Печурки

Discussion in 'Рецепти' started by cvet957, May 4, 2011.

  1. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,135
    Likes Received:
    111,120
    Gender:
    Female
    Не се мијат бидејќи тие во принцип се одгледуваат на чисто, хумусот на кој растат е прилично чист. Јас искрено пакувани не купувам бидејќи знам дека ги избелуваат дополнително со варикина, си купувам во Ѓорче од пазарче на кило, за нијанса ми се поскапи ама повеќе ги сакам и помирна ми е главата. Инаку вчера си направив вегетаријански макарони. Кромидче, лукче, морковче, цветови карфиол, цветови брокула, кисели краставички, буковка и шампињони, пропржени на маслиново и малце путерче, на крај малце бело винце и откако ќе испари алкохолот ставив една мала лажичка брашно да спои се. На вака спремен зеленчук ги ставив макароните сварени алденте и малку со нив водичка, односно не ги цедев, само ги истурав во црпалка и се што иде со нив вода ја оставив. Мм вика дека сум станала Џејми Оливер во маало, многу добри беа.
     
    Giovanna, slavica999 and Annath like this.
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,934
    Likes Received:
    203,215
    Gender:
    Female
    И јас на сличен начин ги правам печурките. Со зачини, кромид, коријандер и сусам, плус павлака, кари не ставам секогаш. За мерак се.
    Ама ги мијам, не можам да не ги мијам. Пробав еднаш со четка само да ги истријам, шубе ми беше, па пак ги измив. Последните ги лупев, ама тоа може ако се поголеми. На кило што се продаваат се обично поситни, или пак мене ми е таква среќата :)
     
    Giovanna, AngelOfArh and slavica999 like this.
  3. piksooki

    piksooki Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2015
    Messages:
    1,812
    Likes Received:
    10,938
    Gender:
    Female
    печурки месо сенф кашкавал кромид (y):):pizza:
     
  4. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,343
    Ги пржиш печурките на малку путер со сол а во друга тава пропржуваш праз. Штом ќе почне да испарува водата од печурките (нели они пуштаат вода кога ќе се пржат) ги префрлаш кај празот. Додаваш 1 сецкана сува пиперка по можност лута (кој сака луто а може и блага), зачинуваш со сол, бибер и црвен пипер (може и др. зачини, вегета, оригано и сл.) . Упржуваш убаво и после не знаеш колку можеш да изедеш. Недај боже ако имаш вруќ ржен леб по дома :drunk:
     
    Elen4e89, mal.ecka, Mishela and 3 others like this.
  5. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,031
    Likes Received:
    36,130
    Gender:
    Female
    Поховани печурки со сусам

    Состојки
    500 гр. шампињони
    100 гр. мајонез
    100 гр.брашно
    2 јајца
    50 гр. сусам
    2 кисели краставички
    100 мл. млеко
    масло за јадење
    сол
    црн пипер

    Подготовка:
    Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата и ги посолуваме. Ги матиме јајцата со жица за матење.
    Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Мешајќи со жицата во садот со изматените јајца ги додаваме млекото и брашното. Во садот ги ставаме шампињоните. Ги валкаме печурките во смесата. Со вилушка ги вадиме од садот и ги валкаме во сусам. Вака подготвените печурки ги ставаме да се пржат на загреаното масло. За време на пржењето ги превртуваме.
    Испржените печурки со лажица-решетка ги вадиме од тавата и ги ставаме на чинија обложена со хартија за да ја впие непотребната мрснотија.
    Започнуваме со подготовка на тартар сосот. На покрупната од рендето во подлабок сад ги рендаме киселите краставички. Во садот го додаваме мајонезот. Мешаме со лажица.
    Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата. На средината на чинијата ги сервираме похуваните шампињони. Од страна го сервираме тартар сосот.
     
    Barbie20 and tinan like this.
  6. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,135
    Likes Received:
    111,120
    Gender:
    Female
    Горда сум на мојот вегански ориз вчера што го направив со многу многу печурки. Кромид, лук, морков, карфиол, брокула, шампињони на пола и ситно сецкана буковка претходно бланширана испржено се на маслиново масло и малку путер, на крај малце ориз и во тавче на печење, одличен оброк за тие што не јадат месо а сакаат печурки, да не гледаш нема шанси да погодиш дека нема месо, буковката супер се вклопува.
     
    afrodita26 likes this.
  7. afrodita26

    afrodita26 Популарен член

    Joined:
    Aug 17, 2012
    Messages:
    290
    Likes Received:
    1,567
    Gender:
    Female
    ммммммм и јас исто го правам само не го печам го варам и на крај додавам малку ситнет магдонос и пармезан преубав ми.
     
