1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Петиција за спас на кучињата

Дискусија во 'Хуманитарни акции' започната од SnowWhite8, 13 јуни 2013.

1. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Агресивни кучиња скитници се резултат на луѓе кои размислуваат како тебе.....ме потресе искрено твојов начин на размислување. Крајно сурово. Ајде сега скокни да ме обвинуваш како не ми е грижа за детето и ги бранам кучињата. Не само што ми е, туку и срцето ме здоболе кога прочитав за настанот. Но се додека реагирате агресивно и насилно кога ќе видите куче на улица, ќе се случуваат вакви настани. Крај!

2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Агресивните кучиња се резултат на мене?
    (facepalm) :rofl:
    Ти вака имаш три чисти во главата??? се читаш по малку што збориш???

Ако барем малку сочувствуваше со детето и неговите родители немаше да помислиш да го пишеш ова, а не па срцето те болело....Да не кажам што те здоболело....Се гледа.

Мене ме потресуваат вакви луѓе ко тебе, што на прво место го ставаат животот на животни и инсекти, па на последно место е човекот...пошто нели човекот е свесно суштество и ги ПРЕДИЗВИКУВА животните да го јадат (facepalm) (facepalm)

Исто ко ова 4 годишно дете "што ги предизвикало" кучиштата за да му ги изедат бубрезите и цел граден кош.
    Како реагирало ова дете пред да го изедат???
    Било насилно со нив??
    КОга веќе мене конкретно ме спомнуваш, јас кога ќе видам куче по улица се здрвувам и ми е страв чекор да пуштам, а не па агресивно да реагирам...туку која си ти да ти се правда и објаснувам.

Ако ти си ги почитуваш скитниците тоа си е твое право...Не мора сите да им се восхитуваме на ѕверовите што живи можат да не изедат за секунда.

На ALISA0000, orhideea, Јаневски и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @JollyGirl Џолке, извини, ама мислењето стварно не ти е во ред. Зошто кучињата да се убијат, нели најлесно е тоа, наместо да се превземат соодветни мерки за нивни згрижување и потребно лекување.
    Свет е таму каде што е затоа што на агресивноста се одговара со агресивност и каде е крајот тука?
    Ако сме суштества со најразвиена интелигенција, тоа не ни го дава правото на супериорност, туку таа разивеност треба да ја искористиме за повисоки и подобри цели, за унапредување :)
    :d::drunk:

На kim.k, andromedae, ludoto19 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.106
    Абре луѓе уште ли не знаете кај живеете и како се функционира кај нас? Доста исфантазирани мислења прочитав.
    Оваа зима имаше луѓе од студ што умреа, не беа згрижени, вие барате кучињата да се згрижат. Што постигна народот со протестирање, да не ги доби некој своите права или платите? И ние да излезиме да покренеме иницијатива, мислите дека ќе се отворат згрижувачки центри?
    Да живеам со мали дечиња под стрес да не бидат искасапени од кучиња, ќе го изберам помалото зло, ќе ги отрујам секој пат се дури не им текне да се превземе нешто, барем ќе знам дека сум спречила напад врз невина личност предизвикана од куче скитник

На orhideea и Dust им се допаѓа ова.
  5. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @elimkd Епа како да се промени нешто кога нашите мислења се фантазии, а вашите закоравени се најефикасни и исправни? :^)
    Еден проблем се решава од коренот и изворот, а не од листот (facepalm)
    Не би да продолжувам да коментирам, бидејќи заеднички јазик со луѓе што омразено зборуваат кон животните и за нивното убивање зборуваат како пиење Кока Кола, нема да најдам :nod:.
    Злото е кај некој друг, не кај кучето.
    :d::drunk:

На kim.k, andromedae, bambusce и 9 други им се допаѓа ова.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.106
    @Summerlover не мораш да ми се нафрлаш на дрзок начин, не дели ме на наши и ваши
    да не остети мајка таква болка за своето чедо, да го роди здраво и право, така да му зграсне животот, да ти го изгризат своето дете, кај нас институции не работат, колку пати во други ситуации се докажало дека ние како народ, нашиот глас е безвреден, се се врти околу свеста на народот, иницијатива, протести, а кој е тој што пре би ги отрул кучињата место да се згрижат во институции?? вашите мислења се фантазии, моето е закоравено, ти мислиш дека живееш во нормална демократска држава каде владее вољата на народот, јас мислам сосема поинаку.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  7. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Начинов на размислување ти е еднаков на обичен животински нагон...убиј го послабиот од тебе. Пошто ти се може(facepalm) Јас па мислев дека сме човечки суштества со развиена интелигенција и емпатија. Значи според тебе што да правиме со луѓето што убиваат невини деца? Да земеме оружје и да се ослободиме од нив по едноставен начин? Или не, веројатно човечкиот живот е далеку поскапоцен за тебе. Ние сме супериорни и имаме право да се иживуваме врз сите останати суштества. Мене да ме прашаш повеќе би земала пушка и би стрелала педофили и лица кои убиваат од забава и на кои истото им претставува сатисфакција. Бидејќи тоа го прават свесно и поради недостаток на емпатија. А не кучиња скитници на кои секој ден им е борба за преживување, гладни и измалтретирани. Ама кој да размислува за нив кога е полесно да се нападат отколку да им се помогне. Јас сум без коментар и навистина не планирам да се докажувам со човек кој мисли дека е во ред да се убиваат скитници само затоа што си посилна од нив. Уште не ми се верува што прочитав....

