Печатена книга или е-книга?

Discussion in 'Литература и уметност' started by KuklickaSk, Oct 30, 2011.

?

Што повеќе преферирате, печатена или е-книга?

1. Печатена

10 vote(s)
    71.4%
  2. Е-книга

4 vote(s)
    28.6%
  1. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Па сакам печатени повеќе, но и електронски книги некогаш ми вршат доста работа.

Tanjamm likes this.
  2. Abel

Abel Популарен член

Поради преносливоста, електронски. Опсесивно-компулсивно купувам книги и кога првиот пат се иселив од државава, имав страшни кризи бидејќи не можам сите книги да ги носам со мене. И делумно, поради природата на претходната работа, имав потреба сите учебници, прирачници да ги имам со мене. Затоа купив киндле и ајпад, почнав и со електронски прибелешки со електронско пенкало и незаменливо е, во однос на достапноста. Сѐ е на едно место. Каде и да одам, колку пати и да се сељакам наваму натаму, сите мои книги се со мене. И драго ми е што и македонските автори/издавачи издаваат е-книги.

3. Shia

Shia Истакнат член

Печатена секако и на македонски, ама не секогаш можат да се најдат посакуваните книги.

4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

електронски дефинитивно.

pdb123 likes this.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Сум се одучила од читање на печатени. Дефинитивно веќе преферирам само на киндл да читам. Има светлина, можам да си го подесам фонтот колку ми одговара и е многу полесен за држење додека лежам и детето спие до мене.
    Така што... Толку беше од печатени.

warrior, crimson and pdb123 like this.
  6. Abel

Abel Популарен член

Книготека.мк се ангажираа доста, задоволна сум ептен како напредуваат.

Shia likes this.
  7. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Најубаво е печатена, ама кој ќе оди, ќе се мачи да ја бара, додека електронската е на неколку допири, тука, веднаш.

8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Печатена, многу пати имам пробано да читам е книги ама не можам. И така секој ден добар дел од времето користам лаптоп и телефон, па уште и во слободно време да читам книга од екран, не фала.

Tanjamm likes this.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

И јас исто како @Angie1432. Печатена, не сакам да електронска од истите причини што ги наведе.

Angie1432 likes this.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Порано преферирав печатени, сега преферирам е-книги. Полесно достапни, секаде може да ги носиш, и колку сакаш, со печатените си доста ограничен.

Печатени книги имам дома секако, ама тоа се одбрани книги, не купувам сешто, колку да ги имам. Затоа, фала Богу за електронските читачи, и viva la pirateria :$ оти достапни ми се и оние што ги нема кај нас и на јазик на кој сакам да ги читам.

11. Skyfall

Skyfall Популарен член

Мислев дека никогаш нема да се навикнам да читам на книдле, ама еве веќе година и пол печатена книга немам прочитано.
    Многу ми е полесно и позгодно за читање. А бев толку против тој киндле.
    Купувам уште печатени книги, ама не толку многу ко порано. И тоа најчесто книги што сум ги прочитала електронски, ми оставиле добар впечаток и сакам да ги имам.

Annath likes this.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Е- книги само на Македоника имам читано, и тоа во моменти кога сум немала дома печатена книга оти ме фатил викенд, празник, па не сум заменила.

13. warrior

warrior Истакнат член

До сега читав печатени. Од скоро купив киндл и сега со него се дружам. Сега за сега ми е ок. Лесен е за држење и не зафаќа многу место. Плус има речник вградено. Светлината си ја подесуваш како сакаш.

14. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Не можам е-книги да читам. Ме болат очи кога седам подолго време на комплјутер, а не пак да се зачитам.
    Најголема мака ми е кога некоја книга не можам да ја најдам во книжара па морам тогаш да ја читам на нет.

cresa-jagoda and speechless_ like this.
  15. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Печатена.Нема подобро чувство да земеш КНИГА во рацете.:)

cresa-jagoda and speechless_ like this.
  16. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Немам живци да читам е-книга, ми се уморуваат очите и уште на почеток ја баталувам и останува книгата непрочитана. Затоа сакам печатени книги плус и нивниот мирис :inlove:

17. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Да имам хартија за сите електронски книги што сум ги прочитал би изгледала како Вавилонската библиотека на Борхес иако претпочитам печатени верзии.

18. Annath

Annath Форумски идол

Не се напорни е-книгите како порано. На телефоните и таблетите има прилагодување на екранот што овозможува да се чита е-книга без заморување на очите. Исто, постојат и е-читачи, со нив е вистинско уживање, многу е полесно и книгите се подостапни.

cresa-jagoda and pdb123 like this.
  19. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Јас не можам. Највеќе мразам исто кога морам да ги читам презентациите од факс. Најчесто ги принтам одма ако не се многу.

cresa-jagoda likes this.
  20. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Мене ми има огромна разлика од читање книги на компјутер/таблет/телефон и е-читач. Киндл и нему сличните воопшто не ги замараат очите, ни најмал напор не е потребен за читање. Не се ни чувствува дека си пред екран некаков, јас не го ни перцепирам како екран, читањето си тече природно и се чувствувам исто како пред книга, нема разлика за мене.

Додека пак кога ми се случувало да треба да читам од телефон или компјутер, дури и со филтри за светло, екран, светлина, што и да е, пак си ги чувствувам очите изморени. Не е како пред некоја година, ама сепак разликата си постои.

Инаку, ептен се одвикнав да читам печатени книги. Стално имам обиди да им се навратам ама не оди и не оди. Поготово пак ако станува збор за некоја пообемна книга, с'клет ме фаќа од самата помисла. Како привезок ми е Киндлот, секаде си оди со мене и немам ниту една негативна работа за него поради која би си рекла - ех да, преферирам печатени книги.