Петиција за спас на кучињата

Discussion in 'Хуманитарни акции' started by SnowWhite8, Jun 13, 2013.

1. Dust

Dust Game Over

Многу погрешно е да се таргетираат децата на сторителите ... колку што кучињата ви се невини, децата се милион пати поневини ...
    Со посакување на вакви грозоморни работи не сте ништо подобри од трујачите. Напротив, полоши сте..

Yowannty, orhideea, danichap and 8 others like this.
  2. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

А што пак кучето направило за он да го беси?
    Му лаело кучето..Епа и бебе ако плачи нонстоп во комшии што треба да му направиме?

Улично куче никад не би нападнало,напротив се плашат и бегаат..Тие што напаѓаат се кучиња пуштени од ланец на некој оболен сопственик..
    Кучето тука не е криво за да го убиеш,сопственикот треба да лежи во затвор...

Ми се случи зимава им давав виршли на кученцата и по навика не ја фрлив него од рака му дадов да јаде.Ја лапна виршлата заедно со дланката моја и само остана така зачудено.Ја отвори устата,ја извадов раката.Е до толку се лоши замисли си!!
    За разлика од денешниве деца што по воспитувањето на нивните родители малтретираат невини души по улици,било мачиња или кучиња..
    Се гадам што ја делам човечката раса со некој луѓе..

3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Децата се невини души, не треба да се колнат. Не се криви.
    Ама тие невини души кога раснат со такви родители добиваме само повеќе изроди за жал.

4. referentka

referentka Moderator Staff Member

Каква споредба..БравоС !!:@

Не би рекла...не биди сигурна.Сведок бев кога на Рекорд улично куче нападна господин кој мирно се движеше.

5. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

I aj sega smrt za site kucinja? Ova mi e isto kako da slusam: mrtov siptar, dobar siptar, ili crnata rasa e inferiorna. Do koga so generaliziranjevo? Ti ako si svedok na edno takvo kuce, ja sum svedok na 1001 so sosema sprotivnoto odnesuvanje, ama gi naveduvate samo onie primeri sto vi odgovaraat.

6. referentka

|(|( Какви се овие изрази ? Кој спомна шиптар или црнец?:^)
    Незнам кому му одговара слободно да се шетаат улични кучиња...навистина :nod:

Dust, MilaP, CoCoGiiiRL and 1 other person like this.
  7. Antebellum

Antebellum Популарен член

Скоро цела тема ја исчитав и ова е најпаметното нешто што го прочитав. Многу чудно време дојде...

CoCoGiiiRL likes this.
  8. Zlatna12345

Ovie izrazi se gadni, monstruozni, psihopatski isto kako sto e i da podrzuvas site kucinja skitnici da se ubijat vrz osnova na edno kuce.
    Na nikoj ne mu odgovara da se setaat ulicni kucuja, no toa ne e izgovor da se besat ili da im se dava otrov od koj gi isplukuvaat organite. 600 iljadi evra se potrosija za grdono sk2014, ne mozea edno prifatiliste da izgradat i da gi vakciniraat i steriliziraat kucinjata skitnici. Da ne navlagam vo politiki. Ne si gi crnete dusite!

theowndemon likes this.
  9. referentka

Не.
    Не сум за труење, против сум.
    Ама сум и за водење сметка за уличните кучиња.

joy1, Dust, MilaP and 2 others like this.
  10. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

@Zlatna12345, работата е што не смее ни еден таков случај да има. Денес е нападнат непознат човек, утре тоа може да биде твој родител, дете или сопруг. Треба да се најде прифатливо и хумано решение а не да биде како сега, од една страна труења, од друга страна глутници. Кај нас се е во екстрем и ненормално.

joy1, Dust, Someonespecial and 3 others like this.
  11. Zlatna12345

Apsolitno se slagam, no za seto ova ne se krivi kucinjata, duri i toa sto napadnalo veruvam deka go napravilo toa so pricina ( bilo bolno, bilo maltretirano, stitelo teritorija i slicno). No kako sto rekovte, treba da se najde humano resenie, a gi ima poveke takvi. Sekoj covek, zivo bitie koe e sposobno za takvo nemilosno, sadisticko ubistvo treba da bide osuduvano, i pruzeno soodvetnata medicinska pomos.

12. MilaP

MilaP Форумски идол

Погоре и двете членки се согласуваат со тебе дека убивање на кучињата не е решение.
    Јас лично сум да се казнат тие што малтретираат и убиваат животни.
    Пред некоја година ми ја отруја мачката а имаше мали маченца штотуку родени.
    Пробав и со цуцла да ги ранам и со шише но не биваше.
    Побарав и друга мачка што има мали мачиња ако сакаше да ги прифати но ни тоа не најдов.
    Да го најдев виновникот заради кој ми умре мачката и малите мачиња не знам како ке си поминеше.
    И мене ми е криво што многу невини животни изгинаа овие денови заради болни умови.
    Но нивните деца не ми се ништо виновни и тоа колнење на деца треба да престане.
    Доколку му посакуваме лошо на невини деца не сме ние ништо поразлични од тие што трујат животни.

Yowannty, orhideea, danichap and 9 others like this.
  13. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Секогаш го имаат она оправдување - кучето било малтретирано од човек и затоа нападнало, тоа не е виновно.
    А не им текнува дека и човекот што малтретира има психички проблем што потекнува од некаде, исто ко и проблемот на кучето. Ко што е човекот ѕвер заслужен за казна иако и сам бил подложен на малтретирање, така треба да се направи нешто и со кучињата што напаѓаат. Да не ме сфатите погрешно (а сигурно погрешно ќе бидам сфатена) - не зборувам за труење или убивање. Туку за некакво решение, од кое сме далеку.

