Предложете ми некоја тура што е добра за почетник. За кондиција, се качувам на водно, матка, имам одено од водно до матка, идам во теретана. Дали еЉуботен пр. океј за некој кој не планинарел многу?
@FroggyLover а да се зачлениш во планинарско друштво? Мислам дека имаат некоја програма за почетници.
@perduv I love hiking, PSK Skopska Crna Gora,Планинарски клуб Јелак од Тетово, побарај ги на фб, сите имаат страни, објавуваат тури и сл.
А дали се поделени по групи? Пример:Дали има тура за почетници,полесна?Па за средно ниво,за професионалци? За да можат и тие што немаат поголемо искуство да се пријават а сакаат,на некои полесни искачувња.
@Sophitas не се поделени по групи, но за секоја тура пишува дали е лесна, средно-тешка итн, дали е за почетници погодна или за искусни...
Какви обувки најчесто носите? Дали мора да бидат специјализирани планински, гледав во спортскиве продавници ги има, бидејќи секојдневниве спортски ми делуваат некако лизгави? Дали може некој околу опремата да објасни подетално, облека, обувки.. Имам желба да одам ама некако не сум баш опремена.
Како релативно искусна планинарка, рачунај дека на Водно одам со планинарски чизми, народски кажано гојзерици.Мора едноставно, за лизгав терен, за кал, за да ногата е добро прицврстена за заштита на зглобот значи за се... Мора да се оди со добри чизми, бројот да им е таман за да можеш да облечеш пар дебели чорапи. Што се однесува до облеката-многу слоеви. Маица по прерамки, маица по кратки, блузон или дукс обавезно. Ветровка и јакна што штити од студ и ветер.Панталони за планинарење, мене искрено ми е најубав оној ветровка материјалот.Високи чорапи, дебели. Капа или бандана,пожелно е и кабаница да се има секогаш.
Истата работа заради тоа што температурата стално варира, и летно време носам се од ова, плус капа, крем за сонце, и шорцеви обавезно. За минута се менува времето, и летно време може да стане опасно, не се залажувајте со тоа.