Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Писмено или усно одговарање?

Дискусија во 'Образование' започната од QueenElena, 9 ноември 2013.

1. cherry-on-top

cherry-on-top Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    45
    Ни тоа ни тоа леле :D Но кога би морала да одберам, дефинитивно усно. Колку трема ме фаќа од писмено не е можно. Пред тест шеќерова вода пијам дома за да се смирам. И мислам дека преку усното повеќе може да се процени дали ученикот учел, а и се побргу поминува. Кога ќе се збркаш нешто на усно професорката ќе те поправи или ќе ти каже не е така, а на тест кој ќе ти каже дека не е така ? Ќе си пишуваш ти мислејќи оти е точно :D И најкатастрофалните ученици на тест можат да препишат нешто, ќе прашаат некој до нив и ќе извадат повисока оценка, додека на усното кога ќе го испрашат ќе си ќути и ќе се воочи за која оценка е. Колку ќе бев задоволна да не постоеше писменото проверувањее :worried:

2. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.625
    Допаѓања:
    167.529
    Писмено, дефинитивно, но сепак зависи од предмет до предмет, Англиски, Македонски, Биологија ми е многу полесно усно на пример за разлика од останатите предмети. Не препишувам па да речам дека писмено ми е полесно, но кога ќе станам усно ме фаќа трема, пример Психологија, кога ќе видам професорката крвта ми застанва и се бунам.

3. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    дПисмено, дефинитивно! Одсекогаш сум сакала да пишувам. За зборување, прва одпозади сум. Си ќутам и слушам.
    А, за лесно, не ви е виновно испаршувањето какво е, туку колку знаеш.
    Ако наставникот те поправа, спиред правило би требало да се има 4. Го знам тоа зошто мајка ми е наставничка.

4. coralin-e

coralin-e Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2013
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    98
    Ако имам научено сеедно ми е дали писмено или усно. Ако немам, ќе си наоѓам замерки. :D

5. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    И усното и писменото одговарање имаат свои недостатоци и предности.
    Пред некое време да ме прашавте, ќе ви одговорев писмено. Полесно ми беше да решавам тестови. Но, сега мислам дека усното одговарање е подобро.

6. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Зависи кој предмет. Историја, географија, биологија е многу подобро усно да се одговара оти тоа се сепак лекции. Е сега јас имам предмети кои не верувам некоја од вас да ги има а тоа се дизајн и моделирање, конструкција, технологија и слично, тука е подобро псимено оти сепак се работи за цртање и такви работи и професорот неможе да те оцени додека не се научиш правилно да го црташ тоа што треба точно до сантиметар и без грешки. Тука се и странските јазици повеќето од нас учат англиски и германски а некаде учат и руски и француски ама овде се добри и двете опции. Писмено за да увиди професорот дали ученикот знае правилно да ги пишува зборовите и да сврзува реченици, усно за да види како го зборува јазикот нели јазик како јазик треба правилно и течно да се зборува. Математиката и македонски е подобро писмено од причина што има ученици кои се средно а сеуште незнаат да пишуваат како што треба. Мислам на тоа дека безразлика дали се пишува на компјутер или рачно многу е важно да се внимава на некои работи да се знае каде треба точка, запирка, прашалник, извичник, празно место а најчеста грешка една реченица е долга 1 метар без точка. Истото можете овде на форумот безразлика дали е од телефон пишувано или во брзање треба да се почне со голема буква, запирки, точка да се знае каде почнува една мисла а завршува друга. Математика се знае задачи се решаваат писмено.

7. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    4.392
    Мене ми е подобро писмено одговарање. Плус имаш поголема концентрација и никој не ти смета, секој си гледа за себе. На усно одговарање и не сум толку добра, бидејќи нели, пред сите одговараш, и сите тебе те чекаат да дадеш одговор на прашањето/да ја раскажеш лекцијата, а, и поголема трема имам, па да не згрешам, па ова, па она. :)

8. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.948
    Допаѓања:
    81.259
    Отсекогаш повеќе сум го сакала усното одговарање. Добар оратор сум, а и знам да манипулирам со зборовите, па никогаш не ми било проблем да одговарам усно. Тремата поминува по првите неколку изустени зборови, а по толку поминати испрашувања и испити, мислам дека веќе и воопшто ја немам.
    Не знам колку пати усното одговарање ме извадило, поточно, извртувањето на зборовите и доаѓањето кон суштината на прашањето на мој начин и од моја гледна точка. Имав професорка во средно која нон стоп ме испрашуваше баш заради тоа, наводно дека обожавала да ме слуша како одговарам детално, надолго и нашироко. :D

Писменото понекогаш ми ствара непотребен притисок или нервоза, посебно кога во амфитеатар во погоден момент за препис некои ми шушкаат од сите страни - а шестото? А како е осмото? А или Б ? :drunk:
    Сакам да се сконцентрирам за да почнат да ми навираат мислите, а не беспотребно да ми биде одвлекувано вниманието.
    Среќа моја што немам многу за пишување на колоквиуми и повеќе е техничка работа која се врши самостојно, па поштедена сум од „колегијалните“ шушкања. :wasntme:

На ShawtyGIRL и simoncelicius им се допаѓа ова.
  9. alexa_dimoska

alexa_dimoska Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    950
    Многу зависи од самиот професор, како и од предметот.
    Двата начина на одговарање имаат свои предности и недостатоци.
    Генерално сметам дека писменото е многу поефикасно и подобро од усното. Од проста причина што многу пати кога сум одговарала усно, наеднаш ќе сум се блокирала, а поголемиот дел од професорите се за жал такви какви што се. Сакаат како песничка да им го рецитираш материјалот, а ако и најмалку се збуниш значи дека ''не си учел доволно''. Не е суштината брзо да зборуваш за да покажеш дека си вложил напор за да го совладаш материјалот, важно е да знаеш што зборуваш дури и тоа да е бавно. Од друга страна има и такви што имаат малку повеќе разбирање, а кои се ретки, па нема веднаш да кренат револуција.
    За среќа го пребродив тој проблем, но сепак си останувам на писмено одговарање.