Ние му дадовте на двајцата гинеколози тој што ми го изврши инвитрото и на тој што ми ја водеше бременоста кога му ги давал мажот ми не сакале да ги земат. Јас презадоволна сум од нив и пак здравје боже ако се одлучам пак ќе ги почастам а поклони не купувам
Јас да видам некој/а што дава поклони и пари на доктор ке ги снимам и во полиција ке пријавам !!! Башка и на јутјуб ке ги објавам!!
Se e nula vo Mk vo sporedba so stranstvo.No posle odreden period koga ke go zapoznaesh vistinskiot sistem vo stranstvo ke napravis porealna sporedba. Sega si vo faza na voodushevuvanje. A za pocastuvanje na doktor nikoj nikogas nitu mi baral nitu me ucenuval.Koga sum bila zadovolna od svoj keif sum pocastuvala kako sum mislela i kolku sum smetala deka treba.
Оти е поткуп, многу јасно. Дури и едно дадено кафе е поткуп. Јас не разбирам, навистина. Нели се платени за работата, зошто да ги дарувам дополнително? Мерак било? Едно е од мерак да почастиш пријатели, роднини, а сосема друго е да частиш персонал во болница на кои им е обврска да те породат по сите прописи. Со самото тоа што ги дарувате за да ве гледаат подобро извршувате поткуп кој се казнува.
Не сум многу долго овде, ама до сега од се сум задоволна. А најмногу од чистотата и хигиената- тоа и е за воодушевување, свака му част. Дури бев во болница не можев да видам ни едно ѓубре ни прашина ни па флека. И се имаше во болница а јас незнаев и отидов спремна со се, а од тоа што носев искористив само шминки други се имаше таму. А уплашена од овде што читав за како е државно, побарав овде приватни болница ама искрено беше многу скапо и една комшивка ме премисли за приватно ми рече на државно ќе поминиш многу подобро бидејќи докторите и сестрите си ја работат работата како што треба а на приватно само ќе ти наоѓаат нешто за пари. И не згрешив и дури уште ми е чудно колку добро поминав а не очекував дека ќе биде така.
Ne sum struchna no ima vo zakonot kolkava vrednost e podarok a nad taa vrednost se definira potkup. Ako kafe nosis na doktor so misla deka go potkupuvas znachi ne go cenis kako lichnost i ne odi kaj nego. Odi kaj lekar koj go cenis, komu mu veruvash za da se fati iljacot. Ako nekoj mislam me laze, ne mu veruvam, sakam da go snimam, ne sum sigurna vo negovite sposobnosti, go potcenuvam i drugo , voopsto ne mu davam da me dopre, da me shisha, da me pregleduva, da me poragja, ne mu nosam dete da mi uchi, da mi chuva....
Зошто сите ние плакаме даноци , и од тие даноци докторите земаат плата ! Не се они занаетчии па да им се плака за услугата , туку се платени за да ни служат Инаку и едно кафе е поткуп , но доколку ги фатат и тој што дава поткуп и тој што прима поткуп и двајцата ке одговараат пред законот (не само тој што ке прима поткуп)
@Justicija @An-na пoткуп е сaмиoт дa ти пoбaрa пaри зa дa те пoрoди. Дoктoрoт ќе те пoрoди (секaкo зa тoa земa плaтa и тoa е неспoрнo) без рaзликa дaли пoсле тoa ќе гo чaстиш или не, a тoј не мoже дa знaе унaпред ти дaли плaнирaш дa чaстиш. Зa рaѓaњетo нa мoетo дете oд ЌЕФ aкo сaкaм ќе гo пoчaстaм и хигиеничaрoт и дoктoрoт и сестрaтa и oнoј кoј јa средувa живaтa oгрaдa oкoлу бoлницaтa и сoпругoт нa oнaa женa кoјa пoсле мене требa дa рaѓa. Штo е незaкoнитo oвде?
Prosti no ti ne si se poragjala dosega. Neznaes deka vo mig na sreka i mekici i torta i se ke nosis samo od sreka.
Поклон е едно од мерак, а пари е друго да извиниш. И јас не сум да му даваш пари на докторот на државно за да те тинтари, зашто он секако треба да биде покрај родилката (тоа му е работа) за време на породувањето, а што има лошо да почастиш после пораѓај, еве кафе, сок, нешто благо? Тоа не е поткуп. Братучетка ми се породи во Систина и после тоа ги почасти нешто благо докторите, сестрите таму.
Potkup e nesto sto baraat pred zavrshena rabota za da istata ti bide zavrshena i voglavno se pari. Kafe , sok, viski, bombonjera, cveke, mekici, torta, se raboti koi nikoj od nikogo ne bara, no ti sakas da pocastis poradi toa sto si zadovolen i sreken, a gi nosis kaj sto tebe ti e keif(sestra, higienicarka, lekar, hausmajstor ,komshija, crkva, na rabota na koleshki i dr) Nikoj ne te ucenuva, ne ti bara.
Дома ви или во кафана викнете ги и частете ги . На работно место не е дозвливо! Таму е болница а не кафана ! После здраството не чинело, НЕ лугето не чинат !
Ќе се видиме дома на крофни така ќе им речам Поткуп е кога апчињата за отварање во државната Битола ми ги наплатија 4000ден, за абортусот. А едно апче кошташе 90ден. Поткуп е кога на кумата моја една дотична докторка од државната во Битола и побара 600€ за да и го кажи полот на бебето.. Поткуп е когс ти се раѓа бебе и им носиш благо и едно вино и ти вели. Оди дс ги вратиш мене пари ми требаат не благо... Дали си сакал или не мора да барсш врски и пријатели оти така ќе те остават без да ти се опулат. После ние не сни чинеле