Ме мрзи да читам толку многу, од она што го отворив не наидов на конкретно мислење, туку нафрлани факти само. Единствено корисен е линкот кафе што е објаснето дека кучињата може да се агресивни кога се гладни, исплашени, кога бранат територија или кога јадат. Можат да нападнат и во одбрана на сопственикот. Се согласувам со ова, но не секогаш се точни овие искази. На линковите воглавно се збори за расни кучиња а ние зборевме за мелези.
E aj Tvrdim i dalje da su uglavnom ispadali loši psi za današnje turnire . Agresivni,nestabilni,ne predvidljivi.ogromni, ne funkcionalni..
На кои кучиња се однесува ова? Мелези? Па јас имам сретнато питови и малтезери кои се понепредвидливи од било која улична џукела.
Tocno, zatoa I rekov deka I orginalnite rasi potocno genetski dobienite se so los proizvod... Procitaj za argentinska doga... Pit bil I dr... Vo anglija se strogo zabraneti 3 rasi...za cuvanje,uvezuvanje od drugi drzavi... I cetvrta e pit bul za koi ima posebni meriza cuvanje... Znaci ove rasi sto se zabraneti ne se za badijala zabraneti..a se vodad Kako rasi.. No dobieni po pat na fkrstuvanje Mislam deka 3 rasi bea: Doberman Rodfajler Dogaargentina Samo ova da go imas Kako podatok 20 rasi se iskoristeni za da se dobie dogaargentino.... Genot od pudlica go koristat za podolg zivot.... Vo mnogu obidi doktorski... Iskocile neocekuvani rezultati... I opasnost po covek... Da NE ja punam temava... Dovolno e koga kje se sretnete so sopstveniot veterinar da porazgovarate...
@Izdrzliv си можел да ме означиш, случајно го видов мислењето. Значи вака, мешаш поими и не се разбираме, едно е генетски добиено куче, друго е мелез исто така познат како џукела. Значи џукели се кучиња кои се спој од многу раси, ама истите вкрстувања не се направени намерно во лабораторија, туку кучињата си шетаат слободно и се парат по некоја случајност јер им е сезона на парење. Расите кои си ги набројал, т.е. пит бул, ротвајлер, ретривер, кане корсо и ред други раси кои се сметаат за опасни, се опасни доколку се дресирани да бидат такви. Овие кучиња не се џукели, туку се расни кучиња кои имаат педигре и се продаваат, од 150 евра па нагоре. Јас до сега не сум видела расно куче да се шета слободно по улица. Во принцип, ти можеш да издресираш и лабрадор да биде опасен, иако генерално тие кучиња се мирни и не се агресивни. Колку за информација, мојата кучка има крв на пит и не покажува знаци на агресија.
@Rebecca_R Kratkoreceno....intelegencijata,poslusnosta I se ostanato se menuva so melezenje.... Se se dresira, I rasa I melez... No razlikata e,sto nekoi se pointelegentni I poslusni bez agresija, a nekoi se... Plus problemot na melezot, eve mozam da recam I rasno dokolku zive na nacin Kako skitnik...se neodliclivi,neprocenlivi... Taka mislam... Drugo e domasna nega....drugo e da se zivee bez nisto... Mnogiuuu e slozeno, mnogu I'm vliae na mentalniot skolp takvoto ziveenje...zboram za skitnik.. Vaka ima edna pogovorka... Ako neznaes da cuvas kuce podobro ne go zemaj zosto kje te kazni Kolku sopstvenici se iskasani od sopstveni kucinja eeeee I se poradi nesposobno, nepravilno cuvanje.. Zamisligi ovie so se melezi, bez sopstvenici,so sopstvena zacrtana teritorija..... Glqdni, zedni, so krlezi, so dr bolesti... Mnogu e loso I zq niv I za nas Edno info za pit posto cuvav mnogu dolgo Posle 4 god se odnesuvaat Kako retardirani,, ne site,, odbivaat komanda I mn dr sitnici... I znaat da se mnogu opasni po sopstvenikot Tuka nekade e I rodfajlerot
@Izdrzliv јас правам разлика од куче чувано дома до куче кое е на улица. Е сега, работата е што има примери и примери - од расни кучиња чувани дома кои се агресивни до улични кучиња кои се преплашени, па расни кучиња кои се срцки како и џукели кои се срцки. Значи и ти го велиш истото што и јас неколку поста поназад. Мојата кучка не е пит, мелез е ама има крв на пит. Ако твоето искуство со пит е такво, не значи дека сите кучиња се такви, тоа и се обидувам да ти го кажам цело време.
