Во двор и се случи ова. Освен мајката која што беше стара кучка, останативе беа ептен мали кучиња, не биле на цицка мислам ама во секој случај поголема закана би бил зајак него тие во таа возраст. Само што во случајов немаше искасани и труењето беше на нивни имот, пред врата што се вели. Викнале полиција, направиле записник и толку. Некој би рекол дека некакво цивилизирано справување со кучиња е над можностите на македонци, албанци, роми, срби, турци, торбеши и остали припадности кои се мотаат на овие простори...
Не се збори тука за труење домашни миленичиња оти ти сметало лаење или природно психопат си. Бесни кучиња скитници кои никој не ги контролира напаѓаат луѓе. Скандинавец да е во Мк на посета што мислиш дека ќе направи во ваков случај? Ќе пријави, ќе види нема аир, мислиш ќе продолжи да го праќа детето надвор со ризик да е нападнато и искасапено?
И во Скандинавија некогаш немало механизми за справување со тие ствари, не им доаѓа тоа по дифолт, па сепак пронашле некој начин. Ама пак ќе направам круг во муабетот и враќање на 200-те евра како симбол на видот на приоритети во едно општество, како и во онаа темата за загадување...
Се збори за решавање на овој проблем со фрлање отров кој може да е неселективно опасен и за безопасни животни и за луѓе, што е и противзаконски. Се убива/успива само конкретно бесно куче кое навистина е опасност за околината и напаѓа. И точка. Ништо друго нема ни трошка оправдување. А иначе не е убаво ни да се игра мајтап од било кој аспект на темава, ама ти си играш ете ко и секаде... шодатипрајме
Се чудам што читам. Во станот кај што живеев порано, мачката што ја чував често знаеше да излезе пред врата и да трча низ влез кога ќе отворевме. Пред врата секогаш ми беше оставан отров. Сега имам деца, тогаш не. Да имав и да дојдеа во контакт со отровот, јас сега ќе бев зад решетки, за тешко кривично дело. Ќе превртев планини за да дознаам кој е. Има начини за справување со ситуацијава, а тоа никако не е отров. Како што се гржите децата да не бидат нападнати од кучиња, така треба да се грижите, децата да не бидат отруени поради непромислени наводни решенија.
А тој начин сигурно не бил седење на женски форум и куцање мислења за тоа колку ги сакаме животните. Протест нешто, фрлање со јајца, ангажираност поинтензивна од -Убијцииии, видете слика од мртво куче на сред плоштад, каде ќе ви оди душата...ама ај. За некои и тоа е доста.
Ако ти пречи кучето на комшијата, се јавуваш во полиција, аман. Како бе сами си терате правда?! Замисли дека утре ти некому ќе пречиш, и тој некој ете нема разбирање, треба да дојде и да ти ја расцвета главата? Малку акл да се немало. Примитивизам.
@Lianna Anna далеку било, ама да се отруе човек, баш еве размислувам дали трујачот сам себе би се пријавил...
Женски форум, форум за мобилни, за раноградинарски производи, фејсбук, твитер, инстаграм (мирц, хајфајв, емесен ) радио милева, пред коорепација не е битно, мора од некаде да се почне, вакви платформи и социјални мрежи и не се така лоша опција за почеток. Имаше протести, беа и пријателиве, пред некое министерство и тоа неколку пати и никој не ги перцепирал, не оди тоа така во земјата каде што solunenas
Ако има доволно човечност во него, нема ни да го направи ова со отровот. Мора да е тешка психичка индивидуа. За вакви работи, не е тешко да се претпостават последиците. Ама тешко кој умее да ги препознае.
Луѓе за бајрам муслиманите убиваат милиони животни во рок од 1 ден, ние исто така за многу празници, зошто тогаш петиции не правите, зошто тогаш не се буните? Плус тоа тие животни воопшто не се опасни а сепак се убиваат, а вие се буните за куче кое искасапило некого.. Не ве разбирам навистина.. Од друга страна пак велите секој нека прави што сака а сепак гледате што прават тругите и се буните...
Во полицијата ќе го предупредат, можеби не и пак во круг. Тој што нема свест и на месечина да се качи ништо не менува. Сопственик на животни сум и во цел мој живот никој досега се нема пожалено. Како прво би се срамела, како второ би се извинила и би се трудела никогаш да не повтори што и да било. Ај сега ти замисли - утре кога ќе станеш мајка твоето дете да ти го искасапат. Би ти дошло кучето да го задавиш со голи раце, ама таму некоја ќе го брани и вели греота е кучето.
Каде живееш ти, што се занесуваш? Имав комшивка која редовно јадеше ќотек од сопругот, пријавуваше и таа и сите околу неа па се' се завршуваше со неколку саати разговор во полиција и толку
И мене ме нервираат овие двојни аршини, само за мачиња и кучиња се протестира, а јагниња, прасиња итн. што се колат, тие не се животни? Или тие ви се помалку слатки? Овај многу ви се слатки за јадење...
А вие што знаете многу да кажете дека немаме право да се потресуваме за животните оти јадеме месо дали ви е познато што е синџир на исхрана? Некои од животните се јадат оти тоа им е наменета, нејќе да земеш да чуваш кокошка дома сигурно, ама тоа не значи дека ни е сеедно ако кокошката пред да се убе се мачи, се трови, да и де кубат пердувите на живо. Се убива без мачење. А тоа дека се чуваат во нехумани услови и овие животни е несовесно и злобно и за тоа има закони кои треба да се почитуваат. Никој не рече дека е нам ни е убаво што има кучиња на улица и ние не ги сакаме таму оти не сакаме да се мачат, ама труењето во ниеден случај не е решение. И човек што убива човек и што заслужува многу повеќе од затвор сигурно нема да излезете да протестирате да го убијат на ист начин како што убил тој. Ептем мешате баби и жаби и колку сакате убедувајте сте дека сте многу добри, тоа што подржувате такво однесување покажува колку само сте скапани во душите. А кога сме кај тоа дека сте изреволтирани и затоа е така, мој братучед го касна бесно куче како мал и ептен по болници со години се метлееше, во ниту еден момент тетка ми не помисли да ги труе сите кучиња, напротив сега и чуваат дома.
Извини Бриџит никого не навредив, ти си таа што цело време на сарказам ја тераш. За мене сте злобни и не би сакала да ве имам во животот. Само си кажувам мислење. Ако не ти одговара не читај. Сакаш?