Еве, и нлп научив денес. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Neuro-linguistic_programming Најјако, за тие што нема да прочитаат до крај-мачката е сертифициран нлп член. Значи денес се продава се. Нешто сум волна да платам, нешто не. Ама ако некој ми продава нешто како свет грал, најверојатно нема да го купам. #од дневникот на терсене купувачот.
НЛП ни приближно не е ова што напиша. И не знам како го поврзавте со понзи шема?! Можда користат фрагменти од НЛП, ама ништо од ова не е НЛП што пиша, ни па крајна цел е тоа. НЛП е алатка и работа на себе, а не манипулација. Ако секој втор користи по некоја ваква алатка, многу поедноставен ќе биде светот. Подобро, него ли ништо да не се работи на себе. Нема врска Лајанес и алаткава, не шпекулирајте. Катерина е друга приказна.
Ама Џој фино го објасни и има пишано дека не е понзи шема. Немам ништо против работење на себе, ама стварно е прашање кој и како го користи или го продава. Ако го продаваат како култ, да треба стално пари да тураш и да не можеш да излезеш од нивната сфера на влијание, се може да биде опасно. И не само по џебот, пошто очигледно ,,харизматични,, продавачи си бараат/ наоѓаат одреден профил на клиенти. И пак, немам поим што е ова и како го продаваат, @andrejko82 нека каже повеќе ако знае.
Абе како како култ? Како го пишува тоа? Кој го продава така? Не објасни ништо соодветно, тоа зборувам. Нема врска едново со другово.
И јас не ги сфатив искрено. Лајанес и пирамидиве, со НЛП имаат заедничко дека неетички ја употребуваат алатката за манипулација, и тоа не во нејзината права форма, туку не ни знам што користат веќе. Ама едно со друго немаат ни една допирна точка.
Темава баш се поклопи со неодамнешна смешка на другар во врска со Лајонес. Вели, ме тераа да си купам облак од кој подоцна ќе ми врнат пари.
Економски сиромашни земји и граѓани без идеја што во животот се идеални места за вакви понзи шеми. Уште од мали нозе те бомбардираат со брзи пари.Нема веќе тоа пополека,ајде ќе градиме од почеток.Мора веднаш, сега, пари и скапи патувања. Да се покажеш пред друштво. Затоа и цветаат казина и коцкарници и толку народ е навлечен на тоа.
Исусе Христусе, ич не си ги поврзав луѓево. Кога ќе чујам лајф коуч, одма тикови ме фаќаат. Страшна работа.
Двапати во животов ми се случи две девојки што едвај ги знам, да ме поканат на презентација. Не кажуваат што е, презентација ко демек во кафиќ. Одам таму, господин во одело не чека, ме испитува која сум, што работам, па се повикува на некои економски фрази, па ми објаснува како народот бил полн пари, па како се заработувало. После дознав дека и мојата најблиска другарка била на ваква презентација, а по некој ден истиот тип го видела во кафиќ каде некои го нарекувале измамник и само што не го тепале. Истиов што тврдеше како пари врнат со леснотија, денес го среќавам во фирма работи за плата. Сето тоа ми е толку досадно, патетично, нереално. И баш како што рекоа претходно. Како секта. Напнуваат, ти праќаат пораки по Фејсбук луѓе што не ги ни знаеш. И велам на една "вработена сум, немам време", ми враќа "па ако си, ова плус ќе ти дојде, да не зависиш само од работа, се печали...".
Незнам, само прашав... ама многу скапо ми се виде за самоспознавање и работа на себе па и сертификат за личен развој...некако ми дојде муабетот како од Катерина по тоа нејзините сториња и осмех уши да уши @Lilit
мене еден бифш ми влезе у едно со кафиња, шиптарско беше. Да ме убиеш сеа не ми текнува као се викаше, ама не ни постои логично. И ми викаше ,,учи ти економски да работиш за друг коа си смотана, моеш со мене овде пари да праиш'' ја му викав ,,ако љубави ќе видиме на крај кој кај ќе заврши'' го баталив пред да видам као заврши. Ама после тоа не ставаше сториња. све такво ЛАЈОНЕС и остали клаудинг глупости ми се булшит. Замарање е. Треба јас да најдам 3-5 души, па они уште 3-5 па они, итн, па ја да почнам да добивам пари. Нема проблем Дур се објаснувам со луѓе и мољакам, ќе си утепам 8 саати нормална работа
Eden kup vakvi self help organizacii ispadnaa kultovi vo SAD. dodeka da stignis do toa da ne mozes da izlezes, najverojatno nema ni da sakas da izlezes. to e problemot. Segde e isto. Ne praj razlika dali e vo bogata, ili siromasna zemja. Ponovite kultovi se vo visoki krugovi na opstestvoto Site sakaat easy money, easy way of life, easy this, easy that...
Ти секаде си била и видела па знаеш дека секаде е исто. Не мора да користиш англиски зборови. Разбирам македонски.
Нема пари што можат да ме платат да бидам дел од шемиве, иако имав можност да бидам дел од "првите" - што и реално ги земаат парите. За мене се најголема лага, макар најдоа начин да бидат "легални". Нема причина да бидете дел од оваков "бизнис", за да остварите профит треба да сте мнооооогу високо во пирамидата, а и на совест да носите многу други (најчесто во очајна состојба) луѓе кои сте ги искористиле за да ве стават таму.
Не знам како не постои, кога бар оние кои јас ги знам, бараат да купиш Х сума на производи, па да ги продаваш, а уште подобро ако зачлениш нови и нови, од кои ќе ќаруваш.
Законска можеби не е, ама етичка и морална е. Врбуваш луѓе во тешка состојба, ветуваш брда и долини (од магични лекови до заработки). Нема поматен и понеетички легален бизнис од млм. Затоа што "производот" е маската, заработуваш од зачленување, ако нели, целта е да заработиш.
Порано беше фор фри Сега фино-лепо си купуваш производи. Најјаки ми се овие што продаваат "услуги" со млм шема. Само по септички јами како нашава и америките им успева, нормален добростоечки народ не се занимава со шемиве.
Ова е нешто што се објаснуваше некоја страна наназад. Имаш измешано пирамидална измама и млм што исто така работат според пирамидален систем. Не се исти работи. На првата страна од оваа тема има неколку мислења во кои се објаснува разликата помеѓу овие две.