@Rebecca_R se soglasuvam samo sto mislam deka ne me svati dovolno..vaka sea so primer kje ti objasnam... Pr tvoeto e melez pit so??? I e ok, mirno poslusno.. Sea da cuvas posle ova melez pit so germanski ovcar da receme... A ti postapuvas isto Kako prema drugoto... Ke ima sosema drug oblik,odnesuvanje I se ostanato..... A I nemora da znaci... No cesto e taka... Koga bi razgovarala so bilo koj dreser kje ti go kaze istovo Sekoe kuce se dresira so posebna merka... Nekoja rasa za 6 meseci Nekoja za 1 god... Duri imase edna rasa ne se sekavam koja.....tesko se dresira... Problemot e cuvam cist pit,znam od tradicja Kako se postapuva so niv,...... Koga bi cuval melez....ke postapuvam jas Kako za pit....no prasanje e civi geni nosi I kako postapuva... A toa se utvrduva posle 3-6 meseci... I ke znam na sto sum so nego Nez kolku uspea da me razberes Mene skitnicive mi se poznati, mozam da procenam koe e copor, zamenik..... Koe e agresivno... Koe e najmirno...... Speak po mene skitnicite imaat los odnos prema lugeto a I lugevo prema niv... Nemame centri salam za hospitalizacija... A imame policja koja ke pravi zapisnik za iskasan, preplasen.... Gragjanin
@Izdrzliv јас се те разбирам ова со дресурата, ама ти не ме разбра мене. Значи куче кое е чувано со љубов, куче кое не е учено да се дави, да брани куќа итн, нема да го прави тоа, небитно од која раса е. Исклучоци секако има, и мене ова не ми е прво куче, претходното беше мелез со сосема друга крв а горе- долу имаше исто однесување со кучкава која ја чуваме сега. Разлика имаше, претходното куче беше "попаметно", со поедноставна дресура знаеше да направи повеќе работи, ама повторно не покажуваше знаци на агресија. Акита кучињата се прилично тешки за дресура, ама дресурата повеќе се однесува на послушност при команда, не и агресија. Куче чувано со љубов не може да стане ѕвер, од нигде- никаде. Тоа јас и @CameliaMiller цело време ви го објаснуваме. Ѕверовите кои се спомнуваат со причина се агресивни.
Моето куче е скроз блесаво (ако сте го гледале Marli&me - тој е ) ама е крајно добродушен. Покрај него сум чувала и секакви други поситни животинки, ниту едно нема закачнато. Всушност, мачоров (или гулабите диви) ги остава да му ја јадат храната. Нема дете во маало кое му се нема обесено, во најлош случај кога ќе претераат бега
https://makfax.com.mk/crna-hronika/скопјанец-искасан-од-куче-на-плоштадо/ Повелете, уште еден случај. Труење - не. Се согласувам дека не е во ред. Чаре ?
https://makfax.com.mk/crna-hronika/скопјанец-нападнат-и-искасан-од-куче-в/ https://makfax.com.mk/crna-hronika/куче-искаса-тинејџер-во-ченто/ 2 нови случаи за 2 дена...Пред некој ден и странец беше гризнат на плоштад...Веќе секој ден читам за напади...И кај мене во населбава толку многу ги има, во глутници, никогаш немало олку многу како сега, мислат ли да превземат нешто, што спијат, ова е веќе сериозно, уште колку луѓе треба да бидат нападнати ??
https://fokus.mk/zavrshil-vo-bolnitsa-po-napad-na-glutnitsa-bezdomni-kuchina/ ОВОЈ ПРОБЛЕМ ТРЕБА ДА СЕ РЕШИ ... ама на никој не му е гајле
Дали Битола има стационар и како можам да ги контактирам друг пат? И дали вреди да им јавам, какви има услови? Сега е веќе касно. Најдов вчера куче, му дадов јадење, повредено беше и бев до ветеринар да прашам шо му е, дали има брзо решение или нешто така. Дур се вратив веќе го немаше кај шо го најдов (и го остајв таму зошто имаше како стреа и да врни дур не бев со него беше безбедно), а само не би можело да оди зошто не е способно да ги користи предните екстермитети. Читав на фејсбук за здружението "мали херои" шо функционира кај нас, ама очигледно не функционира поќе како порано. Поентата ми е, дур јас прашвав кучето го нема поќе, можеби некој го зема шо е стварно добро, можеби некој го има зафрлено, шо не е убо. Факт е дека не можев да реагирам брзо, а градов ни е крш во поглед на заштита на животни, безразлика дали се улични кучиња, или пак животните во зоолошка.
Океј добри вести, го најдов кучето вчера, и комшијата шо сме врата до врата го згрижи. Баш го гледав утрово и подобро е со одењето и се тоа, само допрва следва одењето на вет. Ама прашањето уште ми останва, кој можам да контактирам во случај да најдам повредени животни, зошто факт е дека финансиски не стојам добро за да носам на ветеринар секое повредено животно кое ќе го најдам. Нема ништо како стационар, од општина? Останва да се молам со "мали херои"?
https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/hronika/жена-и-дете-каснати-од-куче/ Многу ги сакам и луѓе и животни, ама кога се питоми и добри
https://makfax.com.mk/crna-hronika/куче-скитник-искаса-маж-во-автокоманд/ Од сега па навака ќе си постирам за кучињава, колку да видиме дали се нашло решение, за да им се замерува на трујачите со право