Кога ќе видам вакви коментари за децата на трујачите од луѓе кои се декларираат за совесни поради нивната љубов кон животни, малку ми се повраќа.

Многу сакам кучиња. Ги галам и хранам и уличните. Кога знаеш како да им пристапиш, полни се со љубов. Ама кога се во глутница секогаш постои опасност, колку и да си ти стабилен. Само помини најмирно што можеш, пак едно од нив може да почне да лае и да те брка. Ако почне едното, следат и другите.

Во соседството една жена направила цел стационар. Нејзиното е улично, и’ било жал да го врзува и шета слободно, па почна да прибира кучиња околу него. Три, четири, десет, сега се веќе повеќе. И ќе се множат. По цела вечер нема мир, само се бркаат и лаат. Неколку пати нападнале невини минувачи. Не можеме да се разбереме со неа. Ги сака, ги храни, и’ е жал, разбирам. Ама мене ми е повеќе жал за сите нас што не можеме да спиеме навечер.

Last edited: Apr 10, 2017
    Yowannty, danichap, do-re-mi and 5 others like this.
  14. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

И јас сум за некое организирано згрижување на кучињата, грижа и храна за нив,нови работни места за нас.
    Не ми сметале улични, се додека едно неделно утро пред комшискиов маркет ме нападнаа трите маалски кучиња на кои сите им даваме храна, јас сама со бебе во раце, никој околу мене, да не знам што попрво да правам, ужасно искуство беше!!

15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Сите сте за згрижување ама никој никаде не згрижува ниту мрда со прст за иницијативи да превземе државата нешто . Освен да труе нели.
    Несовесни луѓе ги оставаат тие кучиња на улица и наместо да барате казна за нив, барате да се отрујат.
    Од вас паметните што "не сте за кучиња на улица" ама не сте ни за труење колку искочивте на протестот? Ниту еден од вас.
    Доста со тоа нејќам да ги трујат ама нејќам да ги има. Живо лицемерие.
    Еб**и народот.

Zlatna12345 likes this.
  16. Zlatna12345

A sto ti ili nekoj od komsiite tvoi ima napraveno za opstestvoto vo vrska so drzavniov problem so kucinjata skitnici?
    Ne mozes svesta na kuce da ja ramnis so svesta na covek! Covekot e daleku posvesen za posledicite od zlo delo, i negovite motivi se najcesto daleku podlaboki i pocrni, dodeka na kuceto motivite mu se samo da zivee i prezivee.

theowndemon and Lella like this.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

А што конкретно да им направам на кучињата што ги собрала?
    Ајде од вас посовесните совет.
    Да платам за кастрирање? Не можам.
    Да им изградам соодветен стационар за да седат прибрани и да не лумпуваат по улици? И тоа не можам.
    Освен што пробувам да се разберам со "газдарицата" за да не ги храни и прибира, со надеж дека ќе се растури групата (или барем да ги врзува штом ги смета за нејзини) друго што можам да направам?

18. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

За разлика од животните луѓето имаат избор,имаат разум..

Го жалам детето што живее со убијци..
    Денес ќе убиеш куче,утре човек.

theowndemon and Zlatna12345 like this.
  19. Zlatna12345

Na ZENATA STO GI SOBRALA nisto da ne i pravis, tuku TI da napravis nesto. Ako mozes da si dozvilis po edno-dve kafinja vo nedelata so prijateli vo kafic (sekoj vtor moze), mozes da vdomis edno kuce. Ako EVENTUALNO ne mozes da si go dozvolis toa finansiski mozes odvreme navreme da odvois 50-100 denari i da doniras vo steriliziranje na kucinjata. Sekoj 5ti covek vo drzavava da donira 10 denari ke se soberat dovolno pari za da se steriliziraat site kucinja vo opstestvovo i za 5 godini da vidis kuce na ulica ke bide "gletka".
    Sum ziveela vo strog centar na Skopje kade lugeto (soobrakaj) ne se stisuvaat ni na 10 sekundi. Seljacite so motori od 10000 konjski sili mislele deka so sekoe davanje gas na motorot im porasnuva poloviot organ za 10 santimi. I SUM SPIELA KAKO BEBE, zosto covek ima sposobnost da se navikne i adaptira na okolinata. Ne sum izlegla nadvor da trujam luge.

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

1. Куче имам. Расно е, веројатно тоа ќе ти биде причина за хејт, ама погоди што: и ним им треба дом. И преферирам кучиња од една раса зашто сум приврзана за таа раса. Уште едно не можам и не сакам да чувам. Sue me. Моето нит лае, нит скита по улици, нит пречи некому.

2. Во локалното здружение за заштита на животни редовно донирам.

3. Тоа здружение не може да ги прибере и стерилизира сите кучиња во градот. Конкретно на овие во мое маало не им се обрнува внимание.

4. Сум пробала да се адаптирам. Не ги трујам, не ги бркам. Погоди што: уште ми пречат. Сакам мирен сон и имам право на мир во сопствениот дом. Плус, неколку пати нападнале минувачи навечер. На тинејџерите им е страв да си дојдат дома, на децата им е страв да играат на уличката. Да прибираме децата и тинејџерите да не излегуваат за кучињата да ги уживаат своите права на безделничење?

5. Не живеам на улица, немам потреба да се адаптирам на бука. Ако ми пречат луѓе, со нив ќе се разберам да намалат музика или да престанат да се дерат. Со кучињата како да се разберам?

6. Уште не ми одговри на прашањето - што конкретно да преземам?

Yowannty, danichap, MilaP and 4 others like this.