Прекрасен серијал од 7 дела со одлична порака за животот. Првиот дел од серијалот „Пила„ (SAW) ислезе во октомври 2004 на „Ноќта на вештерките-Halloween„ и оттогаш секоја година традиционално на Halloween излегува нов дел од серијалот Пила. Досега се снимени 7 дела и најверојатно 7-миот дел ќе биде последен. Последниот 7 дел е снимен во 3D. Овој филм спаѓа во психолошки хорор/трилери и не е за секој бидејќи има многу гадни и потресни сцени (кој го гледал знае за што зборувам) но исто така овој филм ќе ве натера да размислите што всушност значи нашиот живот и колку го цениме,бидејќи кога ќе дојдеме на работ на смртта дури тогаш сваќаме колку ни е мил и колку ни значи животот,но некогаш може да биде касно за да се поправат грешките. Од мене имате голема препорака за сите 7 дела и кој не е гадлив нека ги гледа сите 7 дела. Филмовите имаат скриена порака и мислам дека секој што ќе се задлабочи во филмот ќе ја свати пораката. Јас извлеков поука од овој серијал и ви го препорачувам да го погледнете. Ги имам изгледано сите 7 дела и можам да кажам дека сите се фантастични и секој дел си е посебен и убав на свој начин,исто има и прекрасна музика, и секој дел завршува со разврска и буквално ќе ве остави со подотворена уста. Нема многу да откривам за што се работи во филмовите,само ќе кажам дека се работи за еден човек кој што замалку има избегнато од смртта и дури тогаш сваќа колку е важен животот,но секојдневно гледајќи ги луѓето околу себе како не го ценат животот решава да ги стави на тест и почнува да игра смртоносна игра. Трејлеров е од последниот 7-ми дел. http://www.youtube.com/watch?v=nVQZIJr6z2g
Најдобар психолошки филм на сите времиња! Прекрасен, го обожавам сите 7 дела ги имам гледано повеќе од 2 пати Супер е, и секако после гледањево на филмот следи прашањево- Колку далеку си спремен да одиш за да преживееш?Дефинититвно е на 1во место на мојата листа на најомилен филм! И да се останува со отворена уста на крај! Жигсав си го обожавам тој човек Може е психопат, ама ги учи на памет тие грешните Не, тој не ги убива, тие самите себеси си се убиваат ако не се ослободат од замката! Топ, мора да го гледа секој што го нема гледано! Ако излезе и 8 ќе се посреќам...Зашто како заврши 7от дел, хм, остава простор за размислување, а Спојлер Хофман секогаш наоѓа начин да излезе од го*ната
Добар психолошки трилер, ми е криво што сеуште го немам 7 дел гледано ...а за останатите немам зборови одлично се смислени, сакам вакви филмови
Го имам гледано само првиот дел или вториот појма немам и тоа го немам изгледано до крај затоа што ми е малце гадно.Моето слабо срце не би издржало...
Јас го гледав последниот дел т.е го премижав последниот дел. Одвратно, гнасно, јас не знам на кој психопатски мозок му текнале такви работи.
Седмиот дел од пила го урива имиџот на останатите шест. Не отстапува од идејата и сценариото на другите делови, ама е со најнизок буџет снимен. Глумата е под ниво и е снимен со многу лоша камера. Не очекував толкава утка, иначе подендакво е крвав како и другите.
Е ова е нешто што не можам да го гледам. Не сакам хорори и некако ептен ми е гаден филмов. Во Романија, атер на друштвото, отидов да го гледам на 3Д. И верувале или не, на пола филм ја напуштив салата.
грешка си! баш за 7от дел е потрошен најголем буџет.и плус е на 3д! A сега ако ти си го гледала на нет, и е со лоша снимка тоа значи дека е сниман во кино, т.е кино снимка било за 1от сав беше потрошен само 1 милион долари, а заработи преку 115 милиони во просек за останатите сав делови е трошено од 3-8 милиони, освен за 3д, мислам дека беа потрошени некои 17 милиони!
Не сум го сеушто гледала, но судејки по вашите коментари, се гледа дека е добар. Ајде ке го гледам ако си најдам друштво за да се дереме заедно а ако не пак, сама
уффф страва е филмов адреналин 100 !!! Баш ми е криво што ги немам гледано 6 и 7 дел ама овие 5 што ги имам ми се едни од омилените филмови.Обожавам психолошки хорор/трилери !
Сум ги гледала првите четири дела и останав ваква . Дефинитивно еден од најдобрите филмови што сум го гледала, се е одлично смислено и навистина некои работи се одвратни, ама сепак одличен филм.
Не сум ги гледала сите делови, ама многу се интересни, и кога гледавме, мајка ми се зачуди-како гледате?! Ама многу интересни се, со важни пораки за животот... Дефинитивно омилен хорор/психолошки филм.
По одвратен филм мислам дека немам гледано. Па тоа крвишта насекаде, ама сепак ми се допаѓа начинот на одвивање на дејствието. Арен е ама не е за луѓе со слаб стомак.
Мене вакви филмови не ми се страшни. Всушност, јас сакам да глеам крв. Мислам, како да кажам, не ми е гад од тоа и баш ми е интересно. Ноо, имам гледано само 1 дел, и тоа беше или IV или VI. Сум заборавила. Знам на почетокот, кога требаа да си сечат дел од тело, кој стави повеќе, т.е. поголема тежина ќе се спаси. И девојката ќе си ја отсече раката. Ај нека ме потсети некој кој дел е...
Еден од ретките толку оригинално и успешно снимени филмови. Ги имам гледано сите седум дела, и голем фан сум. Али океј, разбирам ако на некого не му се допадне филмот, сепак е за тие со поспецифичен вкус кога се во прашање филмовите, а посебно вакви, со крв насекаде.
Одличен психолошки филм. И психопатски. Музиката е нешто особено добро сработено. Како мава во мозок, ау. Џигсо. Каков психопат е тој, алал му вера. Не ми е страшен филмот, ама многу ми е гаден и потресителен. Си плачам на него де. Никогаш нема да ја заборавам сцената кога еден е притизнат меѓу 2 ѕида. Нешто така. Полицаец или не знам што беше. Одамна ми е гледан.
Најдобар филм во изсотријата на филмската индустрија Малку ми беше гад, но приказната за секој дел ми е едноставно... Најомилени ми се 1 и 2 дел
Првиот дел ми беше впечатлив, но иако секој нареден дел имаше нови моменти и нов расплет самиот вкалапен концепт на одвивање на дејството - група луѓе на тесен простор се борат за својот живот кој им е максимално загрозен по сценарио на болен психопат на умирање, прави да ми бледее ентузијазмот, ги имам изгледано повеќето делови, добра е пораката која се пренесува околу (не)вреднувањето на сопствениот живот и не сум многу вознемирена од сцените бидејќи како љубител на овој жанр сум видела далеку поесктремни, иако не се за потценување крипи моментот и блади сцените и овде.