1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Подарок за гинекологот после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Duomna, 19 април 2017.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.586
    Точно е дека државно трудниците не плаќаат. Ни за крвна слика, урина, цтг, ехо,прегледи..

На karibian и joy1 им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.790
    Мене ми е останато во глава како матичните гинеколози си бараат 300-500 денари.... за ехо на пример. ОТи апаратот нели скап, па треба да си го отплати.
    Јас сум била сведок како матичен гинеколог на пациентките пред мене им зема пари и за ехо и за пап.
    Ама ете, мислев дека така треба. После ми кажаа било бесплатно.

На Gosh, Bozica1980, PaLaVa и 4 други им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.586
    Јас кај мојот матичен гин. плаќам само за скрининзите и брисевите, за обично контролно ехо не плаќам. Е сега небремените си плаќаат они се. Кога ми даде упат за крвна слика, урина, тогаш не плаќам, оти државно правам. Матичниот е приватен така, мора од некаде да си зема пари он.

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.543
    Се е беслатно од лани или преклани за трудници. Јас бев 4 месец кога воведоа. За ништо не платив. Има бесплатни часови. Крв мокрача 4д се е бесплатно.

А за бесплатно здравство само треба да се пријавува у агенција за невработена секој 1 или 6 месеци.

Последна измена од модератор: 22 април 2017
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.790
    Значи за трудници не е се 0.
    Секој преглед кај Матичен за ехо, да го види бебето, треба да си кешира.

Зборам за отприлика пред пола година ова. Втората половина од втората бременост одев тука по доктори.

6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.543
    Те краде. 0 ден е. Ако ги носи на приватно брисевите зима пари. Речи сакам на државно. 0 денари. Секој преглед е бесплатен. Не смее да зима. Она зима секој месец од тебе.

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.586
    @danichap Кога одиш во државна болница пример за цтг, или со некоја дијагноза за преглед со упат од матичен и ти испитуват таму кр.слика и урина НЕ плаќаш.
    @Cka знам дека не смее да зима, ама ете од сите зима за брисеви, скрининзи, за обично ехо 2д не ми зима пари.

8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.543
    Не смеат да зимаат. Мораат по протокол ехо 1 месечно. Брисеви 2 пати. Ама сите одат по линија на помал отпор и си плаќаат.

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.790
    Да да, те сфатив.
    ЈАс за матичен гинеколог зборувам.
    ОТи еве требало се (претпоставувам и секаде каде работат со фондот за здравство) да биде 0 за бремени.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.543
    Да. И матичниот е. Фискална сигурно не ти даде оти ќе го казнат :)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.586
    Не ми дава фискална. Знам има закон дека бесплатно треба се да е за бремените, ама скоро сите матични си наплаќаат.
    Дани извини не сум те јас разбрала

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Да е само тоа. Блиска моја роднина од тие млади специјализанти искрвари многу и други работи плус ама да не навлегувам. И ќе ми каже некој имало стручњаци на клиника. Останале два-тројца добри може и да дојдеш до нив ти требаат дебели врски.

13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас сум ви жив пример кога одев кај Др. Стојовски што сега е во затвор. Кога одев кај него приватно позади рамстор работеше нелегално во ординација ме гледаше по 15 мин на ехо, љубезен, насмеан, прашај што сакаш и сл. Ама преглед по 2000 ден беше, без фискална без ништо.
    Се јавив еднаш да одам кај него на клиника кога беше дежурен, лом ме направи на моб. Не може без мој термин, имал пораѓаи исл. Како да не е истиот доктор.
    И како што кажа @joy1 едно лице имаат докторите кога им одиш приватно, друго во државните.
    И имам слушнато не знам колку е точно дека др. Адела од Гак мислам се викаше ако сакаш да те породи таа треба 500 евра да си платиш.

На ilyan, karibian, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.108
    Допаѓања:
    40.311
    Јас одев за брисеви и ехо прегледи кај матичната ради документсција за породилно. Се' ми наплаќаше.а бременоста си ја водев во систина.

Последна измена од модератор: 22 април 2017
  15. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Веќе aкo те пoрoди Аделa дoбивaш грaтис три дoбри нaречници.

На ph.orhideja, Bozica1980, fina erika и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    134.819
    Дека наплаќаат матичните гинеколози, а не треба - наплаќаат. Ама коа ќе ги видам истите госпоѓи што мрчат дека 300ден се многу за ехо преглед, шо го прават едвај еднаш годишно, имаат нокти многу поскапи од 300ден, и тоа секој месец ги ставаат. Епа сеа да не претеруваме...

На karibian, forumce, Cka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас пишав што имам слушнато. Па и ако се породиш Систина, Ремедика, Санте... сигурно не си попарајлија од мене, мазена-пазена, и слично. Во Санте се породи моја колешка, па доби маститис таму и триста чуда, и пак ја препратија на клинила.

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    За здравје им е многу, а што викаш за некои глупости даваат. Една ми вика скапо било 800 денари за д-димери и како сум можела да дадам толку пари, а мене ми беше итно и бев во Авицена. А после некое време таа истата ја гледам со електронска цигара, па уште се препичува да ми простиш на израз :tmi: Тоа е луксуз.

На iki26, alisijad и Sesil им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @joy1 за мене има разлика дали парите ги земаат легално или илегално доктор(к)ите. Кажав и дека системот треба да се воспостави, па и таа докторка и сите ко неа митаџии да се санкционираат. Јавна тајна е тарифата на докториве. Ние тука се расфрламе со тарифи - јавна тајна значи е. Никој ништо не превзема. Некој им дозволил така да се однесуваат. Да ја видам на приватно дали така ќе се однесува сега.

И во право е @danichap за кое бесплатно здравство зборуваме, кога кај матичен плаќаш за се.

На ph.orhideja, Gosh, Sesil и 3 други им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.643
    Кај мојата матична за ехо на гради,на абдомен и такви раб не плаќам.За пап ми зема мислам 150 или 300 ден (не се сеќавам).

За другото се согласувам.Кругот треба да се преќине,само кој ке биде прв што ке има муда да рече јавно пред Тв овој и овој ми побара пари

На Sesil, kukla21 и danichap им се допаѓа ова.