1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Печатена книга или е-книга?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од KuklickaSk, 30 октомври 2011.

?

Што повеќе преферирате, печатена или е-книга?

1. Печатена

10 глас(а)
    71,4%
  2. Е-книга

4 глас(а)
    28,6%
  1. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Печатена е многу подобро.Ќе си се наместам некако ќе ја земам враце и читај брате!Досега само од Анегели Ресисте е-книга имам читано ниту една друга т.е. во моментов на неа ми текна можеби и дрига кој знај.
    Меѓутоа сум за печатените!

2. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    Се знај дека печатена е подобро друг е филингот кога ја држиш во раце,птегнат на кревет и си уживаш

3. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Абе луѓе, па и електронската книга можете во раце да ја држите додека се излежувате под јорган :wasntme:

4. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Колку и да сакам, не можам да читам електронски книги. Прво премногу ги замарам очите, а второ ја немаат таа магија што ја имаат печатените.

Ај земи читај е-книга на плажа! Не иде да го влечам лаптопот/таблетот таму. :D

5. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    36.060
    Парче хартија стилски и креативно спакувано,визуелно и физички достапно е неспорливо примамливо за читателското око.За е-изданија не би се одлучила и не ги третирам како книги.Тоа е за мене суптилно помодарство кое тежнее да го потисне најголемото богатство на човекот складирано во писмена форма и наречено, книга :)

На sagittarius57 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    1.793
    Еве уште една гледна точка. :lol:

На crazylady, Lella, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.
  7. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Friendly hug? :wasntme:

На L-enna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Forever18

Forever18 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    14
    Печатена книгаааа !!! :D

9. Mihaela.P

Mihaela.P Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2013
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Голем љубител сум на книги и слободно можам да кажам дека никогаш не би можела да ја заменам печатената книга со е-книга.
    Го подржувам развојот и напредокот на технологијата, а со тоа и достапноста до повеќе пишани дела, меѓутоа според мене не е исто чувтвото. Не можам да читам книга од лап топ, дури и материјалите од факултет кои ни биле дадени во електронска форма ги печатев па седнував да учам.

10. sweetyB

sweetyB Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    79
    Ништо не ја менува печатената книга. Чувството кога ја земаш книгата што си ја барал многу време, и нејзиниот мирис ^_^ ... Прекрасно!! :inlove:

11. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    23.317
    Еј,сега,немој да ми кажете дека чувството е исто кога ке читаш е-книга и кога ке читач печатена книга.
    Лично мене,многу ми е вредно кога ке си ги здогледам полиците во собата.Таму ги имам сите книги кои прошле низ мојот ум.Многу ми е мило кога ке ги вртам хартиените листови на книгата.

Јас сум родена во 21-век ама се чувствувам многу старомодна,не знам...многу сум против штикли(на млади години),ме интересираат уметнички изложби,класичната музика...така и сега,многу сум против технологијата да не надвладее. :|

12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.080
    Допаѓања:
    26.865
    Дефинитивно печатена книга.Апсолутно се сложувам со Srckata28.Печатената книга постоела со години децении и векови.Е-книгата е нешто ново нешто што кратко ќе трае.Книгата во печатена форма е нешто кое каде и да сакаш можеш да го носиш истото се однесува и за е-книгата,но е-книгата е во таблет/компјутер/смартфон па ако ти се расипе триста проблеми а и плус тоа јас лично кога читам од и е-книга не ги доживвувам тие емоции како што ги до доживувам во книга во печатена форма .

13. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Печатена , фалабогу :)

14. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.962
    Допаѓања:
    81.782
    Печатена мн нормално

15. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    575
    Печатена, дефинитивно.Во никој случај печатената неможе да се замени со е-книгата.Јас лично кога ќе читам некоја е-книга се чувствувам изнемоштено, очите ми се затвараат и не чувствувам некое задоволство кога ја читам таа книга.Затоа сметам дека печатената е подобра. Инаку обожавам да си ги редам книгите по полиците, а не да ги имам беспотребно на компјутер.Ама ете, денес живееме во компјутерска ера. :)

16. DoReMi

DoReMi Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    156
    Иако ова е 21 век, преферирам печатена книга. Зошто да си ги заморувам очите кога прекрасно е чувството да имаш книга во рака, да лизгаш со прстите по нејзините страници, да го осетиш нејзиниот мирис. Е кај е-книгата нема задоволувачки ефекти. :lol:

17. DivineFM

DivineFM Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    122
    Печатена :inlove: ма не се ни споредува со е-книга ;)

18. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас не се сеќавам кога последен пат сум читала печатена книга :tmi:
    Последнава година се изначитав е-книги. Се знае дека електронската книга не може да ја замени печатената, ама сé си има своја предност. Ако порано се нервирав кога не можев да најдам некоја книга во книжара или библиотека, сега скоро и да нема книга што не можам да ја најдам онлајн. Која и да ми дојде на памет, можам да ја најдам без проблем и да ја прочитам. Освен тоа, нашиве преводи се прилично лоши, особено на некои издавачки куќи (од каде патем веќе не купувам ништо), па вака си ги читам на англиски.
    Па и не е толку лошо бе да читате електронска книга :)
    Изгледа скоро како печатена :wasntme:

На the.one и Sanjichka007 им се допаѓа ова.
  19. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Печатена книга.Друго е вака да ја имаш.Не ми е згодно да читам книги на компјутерот.Само еднаш имам прочитано еден роман на компјутер.

20. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    263
    Печатена оф корс ....не сум пробувала да читам онлајн и не ни сакам големоо НЕЕ за е-книгите -.-