Пилешко и начини на подготовка

Discussion in 'Рецепти' started by Fearless, Oct 4, 2010.

  1. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,971
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    Kako peceniot stek da.ne mi bide suv???
     
  2. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    853
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    Стек ретко печам, освен со ориз или компири.
    А за пржениот стек да не е е сув треба да го пржите на помала температура ем нема да ви прска.
    Пример јас електричниот шпорет го пуштам на 3 да се загрее, стваам и масло во тавче да се загрее потоа го намалувам на 1 и ставам парчиња стек и се пржат полека, кога ќе заруменат малку ги вадам и така се многу убави и сочни.
     
    simoncelicius likes this.
  3. lost123

    lost123 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2017
    Messages:
    2,888
    Likes Received:
    59,535
    Gender:
    Female
    Девојки да ве прашам, денес сакам да правам пилешко во сос со сино сирење и неутрална павлака, па ме интересира дали ќе биде убаво за јадење за утре? (Сакам да направам повеќе за на работа за една блиска личност)
     
  4. bella24

    bella24 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2014
    Messages:
    563
    Likes Received:
    789
    ситно сецкано пилешко се пржи се додава лукче и сол, се додава 2 лажици брашно се запржува се налева 200мл вода 300 мл млеко, се згуснува, па се додаваат пола пакетче варени макарони, се вари уште 4 5 мин заедно, бибер по желба а може и рендан кашкавал.. ручек готов за 30 40 мин
     
  5. Ciel

    Ciel Популарен член

    Joined:
    Jan 1, 2019
    Messages:
    383
    Likes Received:
    2,130
    Gender:
    Female
    Пилешко бело месо во мајонез
    Потребно е:
    1,5кг пилешко месо
    800г руска салата
    300мл мајонез
    200мл аспих
    80г моркови
    Една главица целер
    Пашканат
    Кромид
    Ловоров лист
    Сол
    Мелен црн пипер
    Магдонос
    Маслинки
    ‘Рдокви
    Приготвување:
    Бело пилешко месо се става да се вари, при што се додаваат моркови, целер, пашканат, ловоров лист, црн пипер во зрна, кромид, корен од магдонос. Вареното пилешко кога ќе се олади се сече на еднакви парчиња или во цела форма, декоративно се реди на однапред формирана подлога од руска салта и се шемизира со растопен аспих. Од страните се гарнира со мајонез и ситно сечен аспих. Се декорира со маслинки, листови од магдонос, ловоров лист.
     
  6. Nalla

    Nalla Истакнат член

    Joined:
    Dec 29, 2018
    Messages:
    182
    Likes Received:
    226
    Gender:
    Female
    Најдобрата рецепта за слатко кисело што ја имам најдено на нет.

    ЗА МАРИНАДАТА ќе Ви треба:

    Половина кафена лажичка сол
    Половина кафена лажичка соја сос
    1 супена лажица пченкарен скроб
    1 супена лажица студена вода
    1 жолчка

    ЗА ЈАДЕЊЕТО ќе Ви треба:
    400 грама пилешко месо
    1 црвена пиперка
    2 мали моркови
    1 главица кромид
    3 кругчиња ананас

    ЗА СОСОТ ќе Ви треба:
    4 супени лажици оцет
    4 супени лажици кечап
    4 супени лажици шеќер
    5 супени лажици студена вода
    5 супени лажици сок од ананас
    3 кафени лажички пченкарен скроб
    1 супена лажица сол
    Сол, бибер и маслиново масло

    Чекор 1: Прво однапред ќе ја направиме маринадата… Сите состојки измешајте ги заедно во длабока чинија… Жолчката ќе им помогне да се врзат и да го покријат месото.

    Следно ставете го пилешкото. Добро покријте го со сос и потоа ставете го во фрижидер најмалку 30 минути… Подобро е ако тоа одстои преку ноќ, но и 30 минути ќе и овозможат на маринадата да го постигне својот ефект.

    Чекор 2: Исечкајте го зеленчукот… Исечете ја црвената пиперка, потоа излупете ги морковите на ленти и исечкајте го кромидот на кругови.
    На крај исечкајте го ананасот на коцки…

    Чекор 3: Следен ќе го правиме сосот… Ставете ги сите состојки заедно во длабок сад и добро измешајте ги… Овие состојки ќе ги искористиме на крајот на готвењето.

    Чекор 4: Време е за готвење: Загрејте ја тавата И ставете го пилешкото во маслото и пржете го со мешање... Кога месото ќе добие боја тргнете го на страна… Ставете малку масло и зеленчукот пржете го со мешање неколку минути за да омекне…

    Прелијте го месото со сосот и продолжете да го пржите за сосот да се згусне и готови сме со подготовката...
    Чекор 5: Направете подлога од ориз и врз оризот ставете го слатко киселото пилешко со лажица...

    ПРЕВКУСНО!:clap:
     
  7. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Joined:
    Apr 23, 2017
    Messages:
    7,014
    Likes Received:
    14,502
    Gender:
    Female
    Овде претежно од пилешко сте користеле стек,а нешто рецепт со копанчиња да кажете?
     
