1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пилешко и начини на подготовка

Дискусија во 'Рецепти' започната од Fearless, 4 октомври 2010.

  1. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    1.260
    Пол:
    Женски
    Kako peceniot stek da.ne mi bide suv???
     
  2. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    8.356
    Пол:
    Женски
    Стек ретко печам, освен со ориз или компири.
    А за пржениот стек да не е е сув треба да го пржите на помала температура ем нема да ви прска.
    Пример јас електричниот шпорет го пуштам на 3 да се загрее, стваам и масло во тавче да се загрее потоа го намалувам на 1 и ставам парчиња стек и се пржат полека, кога ќе заруменат малку ги вадам и така се многу убави и сочни.
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    55.487
    Пол:
    Женски
    Девојки да ве прашам, денес сакам да правам пилешко во сос со сино сирење и неутрална павлака, па ме интересира дали ќе биде убаво за јадење за утре? (Сакам да направам повеќе за на работа за една блиска личност)
     
  4. bella24

    bella24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    ситно сецкано пилешко се пржи се додава лукче и сол, се додава 2 лажици брашно се запржува се налева 200мл вода 300 мл млеко, се згуснува, па се додаваат пола пакетче варени макарони, се вари уште 4 5 мин заедно, бибер по желба а може и рендан кашкавал.. ручек готов за 30 40 мин
     
    На Николаниче и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  5. Ciel

    Ciel Популарен член

    Се зачлени на:
    1 јануари 2019
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    2.128
    Пол:
    Женски
    Пилешко бело месо во мајонез
    Потребно е:
    1,5кг пилешко месо
    800г руска салата
    300мл мајонез
    200мл аспих
    80г моркови
    Една главица целер
    Пашканат
    Кромид
    Ловоров лист
    Сол
    Мелен црн пипер
    Магдонос
    Маслинки
    ‘Рдокви
    Приготвување:
    Бело пилешко месо се става да се вари, при што се додаваат моркови, целер, пашканат, ловоров лист, црн пипер во зрна, кромид, корен од магдонос. Вареното пилешко кога ќе се олади се сече на еднакви парчиња или во цела форма, декоративно се реди на однапред формирана подлога од руска салта и се шемизира со растопен аспих. Од страните се гарнира со мајонез и ситно сечен аспих. Се декорира со маслинки, листови од магдонос, ловоров лист.
     
  6. Nalla

    Nalla Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Пол:
    Женски
    Најдобрата рецепта за слатко кисело што ја имам најдено на нет.

    ЗА МАРИНАДАТА ќе Ви треба:

    Половина кафена лажичка сол
    Половина кафена лажичка соја сос
    1 супена лажица пченкарен скроб
    1 супена лажица студена вода
    1 жолчка

    ЗА ЈАДЕЊЕТО ќе Ви треба:
    400 грама пилешко месо
    1 црвена пиперка
    2 мали моркови
    1 главица кромид
    3 кругчиња ананас

    ЗА СОСОТ ќе Ви треба:
    4 супени лажици оцет
    4 супени лажици кечап
    4 супени лажици шеќер
    5 супени лажици студена вода
    5 супени лажици сок од ананас
    3 кафени лажички пченкарен скроб
    1 супена лажица сол
    Сол, бибер и маслиново масло

    Чекор 1: Прво однапред ќе ја направиме маринадата… Сите состојки измешајте ги заедно во длабока чинија… Жолчката ќе им помогне да се врзат и да го покријат месото.

    Следно ставете го пилешкото. Добро покријте го со сос и потоа ставете го во фрижидер најмалку 30 минути… Подобро е ако тоа одстои преку ноќ, но и 30 минути ќе и овозможат на маринадата да го постигне својот ефект.

    Чекор 2: Исечкајте го зеленчукот… Исечете ја црвената пиперка, потоа излупете ги морковите на ленти и исечкајте го кромидот на кругови.
    На крај исечкајте го ананасот на коцки…

    Чекор 3: Следен ќе го правиме сосот… Ставете ги сите состојки заедно во длабок сад и добро измешајте ги… Овие состојки ќе ги искористиме на крајот на готвењето.

    Чекор 4: Време е за готвење: Загрејте ја тавата И ставете го пилешкото во маслото и пржете го со мешање... Кога месото ќе добие боја тргнете го на страна… Ставете малку масло и зеленчукот пржете го со мешање неколку минути за да омекне…

    Прелијте го месото со сосот и продолжете да го пржите за сосот да се згусне и готови сме со подготовката...
    Чекор 5: Направете подлога од ориз и врз оризот ставете го слатко киселото пилешко со лажица...

    ПРЕВКУСНО!:clap:
     
  7. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.889
    Допаѓања:
    14.246
    Пол:
    Женски
    Овде претежно од пилешко сте користеле стек,а нешто рецепт со копанчиња да кажете?
     
