Пилешко и начини на подготовка

Discussion in 'Рецепти' started by Fearless, Oct 4, 2010.

  1. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,465
    Па од прилика.
    На пример 1-2 средна големина кис.краставички, 2 лажици павлака, 2 лажици мајонез и 1 лажичка сенф.
    Можеш да си ставиш павлака и мајонез по вкус што сакаш повеќе од тоа поголема количина.
    Мене овој сос ми е омилен, го јадам со пилешко, ориз, печени компирчиња.. :)
     
    Emotional123 likes this.
  2. blueeparadise

    blueeparadise Популарен член

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    3,747
    Likes Received:
    6,749
    @Emotional123 Само пишав на нет honey mustard sauce recipe и отворив некое што ми излезе и според тоа правев. Ама после тоа секој нареден пат произволно ќе ставев сенф (не премногу) една лажичка мед, и малку помалку мајонез и ќе пробав, ако преовладува пример вкусот на сенф а сепак е благ сосот, ќе ставев малку повеќе мајонез. Секогаш си експериментирам и како ми текне ставам состојките и пробувам уз пат и секогаш убаво ми испаѓа. :D
     
    tinka-mace and Emotional123 like this.
  3. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Joined:
    Oct 24, 2021
    Messages:
    28
    Likes Received:
    30
    Gender:
    Female
    Најчесто, го сецкам на шницли, го премачкувам со маслиново масло, бибер, мешан зачин, оригано и рузмарин (да отстои 10-15мин) го ставам во тепсија со крем супа од печурки, вода и печам прво со фолија 30/40 мин па некогаш ставам печурки и павлака или хопла, чадено пилешко филе или пилешки гради и оставам уште 15мин.

    Добар апетит.
     
  4. rarepearl

    rarepearl Истакнат член

    Joined:
    Mar 25, 2022
    Messages:
    206
    Likes Received:
    117
    Gender:
    Female
    како печете копанчиња да бидат крцкави од сите страни? иначе најчесто користам пилешки стек и го спремам со хопла и печурки или хопла печурки и компир потпечено со кари
     
    mal.ecka likes this.
  5. Bellaa1234

    Bellaa1234 Истакнат член

    Joined:
    Jun 16, 2020
    Messages:
    903
    Likes Received:
    1,016
    Gender:
    Female
    Kako stekot da ne ostane SUV?
    Sakam da napravam stek so kompiri vo tavce I odozgora neutralna pavlaka?
    Kako da napravam a da ne bide suvo?
     
    Acika12 likes this.
  6. Acika12

    Acika12 Истакнат член

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    90
    Likes Received:
    40
    Gender:
    Female
    @Bellaa1234 одамна ти е поставено прашањето но гледам никој не одговорил, па ќе пишам мое искуство можеби ќе му помогне некому.
    Јас гледам да ми е одмрзнат стекот од претходниот ден. Го сечам по желба и додавам сол и зејтин и го оставам во фрижидер.
    Ако ги правам пилешки прсти им ставам само презла (ретко со брашно, јајца и презла) и ги пржам на силен оган па намалувам.
    Ако не се прсти истата постапка само без презла.
    Имај на ум дека многу е битно кога е одмрзнат и некогаш зависи и од самиот стек. Не сите го даваат истиот резултат.
    После пржење(немој да го препржуваш) можеш на кратко да го потпечеш.
     
    Bellaa1234 likes this.
  7. Acika12

    Acika12 Истакнат член

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    90
    Likes Received:
    40
    Gender:
    Female
    Денес ги исчитав скоро сите рецепти :rofl:и си направив моја комбинација, што ќе излезе незнам :rofl:. А дали ке ми го бендисаат и тоа ќе видиме.
    Го исецкав стекот на коцки, околу 700г, и му ставив млеко и го оставив во фрижидер.
    Во меѓувреме излупив 1кг компир и тие ѓи исецкав на коцки и ги ставив во стаклен сад со малку сол да се печат на 250. (Околу 25мин) во загреана рерна.
    На врел зејтин го ставив стекот, додадов сол, вегета, црн бибер и копер. Тоа се пржи додека не изврие цела течност. Го вадам стекот и во истиот зејтин пропржив кромид пола главица, па во истото го вратив и стекот и го пржев уште 1,2 мин.
    Приготвив и бешамел сос со 2 л беашно и околу150мл млеко.
    Стекот го истурив врз компирите, а врз нив и бешамелот и ги вратив на печење уште 15 мин.
    Сега за сега убаво мириса:lol:.
    Па ќе видиме;)
     
    mal.ecka likes this.
  8. Acika12

    Acika12 Истакнат член

    Joined:
    Jun 7, 2017
    Messages:
    90
    Likes Received:
    40
    Gender:
    Female
    Прекрасно (y)
    Кога и најголемиот маанџија го јадеше значи полн погодок.:inlove:
     
    Mother of 2boys and mal.ecka like this.
  9. Adidas888

    Adidas888 Форумски идол

    Joined:
    Jan 30, 2022
    Messages:
    6,540
    Likes Received:
    28,488
    Gender:
    Female
    Како да направам вкусен копан со надкопан ама само варен да биде? Јадев таков на едно место но не прашав за рецепт.
     
  10. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    4,837
    Likes Received:
    15,769
    Gender:
    Female
    Имаш еден рецепт на профилот pomojvkus со копани и ориз. Само јас го правев со пилешки стек. Превкусно е, пробај го.
     
    Adidas888 likes this.
  11. m.m12345

    m.m12345 Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2019
    Messages:
    48
    Likes Received:
    75
    Здраво.
    Кажете ми некој проверен рецепт за пилешко во бел сос?
     
  12. Bubiška

    Bubiška Истакнат член

    Joined:
    Jan 4, 2021
    Messages:
    172
    Likes Received:
    966
    Gender:
    Female
    Стекот го сечам на коцки и го пржам ,кога ќе зарумени му додавам пресно млеко ,зденки зачини.Се соединува се и се динста до посакуваната густина.
     
    zence likes this.
  13. Elena1i

    Elena1i Истакнат член

    Joined:
    Feb 2, 2022
    Messages:
    185
    Likes Received:
    2,661
    Gender:
    Female
    Пропржуваш една главица кромид заедно со пилешкото месо. Јас додавам и еден компир тоа по вкус. Кога убаво ќе заруменат состојките додавам свежи печурки и оставам да се пржи додека да биде готово. Потоа ставам павлака за готвење и префрлам во сад за печење. Рендам кашкавал и печам 15 минути на 200 степени.
     
    Amore123 and zence like this.