Како сакате вртете, коренот на проблемот е ЧОВЕКОТ. Никој не си го бара да е каснат, ама и кучињата не си го бараат да бидат тепани и да се снајдуваат по улици да преживуваат. Ако ме касни куче некогаш ќе го пцујам тој што го доведил во таа состојба, не кутрото куче. И додека повеќето се воспалуваат дека не требало да бериме гајле за џукелите од улица оти луѓе секој ден умирале, вака ќе ни биди. Кога ќе сфатиме дека човекот нема ексклузивно право на постоење на планетава тогаш ќе го решиме проблемот. А лесно е да се реши, само треба да се заангажираат малку општините..
За делов. Ова не го сфаќаат повеќето за жал. Не знам зошто ама мислат дека уличните мачиња и особено кучиња се проблем на активистите и на тие што ги хранат и се емпатични кон нив. Од државата не бараат никаква одговорност. Искрено државата ни е банана, далеку сме ние од решение. Можат само да наредат убивање,.друго не.
Оти се глупи. Многу. Со стеснат вид, со очи пикнати во свој задник и гледаат само еден отвор. Ете толкав им е спектарот кон животот, колку еден анален отвор.
Колку пати ќе ми речат ако сакаш да не ги труеме и бркаме прибери си ги дома како што знаеш често да правиш. Исто една комшика ми кажа еднаш дека јас сум највеќе виновна што во маало што има кучиња бидејќи да не сум ги ранела јас и тие како мене ќе умреле од глад и немало да има улични кучиња. Еден комшија идеше до таму што ми рече да сум како татко ти ќе те избркам од дома што прибираш кучиња.
Се надевам им покажа среден прст и продолжи со ранење на бездомните кучиња и мачки. За некои работи не вреди ни да збориш, верувај..
https://www.facebook.com/1632653375/posts/10219605088991119/?d=n Од секогаш сум се прашувала како можете да живеете сеуште во таа држава, како воопшто преживувате со тие глетки наоколу, а ги има проклето многу. До обесена верверичка, да верверичка.
Ете, си дишеме ист воздух со бездушни психопати. Вака да ги врземе нив и нека висат додека не цркнат.
Многу психопати и садисти меѓу народов. Му ги јадела оревите. Како да нема доволно ореви. Орев да му застани в грло да се удави.
Вакви нелуѓе секаде има Фри, немој да мислиш дека ги нема и кај вас. Само што таму ќе одговара ко за човек а тука неказнето ќе помине и пак ќе прави такви ѕверства.
Има Џон али е еден во 82 милиона, во тоа дувло е 1:2. Плус што ќе одговара, а таму ти е башибозлук кој што сака тоа им прави. Ужас, да виеш од болка, од немоќ.
Ова ми е во комшии. Али погоре имав пишано какви комшии имам и што се ми зборуваат за кучињата. И дека ми имаат до сега неколку отруено и убиено кучиња. И за ова веќе не се ни чудам. Знам какви луѓе се гнаси.
Me interesira dali ima besnilo kaj ulicnite kucinja? Bidejki me iskasa ulicno pred 2 dena. primiv antitetanus vakcina me iskasa preku farmerka i hulahopka ne se skinati se nadevma nemalo direkten kontakt so koza imam 4 rani ,,,so malku krv na infektivno i veterinar me ubeduvaa deka 50 god nema besnilo vo MK inaku ne mozes da primis serum protiv besnilo dokolku ne dokazes deka kuceto ima ne mozam da dokazam, bidejki kuceto me napadna od pozadi ne go ni vidov i kade bi go barala ulicno kuce
Пред неколку години беше најдено кај мачка беснило се сеќавам, а и кај нас до пред некоја година се испуштаа во шумите оние против беснило кај лисици што се внесуваат орално. Кај кучиња, додуша и општо последно време једино некој изолиран случај, инаку не е така често, не се грижи. Мнооооогу мали се шансите, скоро нула ќе кажам слободно. Не сум чула ни кај животно пронајдено последно време, не пак кај човек. Чисто за информација (значи не да те плашам) се пренесува преку плунка во отворена рана, значи ако нема крв, не може да заболиш.
pa ne me fati za gola koza preku farmerka i hulahopka koi ne se skinati krv imase malku odma mi stavija Betadin vo gradska i pocnav antibiotik i antibotska mast na mestoto
Пожелно е покрај вакцина против тетанус, да примиш антибиотска терапија. Инаку до сега немало случај на беснило, така да нема простор за паника. Ама можно е да закачиш бактериска инфекција, бидејќи забите пенетрирале подлабоко.
stravot e golem bev i na psihijatar luda rabota e so kucinjava skitnici u sred bel den, u sred centar , Kaj MAriot me napadna,,ne go ni vidov
Ондак уживај. И мене ме има каснато, не примав вакцина против беснило. Ако кучето има беснило, ќе има симптоми. Пена од уста, агресија, хидрофобија итн.