  8. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Ги мачкаш копаните со зачини. Ние обавезно кари ставаме. Ги ставаш во плех, додаваш зеленчук по желба. Може компир, кромид, тиквичка, лук, морков. Полеваш со зејтин а може и со пиво или вино. Покриваш со фолија , печеш час до час и половина на 180 степени.
     
    simoncelicius and marchi-cool like this.
  9. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Одвечер маринирани,со бело вино лук и др зачини,наредниот ден ги валкаш во црвен пипер и сусам,и така ги пржиш.Или одвечер да киснат во пиво,зачини и мед растопено,нареден ден ги редиш на плех,и ги мачкаш со медот што се сталожил во садот со пивото и ги печеш.
     
    simoncelicius and marchi-cool like this.
  10. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2019
    Messages:
    156
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Има ли некој рецепт за пилешки прсти без презла
     
  11. jasbi

    jasbi Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    917
    Likes Received:
    7,573
    Gender:
    Female
    Napravi sos od pivo, jajca, brasno i zacini(sol, biberce). Gustinata da e malku pogusto od palacinki smesa. Iseckaj pileskoto na dolgnavesti parcinja i stavi gi vo sosot i ostavi da odstojat najmalku barem eden cas. Vo zagrean zejtin, no ne na mn jako stavaj da przis so viluska vednas stom gi vadis od sosot. So istiov sos i istata postapka mozes i fileti riba da przis, no ne mora da odstojat. Mozes kako gi stavas vo sosot ubavo potopeni, vednas na przenje.
    Se nadevam ti pomognav malce.
    Pisi kako ti se dopagaat na ovoj nacin ako gi pravis.
     
  12. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    2,531
    Likes Received:
    28,980
    Gender:
    Female
    Рецепт да ми даде некој,за пилешко во бел сос?
     
  13. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Joined:
    May 30, 2014
    Messages:
    5,230
    Likes Received:
    13,242
    Gender:
    Female
    Јас вака го правам:
    Најпрво го сечам месото на коцки и го ставам да се вари сѐ додека не изврие водата (не му ставам многу вода, колку да го покрие). Заедно со него ставам и зачини. Откако ќе изврие водата додавам зејтин и го запржувам, не многу. На крај ставам павлака или млеко и брашно, а може да се додадат и 3-4 зденки и кога сметам дека е доволно густо го тргам од оган. Со него обично правам компири или ориз, а најчесто заедно со сето тоа и печурки.
     
  14. cornflakes6556

    cornflakes6556 Активен член

    Joined:
    Jul 3, 2020
    Messages:
    210
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    Само што објавив во една тема, незнаев дека има посебна за пилешко. Правам пилешко во бел сос на мој начин.
    Пржам една главица кромид, додавам печурки, на крајот стек и зачини. Од кога ке се испржи убаво го тргам од шпорет и додавам мала павлака. (Ако го јадете веднаш додајте ја но не ја пржете. Ако не јадете веднаш не ја ставајте бидејќи месото ке ја упие)
     
  15. нина122

    нина122 Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2018
    Messages:
    4,747
    Likes Received:
    13,628
    Gender:
    Female
    Стекот се пржи во тава со масло со вегета, сол и бибер и кога ќе биде пржен му се додаваат печурки и млад кромид исто да се испржат со стекот.
    Се додава павлака јас користам Битолска павлака од црвената окулу 400 мл.
    Ја додавам павлаката откако ќе бидат пржени стекот и печурките и ја оставам така неколку минути.
    После тоа додавам свински врат на коцки и маслинки од црните бидејќи зелените се многу солени.
    Додавам окулу 200-300мл вода и така го оставам уште неколку минути додека да се згусне убаво.
    Сум пробала и други рецепти за пилешко во бел сос ама оваа ми е најубава.
     
    Harper, Sexybaby86, Acka22 and 2 others like this.
  16. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,118
    Gender:
    Female
    Пилешки прсти со каков сос комбинирате?
     
  17. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,465
    Павлака, мајонез, сенф и рендани кисели краставички. :inlove:
     
    simoncelicius likes this.
  18. prominent

    prominent Форумски идол

    Joined:
    Mar 8, 2014
    Messages:
    5,399
    Likes Received:
    61,238
    Тартар или ѕаѕики. А може и некоја комбинација како таа на @tinka-mace
     
    tinka-mace likes this.
  19. blueeparadise

    blueeparadise Популарен член

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    3,741
    Likes Received:
    6,738
    Со honey mustard сос, се давам во него. :inlove: Си го правам и сама дома, со сенф, мед и некој понеутрален мајонез, ама може и обичен. Имаш мерки на нет, ама јас пробувам како што го правам и најчесто топ ми испаѓа. Исто и тартар сос ми е ок, ама оваа комбинација ми е врв за секакви похованици, не само за пилешки прсти.
     
    simoncelicius and Emotional123 like this.
  20. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,118
    Gender:
    Female
    Од прилика ставаш или по некој рецепт?
    @blueeparadise можеш да ми пратиш рецепт или рандом бараш на нет?