    AngelOfArh likes this.
  8. Auditor

    Auditor Активен член

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    102
    Likes Received:
    212
    Многу го сакам изворниот вкус на печурките.

    Лисичарката ја комбинирам во матените јајца, малку пропржена претходно со маслиново масло.
    Вргањ на листови на скара по печењето посолен и со раствор од оригано лимон и сончогледово масло премачкан.
    Шампињоните свежи ги редам на ражњичи од свинско месо, ред месо-ред пиперка зелена-ред печурка.
     
    joy1, mims-89 and Annath like this.
  9. anuvcheto

    anuvcheto Истакнат член

    Joined:
    Jul 17, 2012
    Messages:
    163
    Likes Received:
    352
    Сакам печурки.
    Би јадела секаков вид на печурка само да не се оние лигавине,меки и испуштаат некоја течност,како лигавица :puke: Грозни ми се.
     
  10. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Свежи шампињони запржени на малку масло се идеален прилог со било какво месо. Ги обожавам.

    Исто така запржени и прелиени со павлака се совршен сос за тестенини.

    Е сега, кога нема свежи и маринирани ќе завршат работа, ама не е тоа ТОА.
     
  11. accipiter82

    accipiter82 Истакнат член

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    53
    Likes Received:
    21
    ГУЛАШ ОД БУКОВКИ И КОМПИРИ

    Извонредно вкусна и здрава манџа совршена е за семеен ручек. Посно јадење кое ќе Ве воодушеви со преубав вкус и мирис!

    Состојки:

    700 грама буковки

    400 милилитри доматен сос

    1 голем кромид

    1 морков

    1 чешне лук

    1 пиперка

    4 компири со средна големина

    Сол

    Црна пипер

    Магдонос

    3 лажици масло

    Подготовка на јадењето
     
    mamaJana likes this.
  12. littleflower

    littleflower Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2012
    Messages:
    712
    Likes Received:
    1,487
    Колку долго се пече пица со свежи печурки (шампињони)? Дали им треба повеќе од 15-20 минути за да не се живи?
     
  13. ninja35

    ninja35 Форумски идол

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    2,682
    Likes Received:
    88,176
    не...додека се испече тестото и печурките се термички обработени и спремни за јадење
     
  14. littleflower

    littleflower Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2012
    Messages:
    712
    Likes Received:
    1,487
    Фала за одговоров. Ја извадив од рерна и се туфкав дали да ја јадам, да не се отрујам или слично :)
     
  15. ninja35

    ninja35 Форумски идол

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    2,682
    Likes Received:
    88,176
    нема да се отруеш и живи ако ги јадеш...;)
     
    Dust, elimkd and littleflower like this.
  16. accipiter82

    accipiter82 Истакнат член

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    53
    Likes Received:
    21
    Состојки:

    700 грама буковки

    400 милилитри доматен сос

    1 голем кромид

    1 морков

    1 чешне лук

    1 пиперка

    4 компири со средна големина

    Сол

    Црна пипер

    Магдонос

    3 лажици масло

    [​IMG]

    Подготовка: Исчистете го кромидот и исечете го. Сечете ја пиперката и морковот на коцки. Сето ова ставете во тенџере со масло, а состојките се пржат 5 минути. Потоа додадете чаша и пол вода и оставете да врије. Додадете го доматниот сос и продолжете со варењето и додадете ги преостанатите зачини. Измијте ги буковките и сечете ги на поголеми парчиња. Излупете ги компирите и сечете ги на коцки. Компирите заедно со буковките ставете ги во тенџерето. Оставете го гулашот да врие уште 10 минути па потоа тргнете го од огнот. Загрејте ја рерната на 200 степени. Гулашот истурете го во ватростален сад. Наросете со лук и магдонос и оставете го да се пече уште 20-30 минути во рерната.

    Служете го гулашот дури е топол. Добар апетит!