Мене ми е останато во глава како матичните гинеколози си бараат 300-500 денари.... за ехо на пример. ОТи апаратот нели скап, па треба да си го отплати. Јас сум била сведок како матичен гинеколог на пациентките пред мене им зема пари и за ехо и за пап. Ама ете, мислев дека така треба. После ми кажаа било бесплатно.
Јас кај мојот матичен гин. плаќам само за скрининзите и брисевите, за обично контролно ехо не плаќам. Е сега небремените си плаќаат они се. Кога ми даде упат за крвна слика, урина, тогаш не плаќам, оти државно правам. Матичниот е приватен така, мора од некаде да си зема пари он.
Се е беслатно од лани или преклани за трудници. Јас бев 4 месец кога воведоа. За ништо не платив. Има бесплатни часови. Крв мокрача 4д се е бесплатно. А за бесплатно здравство само треба да се пријавува у агенција за невработена секој 1 или 6 месеци.
Значи за трудници не е се 0. Секој преглед кај Матичен за ехо, да го види бебето, треба да си кешира. Зборам за отприлика пред пола година ова. Втората половина од втората бременост одев тука по доктори.
Те краде. 0 ден е. Ако ги носи на приватно брисевите зима пари. Речи сакам на државно. 0 денари. Секој преглед е бесплатен. Не смее да зима. Она зима секој месец од тебе.
@danichap Кога одиш во државна болница пример за цтг, или со некоја дијагноза за преглед со упат од матичен и ти испитуват таму кр.слика и урина НЕ плаќаш. @Cka знам дека не смее да зима, ама ете од сите зима за брисеви, скрининзи, за обично ехо 2д не ми зима пари.
Не смеат да зимаат. Мораат по протокол ехо 1 месечно. Брисеви 2 пати. Ама сите одат по линија на помал отпор и си плаќаат.
Да да, те сфатив. ЈАс за матичен гинеколог зборувам. ОТи еве требало се (претпоставувам и секаде каде работат со фондот за здравство) да биде 0 за бремени.
Не ми дава фискална. Знам има закон дека бесплатно треба се да е за бремените, ама скоро сите матични си наплаќаат. Дани извини не сум те јас разбрала
Да е само тоа. Блиска моја роднина од тие млади специјализанти искрвари многу и други работи плус ама да не навлегувам. И ќе ми каже некој имало стручњаци на клиника. Останале два-тројца добри може и да дојдеш до нив ти требаат дебели врски.
Јас сум ви жив пример кога одев кај Др. Стојовски што сега е во затвор. Кога одев кај него приватно позади рамстор работеше нелегално во ординација ме гледаше по 15 мин на ехо, љубезен, насмеан, прашај што сакаш и сл. Ама преглед по 2000 ден беше, без фискална без ништо. Се јавив еднаш да одам кај него на клиника кога беше дежурен, лом ме направи на моб. Не може без мој термин, имал пораѓаи исл. Како да не е истиот доктор. И како што кажа @joy1 едно лице имаат докторите кога им одиш приватно, друго во државните. И имам слушнато не знам колку е точно дека др. Адела од Гак мислам се викаше ако сакаш да те породи таа треба 500 евра да си платиш.
Јас одев за брисеви и ехо прегледи кај матичната ради документсција за породилно. Се' ми наплаќаше.а бременоста си ја водев во систина.
Дека наплаќаат матичните гинеколози, а не треба - наплаќаат. Ама коа ќе ги видам истите госпоѓи што мрчат дека 300ден се многу за ехо преглед, шо го прават едвај еднаш годишно, имаат нокти многу поскапи од 300ден, и тоа секој месец ги ставаат. Епа сеа да не претеруваме...
Јас пишав што имам слушнато. Па и ако се породиш Систина, Ремедика, Санте... сигурно не си попарајлија од мене, мазена-пазена, и слично. Во Санте се породи моја колешка, па доби маститис таму и триста чуда, и пак ја препратија на клинила.
За здравје им е многу, а што викаш за некои глупости даваат. Една ми вика скапо било 800 денари за д-димери и како сум можела да дадам толку пари, а мене ми беше итно и бев во Авицена. А после некое време таа истата ја гледам со електронска цигара, па уште се препичува да ми простиш на израз Тоа е луксуз.
@joy1 за мене има разлика дали парите ги земаат легално или илегално доктор(к)ите. Кажав и дека системот треба да се воспостави, па и таа докторка и сите ко неа митаџии да се санкционираат. Јавна тајна е тарифата на докториве. Ние тука се расфрламе со тарифи - јавна тајна значи е. Никој ништо не превзема. Некој им дозволил така да се однесуваат. Да ја видам на приватно дали така ќе се однесува сега. И во право е @danichap за кое бесплатно здравство зборуваме, кога кај матичен плаќаш за се.
Кај мојата матична за ехо на гради,на абдомен и такви раб не плаќам.За пап ми зема мислам 150 или 300 ден (не се сеќавам). За другото се согласувам.Кругот треба да се преќине,само кој ке биде прв што ке има муда да рече јавно пред Тв овој и овој ми побара пари