  8. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    Ги мачкаш копаните со зачини. Ние обавезно кари ставаме. Ги ставаш во плех, додаваш зеленчук по желба. Може компир, кромид, тиквичка, лук, морков. Полеваш со зејтин а може и со пиво или вино. Покриваш со фолија , печеш час до час и половина на 180 степени.
     
    На simoncelicius и marchi-cool им се допаѓа ова.
  9. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Одвечер маринирани,со бело вино лук и др зачини,наредниот ден ги валкаш во црвен пипер и сусам,и така ги пржиш.Или одвечер да киснат во пиво,зачини и мед растопено,нареден ден ги редиш на плех,и ги мачкаш со медот што се сталожил во садот со пивото и ги печеш.
     
    На simoncelicius и marchi-cool им се допаѓа ова.
  10. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    526
    Пол:
    Женски
    Има ли некој рецепт за пилешки прсти без презла
     
  11. jasbi

    jasbi Популарен член

    Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.571
    Пол:
    Женски
    Napravi sos od pivo, jajca, brasno i zacini(sol, biberce). Gustinata da e malku pogusto od palacinki smesa. Iseckaj pileskoto na dolgnavesti parcinja i stavi gi vo sosot i ostavi da odstojat najmalku barem eden cas. Vo zagrean zejtin, no ne na mn jako stavaj da przis so viluska vednas stom gi vadis od sosot. So istiov sos i istata postapka mozes i fileti riba da przis, no ne mora da odstojat. Mozes kako gi stavas vo sosot ubavo potopeni, vednas na przenje.
    Se nadevam ti pomognav malce.
    Pisi kako ti se dopagaat na ovoj nacin ako gi pravis.
     
    На simoncelicius, Sexybaby86 и Broken♡ им се допаѓа ова.
  12. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.490
    Допаѓања:
    26.291
    Пол:
    Женски
    Рецепт да ми даде некој,за пилешко во бел сос?
     
  13. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    13.044
    Пол:
    Женски
    Јас вака го правам:
    Најпрво го сечам месото на коцки и го ставам да се вари сѐ додека не изврие водата (не му ставам многу вода, колку да го покрие). Заедно со него ставам и зачини. Откако ќе изврие водата додавам зејтин и го запржувам, не многу. На крај ставам павлака или млеко и брашно, а може да се додадат и 3-4 зденки и кога сметам дека е доволно густо го тргам од оган. Со него обично правам компири или ориз, а најчесто заедно со сето тоа и печурки.
     
    На eliesaab, Sexybaby86, Аргентина * и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. cornflakes6556

    cornflakes6556 Активен член

    Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    Само што објавив во една тема, незнаев дека има посебна за пилешко. Правам пилешко во бел сос на мој начин.
    Пржам една главица кромид, додавам печурки, на крајот стек и зачини. Од кога ке се испржи убаво го тргам од шпорет и додавам мала павлака. (Ако го јадете веднаш додајте ја но не ја пржете. Ако не јадете веднаш не ја ставајте бидејќи месото ке ја упие)
     
  15. нина122

    нина122 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    10.615
    Пол:
    Женски
    Стекот се пржи во тава со масло со вегета, сол и бибер и кога ќе биде пржен му се додаваат печурки и млад кромид исто да се испржат со стекот.
    Се додава павлака јас користам Битолска павлака од црвената окулу 400 мл.
    Ја додавам павлаката откако ќе бидат пржени стекот и печурките и ја оставам така неколку минути.
    После тоа додавам свински врат на коцки и маслинки од црните бидејќи зелените се многу солени.
    Додавам окулу 200-300мл вода и така го оставам уште неколку минути додека да се згусне убаво.
    Сум пробала и други рецепти за пилешко во бел сос ама оваа ми е најубава.
     
    На Harper, Sexybaby86, Acka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.474
    Допаѓања:
    39.701
    Пол:
    Женски
    Пилешки прсти со каков сос комбинирате?
     
  17. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Павлака, мајонез, сенф и рендани кисели краставички. :inlove:
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  18. prominent

    prominent Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.219
    Тартар или ѕаѕики. А може и некоја комбинација како таа на @tinka-mace
     
    На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blueeparadise

    blueeparadise Популарен член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.543
    Допаѓања:
    6.309
    Со honey mustard сос, се давам во него. :inlove: Си го правам и сама дома, со сенф, мед и некој понеутрален мајонез, ама може и обичен. Имаш мерки на нет, ама јас пробувам како што го правам и најчесто топ ми испаѓа. Исто и тартар сос ми е ок, ама оваа комбинација ми е врв за секакви похованици, не само за пилешки прсти.
     
    На simoncelicius и Emotional123 им се допаѓа ова.
  20. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.474
    Допаѓања:
    39.701
    Пол:
    Женски
    Од прилика ставаш или по некој рецепт?
    @blueeparadise можеш да ми пратиш рецепт или рандом бараш на нет?