1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Планинарење

Дискусија во 'Фитнес' започната од SV1911, 18 јуни 2024.

1. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
    Убава тема за тие што ги привлекува, мене лично не, ја би бетон и асфалт свашта има по планини и ливади, разни животни, змии, итн :)

На Снегулк@23 и SV1911 им се допаѓа ова.
  2. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    102.174
    Имам долгогодишна желба за планинарење но никогаш не се ни обидов зошто немам друштво.Маж ми не го интередерииаат вакви работи но еве од есен ми вети дека ќе ме дружи.
    Со кондиција сум доста слаба но еве може да ги пробам еден ден стазиве што се на Водно за почетници.Од некаде и мора да се почне си го меморирав за секој случај и бројчето:D.

На Касија и SV1911 им се допаѓа ова.
  3. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    67.149
    Сите си имаме свои преференци секако :) Само ако е за животните, за овие речиси 4 години активно планинарење, имам наидено на една лисица само, и тоа дека бевме само двајца и не правевме муабет додека се качувавме, па не не слушнала најверојатно. Животните се плашат од нас многу повеќе него ние што се плашиме од нив. Плус, ако се движиш со поголема група, секогаш има неколку луѓе кои што нон-стоп зборуваат па така сите животни од километар знаат дека има луѓе и се кријат.

Кога ќе сакаш на Водно да ми пишеш. :hug:

На Касија, Milobebence и @oneday им се допаѓа ова.
  4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    67.149
    Да ја освежиме темава малце.

Секоја година по повод независноста на Р. Македонија ФПСМ заедно со планинарските друштва организираат искачување на врвот Кораб, кој е највисокиот врв во државата.

Оваа година ќе има и кампинг, планински велосипедизам и искачување. Еве и линк до настанот, за тие што сакате да се пробате.

Од мое минатогодишнио искуство, немаше вода по патот (изворот што беше наведен во програмата испадна дека е пресушен). Во поголем дел се оди на отворено, така да фактор и капа се задолжителни. Патеката е долга, околу 10 км во правец, и има околу 1300 метри искачување (нешто помалце од 2 пати Водно да го искачил) но воглавно успонот е релативно благ, со исклучоци секако.

Се препорачува да го имате искачено Водно за да одите на турава.

Ако ве интересира подетално за опрема, пишав што треба на предходната страница од темава, а и на нивната фејсбук страна обично пишуваат за ова и повеќе околу настанот, организацијата и временската прогноза.

Се гледаме на планина. :sun:

На Fraerce4, n.lauda, carly j и 3 други им се допаѓа ова.
  5. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    67.149
    Фотографии од вчерашната планинарска тура на Кораб.

IMG_20240908_211831.jpg

IMG_20240908_154039.jpg

PANO_20240908_143550.jpg

IMG_20240908_135510.jpg

IMG_20240908_134909.jpg

IMG_20240908_125558.jpg

IMG_20240908_114810.jpg

IMG_20240908_104514.jpg

За наредните тури од разните друштва ќе постирам штом видам објави. Периодот што следи е идеален за планина, се уште е релативно топло, а погледите се прекрасни. :inlove:

На Tinaaa, Milobebence, Zhukov и 6 други им се допаѓа ова.
  6. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    67.149
    Дечки, еве ви линкови од наредни тури периодов:

Мусала, највисокиот врв на Балканот со ПСК Стратус.
    Дерза со Ај лав хајкинг
    Комови, Црна Гора, со Ај лав хајкинг
    Китка со ЗПЗП Козјак Куманово
    Титов Врв со ПСК Х2О

Во ноември треба да има и традиционално искачување на Љуботен, со можност за преспивање во планинарскиот дом дента пред искачувањето. Ќе ставам линк штом ја објават турава, ама да знаете дека е многу убава но и малце напорна, поготово ако ја одите цела во еден ден.

На Milobebence, n.lauda и Bananki023 им се допаѓа ова.
  7. n.lauda

n.lauda Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2023
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    502
    Знае ли некој/а колку време има од Нежилово до п.д. Чеплес?

8. grungy

grungy Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    737
    Дечки, веќе подолг период одам на Водно еднаш неделно, така да не ми треба којзнае каква опрема. Имам полари неколку, јакна една потенка и една малку подебела од Мекинли. Е сега, дали нешто испуштам не знам, ама многу ми е ладно нагоре а посебно на врв. Обично носам маица драј фит, полар и јакна. Ракавици и чизми имам за планинарење. Што да земам плус за периодов зошто се нервирам кога ќе ми текне дека ќе премрзнам горе? :)

Гледав во Oysho едни како поларчиња тестирани за пониски температури, дали некој има земено?

9. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Отрпилика околу 1 час колку што памтам.

10. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    8.803
    Дуксер 100% волна, ако сакаш да те згрее. Исто и чорапи.

Е сеа, ти најубаво си осеќаш, ама јас би го мењал дуксерот/поларот на врв - обавезно. Пошо и малку да си запотена драстично поладно е.

Инаку генерално на врв секако во зима не можеш да се задржуваш како во лето, во еден момент што и да носиш ако не се движиш ќе ти биде ладно.

На grungy и Milobebence им се допаѓа ова.