1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пилешко и начини на подготовка

Дискусија во 'Рецепти' започната од Fearless, 4 октомври 2010.

  1. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Нешто ново сум одкрила :) .Го печев на тостер и мнооогу фкусно излезе.Предходно два саат стоеше со зачини и после само на тостерот како тост :) Баш како скара.
     
    На mal.ecka, Mishela и Salome им се допаѓа ова.
  2. Veljanosti

    Veljanosti Нов член

    Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Пилешко со ориз

    Пилешки стек
    Ориз
    Кромид
    Мешавина зеленчук
    Прво се вари стекот, се сецка на коцки, се вари и зеленчукот. Се запржува пола главица кромид да зарумени се додава ориз по желба, се додава и стекот, сол и вегета и малку вода. На крај се додава и зеленчукот и се става вода да се свари оризот, додека не изврие водата.
    Се надевам ќе ви се допадне :)
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Ова е мој рецепт за пилешки стек - испробано и многу вкусно ;)
    Пилешко месо со печурки во сос од павлака
    Состојки: 500гр пилешки гради, 200гр шампињони, 1 морков, 1 кромид, вегета, кари, бибер и 1 кисела павлака (искрено јас не правам ништо со мера, се` ставам “отприлика“ :))
    Прво во тава со малку вода се става кромидот ситно исечкан и морковот на коцки па се додава месото исечено на коцки, по потреба се додава вода додека убаво да омекне, потоа се додаваат зачините по вкус (вегета, бибер, кари). Кога е месото при крај се додаваат печурките. Настрана павлаката се меша со малку брашно и вода па се става во тавата кај месото, убаво се промешува додека да се згусне.
    И тоа е тоа, лесно и вкусно! ;)
     
    На eliesaab, fana и Acka22 им се допаѓа ова.
  4. beauty007

    beauty007 Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    640
    Пол:
    Женски
    Подпржете го пилешкото на коцки исечкано, потоа во истиот зејтин подпржете компир на коцкички исечкано, печурки и кромид. Во тепсија се става потпрженото му ставате златна мешавина плус и два домата излупени и исечени на помали парчиња или повеке зависи од тоа колку стек сте употребиле и една чаша топла вода. Сето се става во рерна да се потпече 30-40 мин. Зависи од вкус дали сакаш по суво или по сочно . Јас го сакам по суво и затоа го печам повеќе.
     
  5. anicka_m

    anicka_m Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 септември 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    534
    Пол:
    Женски
    Пилешки стек и царска мешавина

    Потребно:
    2-3 парчиња пилешки стек
    1 пакување царска мешавина(брокула, карфиол, морков)
    5-6 големи лажици кечап
    сол и бибер
    масло за готвење

    Пилешкиот стек се сечка на парчиња и се пржи на загреано масло. Во друг сад се вари царската мешавина колку да омекне(но не многу). Кога стекот ќе биде зацрвен, мешавината се цади од водата и се додава во стекот. Се додава сол и бибер по желба и се пржи. При крајот се додава кечапот и се пржи уште 2-3 минути. Наздравје!
     
    На Acka22 и Mishela им се допаѓа ова.
  6. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    55.492
    Пол:
    Женски
    Девојки ај малце помош.
    Денес сакам да правам прв пат пилешко во бел сос.
    Најдов еден рецепт на интернет што најмалце намирници има и најлесно ми изгледа дека ќе го направам како за прв пат, па имам едно прашање.
    500 гр пилешко
    350 гр свежи шампињони
    30-40 гр путер
    150 мл млеко
    8 зденки
    црн пипер по вкус
    Ова се пишаните состојки, сакам да ве прашам дали може во ова да не го ставам млекото(погоре што сте пишувале ретко која ставила млеко) и наместо зденки да ставам кисела павлака (со што ќе биде повкусно?)? Хелп
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.584
    Допаѓања:
    80.671
    Пол:
    Женски
    Може без млеко, ама наместо кисела павлака, стави неутрална павлака за готвење.
    Киселата павлака станува како урда кога се загрева и дава многу кисел вкус, мене лично не ми се допаѓа па ја избегнувам во вакви јадења и ставам неутрална за готвење.
    Поубаво ќе ти се растопат и зденките во неа.
     
