Пилешко и начини на подготовка

Discussion in 'Рецепти' started by Fearless, Oct 4, 2010.

1. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Па од прилика.
    На пример 1-2 средна големина кис.краставички, 2 лажици павлака, 2 лажици мајонез и 1 лажичка сенф.
    Можеш да си ставиш павлака и мајонез по вкус што сакаш повеќе од тоа поголема количина.
    Мене овој сос ми е омилен, го јадам со пилешко, ориз, печени компирчиња.. :)

Emotional123 likes this.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

@Emotional123 Само пишав на нет honey mustard sauce recipe и отворив некое што ми излезе и според тоа правев. Ама после тоа секој нареден пат произволно ќе ставев сенф (не премногу) една лажичка мед, и малку помалку мајонез и ќе пробав, ако преовладува пример вкусот на сенф а сепак е благ сосот, ќе ставев малку повеќе мајонез. Секогаш си експериментирам и како ми текне ставам состојките и пробувам уз пат и секогаш убаво ми испаѓа. :D

tinka-mace and Emotional123 like this.
  3. Milenna993

Milenna993 Активен член

Најчесто, го сецкам на шницли, го премачкувам со маслиново масло, бибер, мешан зачин, оригано и рузмарин (да отстои 10-15мин) го ставам во тепсија со крем супа од печурки, вода и печам прво со фолија 30/40 мин па некогаш ставам печурки и павлака или хопла, чадено пилешко филе или пилешки гради и оставам уште 15мин.

Добар апетит.

4. rarepearl

rarepearl Истакнат член

како печете копанчиња да бидат крцкави од сите страни? иначе најчесто користам пилешки стек и го спремам со хопла и печурки или хопла печурки и компир потпечено со кари

mal.ecka likes this.
  5. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Kako stekot da ne ostane SUV?
    Sakam da napravam stek so kompiri vo tavce I odozgora neutralna pavlaka?
    Kako da napravam a da ne bide suvo?

Acika12 likes this.
  6. Acika12

Acika12 Истакнат член

@Bellaa1234 одамна ти е поставено прашањето но гледам никој не одговорил, па ќе пишам мое искуство можеби ќе му помогне некому.
    Јас гледам да ми е одмрзнат стекот од претходниот ден. Го сечам по желба и додавам сол и зејтин и го оставам во фрижидер.
    Ако ги правам пилешки прсти им ставам само презла (ретко со брашно, јајца и презла) и ги пржам на силен оган па намалувам.
    Ако не се прсти истата постапка само без презла.
    Имај на ум дека многу е битно кога е одмрзнат и некогаш зависи и од самиот стек. Не сите го даваат истиот резултат.
    После пржење(немој да го препржуваш) можеш на кратко да го потпечеш.

Bellaa1234 likes this.
  7. Acika12

Acika12 Истакнат член

Денес ги исчитав скоро сите рецепти :rofl:и си направив моја комбинација, што ќе излезе незнам :rofl:. А дали ке ми го бендисаат и тоа ќе видиме.
    Го исецкав стекот на коцки, околу 700г, и му ставив млеко и го оставив во фрижидер.
    Во меѓувреме излупив 1кг компир и тие ѓи исецкав на коцки и ги ставив во стаклен сад со малку сол да се печат на 250. (Околу 25мин) во загреана рерна.
    На врел зејтин го ставив стекот, додадов сол, вегета, црн бибер и копер. Тоа се пржи додека не изврие цела течност. Го вадам стекот и во истиот зејтин пропржив кромид пола главица, па во истото го вратив и стекот и го пржев уште 1,2 мин.
    Приготвив и бешамел сос со 2 л беашно и околу150мл млеко.
    Стекот го истурив врз компирите, а врз нив и бешамелот и ги вратив на печење уште 15 мин.
    Сега за сега убаво мириса:lol:.
    Па ќе видиме;)

mal.ecka likes this.
  8. Acika12

Acika12 Истакнат член

Прекрасно (y)
    Кога и најголемиот маанџија го јадеше значи полн погодок.:inlove:

Mother of 2boys and mal.ecka like this.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Како да направам вкусен копан со надкопан ама само варен да биде? Јадев таков на едно место но не прашав за рецепт.

10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Имаш еден рецепт на профилот pomojvkus со копани и ориз. Само јас го правев со пилешки стек. Превкусно е, пробај го.

Adidas888 likes this.
  11. m.m12345

m.m12345 Истакнат член

Здраво.
    Кажете ми некој проверен рецепт за пилешко во бел сос?

12. Bubiška

Bubiška Истакнат член

Стекот го сечам на коцки и го пржам ,кога ќе зарумени му додавам пресно млеко ,зденки зачини.Се соединува се и се динста до посакуваната густина.

zence likes this.
  13. Elena1i

Elena1i Истакнат член

Пропржуваш една главица кромид заедно со пилешкото месо. Јас додавам и еден компир тоа по вкус. Кога убаво ќе заруменат состојките додавам свежи печурки и оставам да се пржи додека да биде готово. Потоа ставам павлака за готвење и префрлам во сад за печење. Рендам кашкавал и печам 15 минути на 200 степени.

Amore123 and zence like this.