удобна по тоа што спие цела вечер на неа. Претходно имавме од топ шоп и во текот на ноќта полека си бегаше од перницата.