На Cataleya му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    @JollyGirl искрено сум изненадена од твоето размислување на темава. Од поедини случаи направи генерализација.
    Каде што работам има две огромни кучиња кои избегале од дома, им дадовме малце храна и сега не си одат. Знаеш каква слика е да видиш огромно куче кое е толку исплашено што не можеш да му се приближиш ни 2метри? Не да е тепано, кој знае колку и како го малтретирале. Ете реално ова куче може да биде закана ако некој не знае и додека спие му се приближи. Сакам да ти објаснам зошто луѓето имаат вина во ова. Не дека детето имало вина боже сачувај, туку човек воопшто.
    @elimkd поголеми се шансите некој човек да ти го повреди детето него ли куче. За колку напади од кучиња зборуваме? А од луѓе? Треба ли и луѓето да ги труеме?
    Разбирам дека сте налутени, како и секој од нас, ама муабетиве стварно ви се :shake:

На kim.k, Cataleya, andromedae и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.318
    Допаѓања:
    28.936
    Четиригодишно дете многу е веројатно да го провоцирало кучето. Од каде знаете дека само си минувало? Па дете е, од кај да знае дека ќе му се нафрлат, мисли дека е посилно од нив и ете.
    Не велам дека вината е во детето, туку во луѓето, во сопственикот, во сите нас...
    А дефинитивно не е во кучето, бидејќи тоа постапува инстинктивно и не е свесно за своите постапки. И да ги обвинувате кучињата за ова е смешно.

На Cataleya, andromedae, UnordinaryOne и 2 други им се допаѓа ова.
  10. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Не само негрижата околу кучињата скитници. Колку нервозни домашни миленичиња има во мојата улица, човек не смее да помине по тротоар покрај куќата на возвишениот газда за од памет да не го извади агресивно лаење. ОК, ако сте го зеле да ви го штити домот, нека го штити кога е преминат куќниот праг, мислам, вака дури тоа лае и скока по минувачите, некој може срцев удар да добие. Еднаш гледам еден дечко, шета куче, го пцуе и му се подбива, го шутка натаму-наваму. Што чуваш куче кога го нејќеш? Како сакате вртете ја, луѓето се криви со тој нивен менталитет, не може животните да бидат.

Последна измена: 19 март 2017
    На Someonespecial и Lella им се допаѓа ова.
  11. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    @Summerlover
    @UnordinaryOne
    Само во првото мислење пишав да се убијат на место тие скитниц... Во тој момент нев згрозена и изреволтирана дека по се изгледа детето нема да преживее.
    Едноставно нервозата ме надвладеа пошто знам дека детето на крај ќе биде криво (како што може да прочитате во постовите над мене (facepalm)).

Подоцна ако може да забележите во моите постови викам дека според мене најдобро е да се отворат прифатилишта, да се вработат луѓе што ќе одат по улици да собираат кучиња, па после кој си сака нека си земе за дома.
    Ама во никој случај не стоев цврсто на ставот за дефинитивно да се убиваат...

П. С. Знаев дека такви коментари ќе сретнам... Ко тие погоре.
    Детето е криво, а скитниците воопшто не се.
    Го изеле? Ако... Така заслужува.
    Одете тоа во лице кажете им го на родителите.
    Во ред е да се сакаат и да се згрижуваат животни, ама при вакви случаи да браниш кучињата е страшна работа.
    Ете кај живееме.

П. С. 2. Сега читам дека детето е на апарати за дишење, а бубрегот и слезинта му се извадени... Немало место на телото кај што не е распарано и е уште многу критично.... Ама тоа е криво, тоа ги провоцирало кучињата.

12. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Во ред, сепак мораш да прифатиш дека нас како љубители на животни ни е неприфатлив тој став да се убиваат животните, со тоа нема да се реши проблемот. Јас го разбирам и твојот став и реакција, се работи за живот на дете....сите изреагиравме во момент на нервоза и револт, така да време е да ги смириме страстите. Сите се сложуваме дека најдобро решение е да се отворат прифатилишта каде кучињата ќе бидат соодветно третирани, но кај нас тоа е невозможна мисија...барем во скоро време. Нема да решиме ништо ако се расправаме на форуми, нормално е да има несогласувања....сите имаме различни размислувања. Сакам да ти посочам дека никој не сака да каже дека детето е криво, тоа е невозможно....само застанавме во одбрана на ставот дека тие кучиња треба да се убијат.

Последна измена: 19 март 2017
    На elimkd и Lella им се допаѓа ова.
  13. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    А како може вие да знаете кој скитник е агресивен, кој скинтник мирно ко бубачка?
    Затоа што поголемиот процент на кучиња се МИРНИ. и тоа е факт, јас како љубител на куче што посекако им обрнувам внимание по улица и ги галам можам да го тврдам тоа.
    Да, пред некој ден видов едно лошо куче, веднаш се примети тоа си пордолжив напред не го замарам, не ме замараше .
    Јас сум била сопственик на лошо куче, добри 6 години си го чував дур не умре, и беше прцул ама лошо ифрит.
    Се знаеше дома ми доаѓаат гости врзано со каиш на Орбитрејкот,на 5м од нас :D.
    Татко ми на времето и цела ограда стави цел двор забарикадиран ни беше, кој да пројде лаеше како ненормално по секого, ама ајде да видиме нека искочи и нека касне некого?
    Јас сум била совесен газда, кучето си било лошо, јас сум била свесна и сум пазела максимално да не нападне некого. Еј, и тоа за куче од 5кг пинзур мал , не па огромно да било некое.
    Зашто не е тоа случај и во селото?
    Тој човек не си ги знаел кучињата што ги чувал? Бидејќи јас разбрав дека кучињата биле нечиви.
    Па што не ги врзал на ланци? Туку ги оставаат така слободно да шетаат и да напаѓаат невини луѓе, еве последниот случај.
    И кој е крив во случајот?
    Кучето со мозок на 2 годишно дете ни толку, Или газдата БЕЗ МОЗОК што ги остава така да беснеат
    Се е до газдата јас ќе ви кажам.

На kim.k, Cataleya, Ivan4e04 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.318
    Допаѓања:
    28.936
    @JollyGirl ем убаво потенцирав дека не мислам дека вината е во детето. Пак ги извртуваш зборовите.
    Пак ќе кажам, ако барате виновник, оставете го кучето настрана, кучето не е свесно што е добро, а што лошо. Животно е, во тој миг може мислело дека е закана за неговиот сопственик или територијата, или што знам...
    Да изреагираше вака кучето на некој крадец или убиец, ќе беше прогласувано за херој. Ние знаеме дека едно четиригодишно дете не е никаква закана, ама кучето не знае. Затоа кога го обвинувате кучето, размислете малку дали воопшто има смисла.
    Вината барај ја во сопственикот и во луѓето, бидејќи ова е наш проблем.

И да, сите мислиме дека заслужило детето да биде распарчено.|( Како ставаш зборови во уста, алал да ти е.

На Cataleya, 1209, elimkd и 4 други им се допаѓа ова.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Викаш дека многу веројатно е дека детето е криво, ама во никој случај не е криви скитниците.
    Не ти ставам јас ништо во уста, сама си кажуваш.

Како што вие не можете да сфатите дека не размислуваат сите исто и дека постојат луѓе што не се толку многу љубители на животни (оосебно НЕ на кучиња скитници), така и други не можат да поверуваат дека на некои луѓе животот на животните и инсектите им е повреден од човекот.

До утре може за едно исто да зборуваме и што?
    Ни детето ќе биде подобро, ни ќе се отворат прифатилиштета за кучиња.

Не вреди више да се троши време на темава... Секој има право да размсилува како сака и нема потреба од превртување на очите.

16. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    @sjdgo сега го прочитав твоето мислење за газдите, My bitch беше распрдена оти беше мазена као бебе и на дланка чувано тоа си беше моја лична грешка, плус многу плашлива од страв лаеше и беше спремна да нападне, а и мала раса тие се пиперчиња :D . А не дека било скраја да е малтрерирано,па тоа ќотек не знаеше што е. коа умре јас си знам како ми беше :D
    Моето куче не беше наменето за штитење двот, туку си седеше во дворна сончево време, помини замини ав авав, шо да и правам лента на уста ли да и турам? Ако полајала со 0 шанса да нападне некој?, битно беше од сите страни оградена, пак сакам да кажам не сум го пуштала знаејќи го какво е само , одврзано да шлае по улици.
    A не па да ми чува двор, да е некој звер од +30 кила, па со кој мозок ќе го оставам така бе? Да јаде деца, целата вина ќе биде тогаш лично моја. И дефинитивно казната треба да биде голема, а и газдата несовесен да се сноси со неа.