    На Thallia и lost123 им се допаѓа ова.
  8. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    55.492
    Пол:
    Женски
    Сега малце ме збуни, да ставам и неутрална павлака и зденки или само едното?
     
  9. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.584
    Допаѓања:
    80.671
    Пол:
    Женски
    Неутрална павлака и зденки.
    За да ти се растопат зденките во убав и кремаст сос.

    Мене не ми се допаѓа кога има само зденки, зашто стануваат како путер, а јас сакам кремаст сос.
    Затоа е ставено млекото во рецептот, во него да се растопуваат зденките.
    Наместо млеко, стави неутрална павлака.
     
    На eliesaab, lost123 и DAngel им се допаѓа ова.
  10. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.680
    Pomos
    Kako da napravam socen stek da ne e kako kamen dali da go svaram malce prefhodno pa na gril tava ... imase i nesto mislam vo senf da stoi... iskustva?
     
  11. baba Rada

    baba Rada Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.582
    Пол:
    Женски
    Јас ги валкам стековите во прашокот од супа од печурки, ги редам во подмачкан плех, ставам малку вода, малку млеко и хопла...сол не, вегета не, оти супата е солена и печам ок0лу 25 мин.
     
    На eliesaab и didisi им се допаѓа ова.
  12. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Ако е саламурен ке биде сочен секако.Можеш да го продинсташ продинсташ со бело винце,а можеш и одвечер да го спремиш со сенф.Битно солата да ја ставиш дури пред пржење,оти инаку ке биде суво месото.
     
    На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.680
    Nesalamuren zemam, go stavam vo tava i postojano dodavam vino ili?
     
  14. lovestoneddd

    lovestoneddd Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.587
    Пол:
    Женски
    Маги кесичка со 4 вида сирење за пилешко,на тивок оган со малце вода и крем за готвење се раствора, додавате по желба што сакате, јас углавном ставам кашкавал, зденки и пеќурки. Многу малце и треба на смесата да се соедини и згусне.
    Потоа, претходно спржениот стек,исечкан на коцкички го додавам во истата тава да се соедини со сосот, и вуала едно од највкусните ствари што некогаш имате пробано :)

    Друга опција, иста постапка со сосот може да се искористи за запечен стек во рерна.
     
    Последна измена од модератор: 14 август 2018
    На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.925
    Саламурен стек = стар стек.
    Обично стекот што им е пред расипување го саламурат за да трае ден - два подолго
    Исто, не го вари. Варен па пржен е дефинитивно сув.
    Можеш во сенф, ама единствен трик за сочно пилешко ти е да ме го препржиш/пресушиш.
    Маринирај го во вино, Балсамико, јогурт, зачин за пилешко масло и вода. Опции имаш колку сакаш.
     
    На MamaOfTwo, Mari*, didisi и 2 други им се допаѓа ова.
  16. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Го запржуваш кратко и после додаваш околу 100мл бело вино,и на тивко оставаш да крчка,кога ке испари ако сакаш можеш да додадеш и малку вода, да поврие и на крај засили ко огинот да се запржи убаво.
    Еве ти убав рецепт вака имам правено само копанчиња.
    http://gotvi.mk/2018/01/28/pilesko-so-vino/
     
    На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    1.260
    Пол:
    Женски
    Devojki pravev denes peceno pilesko prvo wo folija malku izvri vo rerna posle ja trgnav folijata i malce da se zapeci boja da dobie..se vkusno ubavo amq mnogu suv stekot edvaj se dzvakase.. sto da napraam za sleden pat
     
  18. Kate2025

    Kate2025 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 август 2018
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    83
    Пол:
    Женски
    Најдобро да го измаринираш во лимонов сок и вегета малку, доколку сакаш сенф додади си,но сенфот го менува вкусот,не го омекнува месото
     
    На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.400
    Допаѓања:
    5.849
    Како да направам стек. Без печење?
     
  20. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.364
    Пол:
    Женски
    ^
    Варен, пржен.. Тоа мислеше?