На kim.k и elimkd им се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.106
    @kravce јас сум љубител на кучиња, секое доаѓање од село сни се враќале со кученце или маче, од по пат сни ги земале и дома ги чувавме, и сега вдомив маче скитник, едноставно целата приказната ја гледам низ очите на една мајка, да живееш на место каде има кучиња скитници, каде институции не функуционираат, што ќе направиш за доброто на своето дете?

На Dust, Afroditaaa и baba Rada им се допаѓа ова.
  18. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    964
    Јас имам кучиња и мачиња дома , ама со оние скитниците си имам проблем , бидејки сум нападната повеке пати ! На Анима Мунди им препорачувам да си ги земаат дома им кучињата скитници , а не да ги ранат надвор , ( плус невакционирани ) !!!

На Lady Leona, orhideea и elimkd им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.621
    Допаѓања:
    173.931
    Детето сигурно не ги провоцирало, затоа што тие изеле делови од него, па под дифолт тоа значи дека биле гладни. Иначе само ќе го распарчеле, каснале и тако даље...
    Друго, не ставај те бездомни луѓе и улични кучиња во ист кош. И за едните и за другите постојат здруженија кои се грижат. Е колку се грижат е дискутабилно.

Друго, во Гостивар пред повеќе од 10 години, општината плаќаше по околу 500-600 денари на човек од убиено куче. Секој што имаше оружје дома одеше по улици и тепаше кучиња, а за Гостивар збориме, овде нема кој нема оружје дома па можете да претпоставите кој се стана "ловец". Арно ама така настрадаа и многу домашни кучиња, затоа што за пусти пари се што најдоа и по дворови утепаа, така и моето куче настрада, а изрично им било кажано дека и да е на улица, а е куче со каишка на врат, да не се убива, зошто нели е домашно. Тогаш градот го оставија без кучиња, ама еве денеска, повторно се голем проблем уличните кучиња. Многу ги има и сите се огромни. Значи и после повеќе од 10 години, свеста на луѓето не се сменила. Тие сеуште ги пуштаат кучињата на улица, ако им здодеат или сакаат да се ослободат од бебињата.

Никако не сум за тој начин на средување на работите, мојата поента е, на тие пари што им ги дадоа на луѓето можеа да изградат фин стационар и сите кучиња таму да се сместат. И општините се одговорни да им обезбедат нормални услови за живот.

Мојата одговорност како граѓанин и дел од ова општество е ако сакам да преземам одговорност да вдомам кутре од улица, или било од каде, да го прифатам фактот дека јас морам да се грижам за него наредните 10-12-15 години, или да не вдомувам воопшто, и со тоа подоцна да не придонесам кон проблемов со уличните кучиња.

Жртвите на нападите од улични кучиња не ги штити ниту закон. Исто случај од Гостивар од скоро, дечко беше нападнат од улични кучиња во градски парк и добро искасапен, а со тоа и истрауматизиран. Ја тужеше општината и секако изгуби, ретко човек може да добие нешто кога оди против институција. Арно ама кога тој случај се затвори, општината подигна случај против него, го тужеше за нарушување на нејзиниот углед со тоа што овој ја тужел претходно, и нормално нели тој пак изгуби. Го гледате апсурдот нели?
    Ем искасапен, ем истрауматизиран, ем уште да и плаќа на општината зошто се пожалил за истото.

Кај нас многу работи се трули.. додека се стигне до уличните кучиња.. век ќе помине, можеби два.

На bambusce, 1209 и Someonespecial им се допаѓа ова.
  20. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.318
    Допаѓања:
    28.936
    Реков дека е многу веројатно детето да го раздразнело кучето, а не да е криво. Напротив, детето исто како и кучето, не може да биде криво, бидејќи никој не заслужува да му бидат изедени органите. Ама во случајов, ни детето е криво, ама ни кучето. Четиригодишно дете и не е попаметно од куче, колку и да ви изгледа ова чудно.
    Би рекла дека ова е несреќа, да немаше виновник. Ама има виновник, а тоа е сопственикот, а не кучињата.

И во право си, оправање криви дрини на форум нема да ни го реши проблемот.
    Само не ве разбирам вас, гневните кон кучињата, кога сте доволно паметни да сфатите дека причината за случајов со детето не се кучињата, туку нивниот сопственик. Кучињата не знаат што прават.

@elimkd така е, за доброто на своето дете излези на улица со пушка и ако видиш куче скитник, бам, решен проблем.

На 1209, elimkd и Someonespecial им се допаѓа ова.